La acest ultim congres, Xi Jinping e reales
  • 25-10-2022
  • 0 Comentarii
  • 309
  • 0

Al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez s-a încheiat sîm­bătă, iar China a marcat, astfel, un eveniment istoric în cadrul căruia actualul președinte, Xi Jinping, a fost reales. În deschiderea acestui congres, Jinping a ținut un discurs de 100 de minute, în care și-a expus planurile pentru următorul cincinal. Acestea prevăd continuarea politicilor de pînă acum, iar cel mai important, conform celor de la site-ul american npr.org, este cel legat de politica anti-Covid, program intitulat „COVID zero”. Încă din primele zile ale pandemiei, politicile Chinei de control COVID au împlicat restrîngerea granițelor, obligativitatea testării în masă, supra­vegherea digitală invazivă, carantine forțate și blocări rapide – de multe ori orașe întregi.  Xi a declarat că abordarea Chinei „pune oamenii și viețile mai presus de orice”, dar nu a oferit nici un semnal că regulile stricte adoptate de autorități privind COVID se vor relaxa în curînd. „În lansarea unui război popular pentru a opri răspîndirea virusului, am protejat sănătatea și siguranța oamenilor în cea mai mare măsură posibilă și am realizat lucruri extraordinar de încurajatoare atît în ceea ce privește răspunsul la pandemie, cît și dezvoltarea economică și socială”, a declarat președintele.
Aceasta nu este o surpriză. Atît cazurile raportate, cît și decesele au fost ținute sub control, iar Xi și-a mizat reputația pe politica „dinamică zero COVID”, susținînd-o ferm, în repetate rînduri. Dar după aproape trei ani, frustrarea și oboseala ating cote îngrijorătoare în China.
Cu doar trei zile înainte de începerea congresului,
pe un pasaj superior din Beijing au fost atîrnate pancarte de protest care denunțau politicile privind COVID și cereau înlăturarea lui Xi într-o manifestare rară, de nesupunere civilă; rară pentru că știm că toți chinezii au acceptat aceste politici protecționiste ale guvernului.
Mai departe, președintele a declarat că există un impuls pentru îmbunătățirea economică, dar va fi o luptă dificilă, țara începînd anul urmărind o creștere economică de „aproximativ 5,5%”. Conform unui sondaj Reuters, economiștii se așteaptă ca PIB-ul să crească cu doar 3,2% în acest an. După scăderea din 2020, cînd COVID-19 a lovit pentru prima dată, va fi „cea mai proastă performanță din 1976”. Totuși, economia înregistrase o regresie înainte de pandemie, iar Xi a spus că „dezvoltarea de înaltă calitate” este cheia viitorului Chinei, în timp ce partidul ar trebui, de asemenea, să urmărească creșterea veniturilor și să se asigure că cetățenii sînt fericiți. În cadrul aceluiași discurs, Xi Jinping a adăugat că următorii cinci ani vor fi „cruciali”.
Cu alte cuvinte, trebuie să ne așteptăm ca lupta economică pentru cîștigarea primei poziții, deținute acum de SUA, să se intensifice sub toate aspectele. Cum scriam în articolul publicat în numărul trecut în „Tribunul”, China se va folosi de toată influența pe care și-a dezvoltat-o peste tot în lume, pentru atingerea acestei ținte. „Trebuie să intensificăm eforturile pentru a avansa reforma și a explora noi terenuri și trebuie să rămînem fermi în extinderea deschiderii”, a adăugat Jinping. O altă idee punctată în discurs este aceea că angajamentul Chinei față de reformă și deschidere nu va scădea. În același timp, președintele a intensificat rolul statului în afacerile economice și a luat măsuri dramatice pentru a disciplina sectoarele indisciplinate – imobiliarele, tehnologia și educația după școală. Țara ar trebui să-și consolideze poziția de lider în industriile în care excelează și să consolideze slăbiciunile din domenii vitale pentru securitatea națională a Chinei.
Firește, una dintre temele cele mai importante ale discursului a fost situația din Taiwan. Ropote de aplauze s-au auzit la rostirea acestor fraze: „Roțile istoriei se îndreaptă spre reunificarea Chinei și întinerirea națiunii chineze. Reunificarea completă a țării noastre trebuie realizată și, fără îndoială, poate fi realizată”.  O reunificare, aș spune eu, care a întîrziat cam mult, o treabă lăsată neterminată de comuniștii chinezi care, cu fiecare an care a trecut, a devenit tot mai greu de făcut. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, puteți citi editorialul pe care l-am scris în numărul revistei din data de 20 august a.c., intitulat „Despre Taiwan”.
Mai departe, pe site-ul npc.org se arată că Beijingul se gîndește la insulă ca la o parte a Chinei și dorește să o unească cu continentul în cele din urmă. Partidul consideră că aceasta este o misiune sacră, iar Xi vrea să fie liderul care va împlini acest deziderat. Interesant este că și locuitorii din Taiwan gîndesc la fel: se consideră parte a Chinei, dar cu ei la guvernare, nu cu comuniștii. Faptul că președintele Jinping a vorbit despre reunificarea completă a țării, care trebuie și poate fi realizată, e un semnal de alarmă că ne vor aștepta evenimente neplăcute în viitor. Folosirea verbului imperativ „trebuie”, în acest context, arată foarte clar faptul că chinezii sînt hotărîți să facă asta, indiferent care ar fi consecințele, iar folosirea expresiei „fără îndoială” sugerează faptul că ei sînt pregătiți să o realizeze, dovadă fiind și manevrele militare ocazionate de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Nici nu vreau să mă gîndesc ce război mondial poate ieși de aici, pentru că americanii, cum sînt ei foarte băgăcioși de fel, vor sări cu arme în ajutorul insulei chinezești a Taiwan-ului, declarînd probabil război Chinei și, de aici, multe lucruri rele se pot întîmpla. Pe de altă parte, președintele chinez a spus: „Vom continua să luptăm pentru reunificarea pașnică cu cea mai mare sinceritate și cu cele mai mari eforturi, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare”.
Xi Jinping a reiterat faptul că, în acest moment, China are o oportunitate istorică pentru a-și ridica statutul și influența în lume. „În prezent, în întreaga lume se accelerează schimbări importante, unice în acest secol, o nouă etapă de revoluție științifică, tehnologică și de transformare industrială este în curs de desfășurare și are loc o schimbare semnificativă în echilibrul internațional de putere, oferind Chinei oportunități strategice în urmărirea dezvoltării”. Altfel spus, a venit momentul – după încheierea celui de-al II-lea Război Mondial și a Războiului Rece – să reîmpărțim lumea, iar noi, chinezii, vrem să ne tăiem o bucată cît mai generoasă. Președintele a completat: pentru ca asta să se întîmple, partidul ar trebui să promoveze un sentiment de „scop, forță și încredere în sine, astfel încît să nu fim influențați de erori, descurajați de intimidare sau înfricoșați de presiune”. Președintele chinez a arătat că, indiferent ce sancțiuni sau ce amenințări s-ar profera asupra chinezilor, nu îi vor face să dea înapoi, lucru important de știut. În încheiere, președintele a reiterat principiile politicii externe ale Chinei – respectarea altor țări, menținerea independentă și pașnică și opunerea „hegemonismului și politicii de putere, mentalității Războiului Rece” și standardelor duble, atacînd politica SUA din ultimii 80 de ani.
Concluzionînd, trebuie să ne așteptăm la o Chină mai sigură pe ea, care își consolidează pretențiile de mare putere și trece peste oricine sau orice ar încerca să o oprească. Mărturisesc că nu-mi plac deloc ambițiile chinezilor, fiindcă ei sînt mai tenace decît rușii, mai determinați, răspîndiți în toată lumea și tocmai de aceea de o mie de ori mai periculoși. Dacă vă reamintesc cine sînt conducătorii civilizației occidentale, o să vă dați seama că ne lipsesc oamenii capabili de a pune frînă expansiunii chineze, iar asta e în dezavantajul nostru.
Cele două momente importante despre care scriam în urmă cu o lună – alegerile din Italia și congresul din China – s-au desfășuratj1 exact așa cum ne așteptam cu toții. Pe 8 noiembrie vor avea loc alegerile „mid term” din Congresul SUA, unde componența Camerei Deputaților va fi schimbată în totalitate, împreună cu 35 de senatori din cei 100, ceea ce înseamnă că Joe Biden s-ar putea trezi cu o majoritate republicană ostilă planurilor sale din Ucraina. Acest lucru ar putea marca un prim pas spre pace, mai ales că americanii nu vor dori să lupte și cu rușii și cu chinezii, fiindcă le-ar fi fatal.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite