Le Monde: Merkel părăsește scena politică pe fondul unei scindări în UE
  • 05-07-2021
  • 0 Comentarii
  • 418
  • 0

,,Înainte totul era mult mai ușor. La începutul anilor 1990, cînd Helmut Kohl și François Mitterrand își promovau concepțiile despre Europa, liderii celor două țări trebuiau să se pună de acord și apoi să trimită o propunere șefului Consiliului European cu o solicitare de a «transmite un mesaj către ceilalți membri». Acest lucru se datorează faptului că existau doar 12 state membre ale Uniunii Europene. De atunci, numărul lor s-a dublat. Cu toate acestea, principala problemă nu este numărul țărilor membre, ci eterogenitatea acestora”, scrie cotidianul francez Le Monde. Acest lucru a devenit în cele din urmă clar după cîteva ore de discuții la reuniunea Consiliului European din 24 și 25 iunie, cînd au existat dispute aprinse cu privire la Ungaria și Rusia. La această întîlnire, propunerea cancelarului german Angela Merkel de a organiza o întîlnire cu președintele rus Vladimir Putin a eșuat, notează ziarul. După această întîlnire, Merkel a formulat o concluzie dezamăgitoare: statele membre ale UE nu au nici suficientă încredere una în cealaltă, nici unitate.

Potrivit Le Monde, dezamăgirea Angelei Merkel este de înțeles – acesta a fost ultimul său summit înainte de alegerile parlamentare din Germania, programate pentru 26 septembrie.

După alegeri, cancelarul german părăsește scena politică europeană, domeniu în care a activat 16 ani. Mai mult, încheierea mandatului vine după două eșecuri diplomatice legate de China și Rusia. „În ceea ce privește China, Angela Merkel a realizat semnarea unui acord global de investiții cu Europa. Acordul a fost încheiat la 30 decembrie anul trecut, în urma rezultatelor summitului organizat prin legătură video cu liderul chinez Xi Jinping. Cu toate acestea, acest document s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea Parlamentului European și astăzi a fost dat uitării din cauza agravării relațiilor cu Beijingul. Episodul cu Rusia, fără îndoială, s-a dovedit a fi și mai dureros, întrucît a lovit inima Europei de după Războiul Rece și imaginea Angelei Merkel”, spune Sylvie Kauffmann, autorul articolului Le Cronist monden. Jurnalista își amintește evenimentele care au avut loc în Europa începînd cu 16 iunie, cînd s-au întîlnit președinții Rusiei și Statelor Unite, subliniind că Biden a avut de la început un singur scop – să neutralizeze Rusia pentru a-și direcționa toate forțele în rezolvarea problemei chineze.

Publicația notează că pe 18 iunie Angela Merkel s-a întîlnit la Berlin cu Emmanuel Macron, ambii elaborînd un plan pentru ca Uniunea Europeană să reia dialogul cu Rusia, care a fost încheiat după 2014. Ideea era lansarea unei invitații către președintele Putin la summitul Uniunii, dar Macron a insistat că mai eficientă ar fi o întîlnire a acestuia cu șefii departamentelor europene. După întîlnirea cu Macron, Angela Merkel l-a contactat pe Vladimir Putin, iar pe 22 iunie Die Zeit a publicat un articol prin intermediul căruia cerea restabilirea relațiilor dintre Europa și Rusia. Părea că totul decurge conform planului. Cu toate acestea, cancelarul, potrivit jurnaliștilor, a făcut o greșeală – a uitat să discute despre acest proiect germano-francez cu reprezentanți ai altor țări ale UE, în special cu Polonia și Țările Baltice, care nu au îmbrățișat strategia. Chiar în prima zi a întîlnirii, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Suedia au respins propunerea lui Merkel și Macron. Motivația conform căreia, dacă există un dialog ruso-american, trebuie să existe și un dialog Rusia-UE pentru păstrarea suveranității europene, a fost inutilă. „Ceea ce s-a întîmplat demonstrează influența foarte puternică a țărilor post-comuniste asupra dezvoltării Uniunii Europene. Fie că este vorba despre respingerea Ungariei de către societatea deschisă a lui Viktor Orban sau refuzul statelor baltice de a relua dialogul cu Putin, moștenirea istorică și geografică acestor țări se manifestă pe deplin. Kohl și Mitterrand credeau probabil că, prin unificarea Europei, conturile Războiului Rece se vor închide. Merkel și Macron tocmai au realizat că acest lucru este încă un vis”, titrează Le Monde.


TANO

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite