Liderul politic al Hamas, Haniyeh, a fost asasinat în Iran.
  • 13-08-2024
  • 0 Comentarii
  • 270
  • 0

Asasinarea liderului politic al Hamas pică extrem de prost în contextul conflictului din Gaza și poate duce la o escaladare violentă a conflictului. CNN scrie pe larg despre lucrul acesta.
Hamas a declarat că liderul său politic, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-o lovitură care a avut loc peste noapte în capitala iraniană Teheran, o evoluție majoră care aruncă războiul dintre Israel și gruparea militantă într-o nouă fază, imprevizibilă și periculoasă. Moartea lui Haniyeh este, atît strategic, cît și simbolic, o lovitură dramatică pentru Hamas, eliminînd cea mai importantă persoană care a condus operațiunile politice ale grupului în timp ce locuia în străinătate. El este al doilea lider al unui grup susținut de Iran despre care se spune că a fost asasinat în ultima zi, după uciderea celui mai înalt comandant militar al Hezbollah din Liban. Într-o declarație, Hamas a acuzat Israelul că l-a vizat pe Haniyeh într-un atac asupra clădirii în care stătea în Teheran, unde a participat la lansarea noului președinte iranian. Oficialii Hamas au spus că moartea lui Haniyeh „nu va trece în zadar” și au descris uciderea drept o „escaladare gravă”, în timp ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus că este „datoria” Iranului să răzbune moartea lui Haniyeh. Potrivit The New York Times, care a citat informații furnizate de trei oficiali iranieni, Khamenei a emis un ordin ca Iranul „să lovească Israelul direct” în urma crimei.
La o conferință de presă care a avut loc la Teheran miercurea trecută, purtătorul de cuvînt al Hamas și adjunctul șefului Khalil Al-Hayya a declarat că Haniyeh a fost lovit direct de o rachetă, în camera în care stătea și a spus că Israelul va „plăti prețul” pentru „crima odioasă”.
Agenția de presă iraniană IRNA a declarat că atacul a avut loc la 31 iulie, în jurul orei 2 a.m., ora locală (6:30 p.m. ET marți), implicînd un „proiectil ghidat în aer”. Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a depus jurămîntul marți, iar Hamas a publicat imagini în aceeași zi în care Haniyeh a întîlnit oficialii iranieni la Teheran. Fars, afiliat statului, a spus că Haniyeh stă într-o reședință din nordul Teheranului. Armata israeliană a declarat că nu răspunde la rapoartele din mass-media străine, deși înalți oficiali au promis anterior că vor elimina Hamas și conducerea sa ca răspuns la atacul grupului din 7 octombrie asupra Israelului. Mai tîrziu a spus că „realizează o evaluare situațională”. În schimb, Israelul a confirmat că a efectuat marți o lovitură în Beirut, Liban, care l-a ucis pe comandantul Hezbollah Fu’ad Shukr. Hezbollah a confirmat ulterior moartea lui Shukr. Asasinarea lui a fost cea mai gravă escaladare israeliană în confruntarea sa cu puternicul grup militant libanez de cînd a reluat atacurile în octombrie anul trecut.
Războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza, lansat în urma atacurilor conduse de gruparea militantă din 7 octombrie, a stîrnit un conflict din ce în ce mai intens, aproape zilnic, în întreaga regiune. Grevele duble de săptămîna trecută, care au avut loc la cîteva ore una de cealaltă, par să intensifice această discordie pe mai multe fronturi și vor genera temeri reînnoite de izbucnirea unui război total în Orientul Mijlociu.
Într-un discurs televizat miercuri seara, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a dat „lovituri zdrobitoare” inamicilor săi în ultimele zile, dar nu a menționat moartea lui Haniyeh. „Vom elimina pe oricine ne face rău, pe oricine ne masacrează copiii, pe oricine ne ucide cetățenii”, a spus Netanyahu. Într-un discurs belicos, el a spus că nu a „cedat” la apelurile anterioare de a pune capăt războiului din Gaza „și că nu cedez nici astăzi”. El a recunoscut că „sînt zile provocatoare”, dar a subliniat că Israelul este „pregătit pentru orice scenariu”.
Grevele din această săptămînă ar putea, de asemenea, să distrugă orice speranță rămasă de a se ajunge la un acord de încetare a focului și de eliberare de ostatici în Gaza în viitorul apropiat, pe fondul unei crize umanitare catastrofale din enclavă. Haniyeh a jucat un rol principal, reprezentînd Hamas în negocierile de armistițiu de luni de zile, care au părut în mod repetat să ajungă la vîrful unei descoperiri, pentru a se prăbuși în ultimul moment.
Într-o declarație după grevă, Forumul pentru ostatici și familii dispărute – care face campanie pentru eliberarea ostaticilor încă ținuți în Gaza – a spus că „în timp ce operațiunile militare (ale Israelului) din ultimele 10 luni au obținut cîștiguri semnificative în materie de securitate, realizări reale nu pot decît se va realiza odată cu eliberarea tuturor celor 115 ostatici încă în captivitate”. Acesta a cerut guvernului israelian „să avanseze decisiv negocierile”. Haniyeh este al doilea lider de rang înalt al Hamas care a fost ucis de la începutul războiului din Gaza. În ianuarie, grupul a declarat că șeful adjunct al biroului său politic, Saleh Al Arouri, a fost ucis într-un atac aerian israelian la Beirut. Arouri a fost considerat unul dintre membrii fondatori ai aripii militare a Hamas, Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam.
Impactul oricărei morți în structura de conducere a Hamas este dificil de prezis, avînd în vedere rețeaua vastă și opacă a grupului, și a fost capabil să reziste înainte de moartea altor lideri cheie – inclusiv uciderea co-fondatorilor săi, Sheikh Ahmed Yassin și Abdel Aziz Rantisi, uciși la distanță de cîteva săptămîni în 2004.
Dar moartea lui Haniyeh lasă Hamas fără figura sa politică publică și reprezintă probabil un regres major pentru operațiunile sale internaționale. Nu ar fi de așteptat să aibă un impact dramatic asupra efortului său militar, dar dispariția sa poate avea o greutate simbolică în întreaga organizație. El și-a asumat un rol central în discuțiile privind ostaticii și încetarea focului dintre Israel și Hamas și, la începutul acestei primăveri, a declarat că Hamas este dispus să încheie un acord – dar a adăugat că va necesita retragerea Israelului din Gaza și o garanție pentru încetarea permanentă a luptei în enclavă, solicitare pe care Israelul a numit-o „inacceptabilă”.
O sursă care cunoaște negocierile a declarat miercuri, 31 iulie, pentru CNN că moartea lui Haniyeh ar putea „complica discuțiile de mediere”. Sursa a spus că Haniyeh – împreună cu liderul militar al Hamas din Gaza, Yahya Sinwar – a fost „un factor cheie de decizie”. „El a văzut valoarea unei înțelegeri și a fost esențial pentru a obține anumite progrese în discuții”, a adăugat sursa. Haniyeh a fost în legătură cu mediatorii din Qatar și Egipt la începutul lunii iulie. Aceste discuții sînt acum în balanță, în ciuda unor speranțe la începutul acestei luni că se apropie de un acord-cadru. „Cum poate reuși medierea atunci cînd o parte îl asasinează pe negociatorul din cealaltă parte?”. Prim-ministrul statului Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, un mediator în discuții, a postat miercuri pe X (Capitala Qatarului, Doha, găzduiește și principalul birou politic al Hamas): „Pacea are nevoie de parteneri serioși și de o poziție globală împotriva disprețului față de viața umană”, a scris Al-Thani.
Uciderile lui Haniyeh în Teheran și a lui Shukr, șeful militar al Hezbollah, în Beirut sînt semnificative atît din punct de vedere al momentului în care au loc, cît și al locației. Generalul de brigadă (Rez.) Assaf Orion, cercetător senior la Institutul de Studii de Securitate Națională din Israel, a declarat că cele două decese „măresc probabilitatea unui răspuns pe axă, adăugînd Iranul și alte atacuri proxy în scenă”.
Iranul a petrecut ani de zile investind în grupuri regionale de proxy, cunoscute în mod informal sub numele de „Axa Rezistenței” – o alianță anti-Israel și anti-occidentală – furnizîndu-le bani, arme și antrenament, deoarece Teheranul a căutat să-și extindă influența în mijlocul Orientul. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus că Iranul consideră că este de datoria sa să răzbune uciderea lui Haniyeh, deoarece acesta a fost asasinat pe teritoriul iranian. „Ați ucis dragul nostru oaspete în casa noastră și acum ați deschis calea pentru pedeapsa voastră aspră”, a spus Khamenei într-o declarație referindu-se la Israel. „Considerăm că este de datoria noastră să răzbunăm sîngele dragului nostru oaspete”.
Războiul Israelului împotriva Hamas din Gaza a scos la iveală acel război de lungă durată cu Iranul – și a aprins opinia publică la nivel global. Într-un discurs susținut la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, ambasadorul Iranului la ONU a învinuit SUA pentru moartea lui Haniyeh, spunînd că nu s-ar fi putut întîmpla fără autorizația SUA și sprijinul Serviciilor de informații. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că SUA „nu au fost conștiente sau implicate în crimă”. În apelurile cu miniștrii de Externe iordanian și qatarez, Blinken a spus că este important să se continue discuțiile de încetare a focului și să se prevină „escaladarea în continuare a conflictului”, potrivit surselor Departamentului de Stat.
Între timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timp ce călătorea în Filipine, a spus că nu crede că războiul din Orientul Mijlociu este inevitabil, dar dacă Israelul ar fi atacat, Statele Unite ar ajuta la apărarea acestuia. Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, o aripă de elită a armatei iraniene, a declarat că moartea lui Haniyeh este investigată și rezultatele vor fi anunțate miercuri, potrivit presei de stat iraniene. Iar președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat uciderea lui Haniyeh, numind-o „un act laș și o escaladare periculoasă”, potrivit agenției de presă WAFA. „Excelența Sa a cerut maselor și forțelor poporului nostru să se unească, să fie răbdători și statornici în fața ocupației israeliene”, a raportat WAFA.
Haniyeh, în vîrstă de 62 de ani, s-a născut într-o tabără de refugiați din apropierea orașului Gaza și s-a alăturat Hamas la sfîrșitul anilor 1980, în timpul Primei Intifada sau revoltă. Pe măsură ce Hamas a crescut la putere, Haniyeh a urcat în rang – fiind numit parte dintr-o „conducere colectivă” secretă în 2004. Pînă în 2017 devenise șeful grupului – și a fost numit „terorist global special desemnat” de SUA la scurt timp după. Unii palestinieni și-au exprimat șocul și tristețea la moartea lui miercuri. „Ismail Haniyeh este fiul Gazei. El reprezintă întregul meu popor”, a declarat Ahmad Al Nims unui jurnalist care lucrează cu CNN în Deir el-Balah, în centrul Fîșiei Gaza. Un alt locuitor din Gaza, Abu Yasser Hassoun, a spus că asasinatul i-a „lovit” pe palestinieni „ca un fulger”. Analistul palestinian Mustafa Ibrahim a declarat pentru CNN că, în ciuda unor dezacorduri, Haniyeh deținea un „loc special printre palestinieni”.
De-a lungul anilor, Haniyeh a participat la discuții de pace cu fostul președinte american Jimmy Carter și s-a întîlnit cu alți lideri mondiali, inclusiv cu emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa Al-Thani și diplomatul chinez Wang Kejian la începutul acestui an. În aprilie, atacurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii lui Haniyeh și patru dintre nepoții săi, potrivit Hamas. La acea vreme, Haniyeh a insistat că moartea lor nu va afecta discuțiile privind încetarea focului și ostaticii în curs. „Oricine crede că, țintindu-mi copiii în timpul discuțiilor de negociere și înainte de a se ajunge la un acord, că va forța Hamas să renunțe la cererile sale, este delirant”, a spus el.
Ismail Haniyeh și-a petrecut cea mai mare parte a timpului la Doha ca șef al Biroului Politic al Hamas, dar a făcut o serie de călătorii în Teheran, Istanbul și Cairo, conform unei analize CNN. CNN a analizat declarațiile Hamas și ale altora, pe lîngă instituțiile media de stat și alte postări pe rețelele sociale, pentru a urmări mișcările lui Haniyeh începînd cu 7 octombrie. Haniyeh a făcut cel puțin patru călătorii la Teheran – în noiembrie, martie, mai și iulie. În timpul celor patru vizite, el s-a întîlnit cu liderul suprem iranian Ali Khamenei. În mai, el a participat la funeraliile președintelui iranian Ebrahim Raisi și ale ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian, care au fost uciși într-un accident de elicopter. În ultima sa călătorie la Teheran, care s-a încheiat cu asasinarea sa, el a participat la instaurarea noului președinte iranian Masoud Pezeshkian. De asemenea, a făcut trei călătorii cunoscute la Cairo în noiembrie, decembrie și februarie, pentru a conduce delegația Hamas de negociere a încetării focului. Acest proces de negocieri, care este încă în desfășurare, a fost condus de Qatar și Egipt. Liderul Hamas a petrecut, de asemenea, două perioade de timp la Istanbul. El a urmărit atacurile din 7 octombrie în birourile Hamas din Istanbul. Videoclipul care a circulat pe rețelele de socializare în urma atacurilor îl arată sărbătorind după ce a urmărit știri despre luptătorii Hamas care se întorceau în Fîșia Gaza cu echipamente israeliene. S-a întors acasă la Doha în octombrie. Pe cînd se afla acolo, în aprilie, Haniyeh s-a întîlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu o serie de politicieni turci.
Trupul lui Haniyeh a fost înhumat vineri, 2 august, la Doha, după ce joi au avut loc ceremonii funerare la Teheran.
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite