- 16-09-2024
- 0 Comentarii
- 20
- 0
Probabil că vă veți întreba cine e această Taylor Swift. Hai să vedem. Taylor Alison Swift (născută la 13 decembrie 1989) este o cîntăreață și compozitoare americană. Cunoscută pentru scrierea de cîntece autobiografice, reinventările artistice și impactul cultural, Swift este o figură principală a muzicii pop și subiect de interes pentru publicul larg. Swift a semnat cu Big Machine Records în 2005, începînd ca artistă country pop cu primele două albume: „Taylor Swift” (2006) și „Fearless” (2008). Single-urile „Teardrops on My Guitar”, „Love Story” și „You Belong with Me” au fost adevărate succese pe formatele de radio country și pop. Ea a experimentat și genurile rock pe „Speak Now” (2010) și electronic pe „Red” (2012), recalibrîndu-și ulterior imaginea de la country la muzica pop cu albumul synth-pop „1989” (2014). Trecînd la Republic Records în 2018, Swift a lansat albumul electropop „Lover” (2019) și documentarul autobiografic „Miss Americana” (2020).
Swift este unul dintre cei mai bine vînduți artiști muzicali din lume, cu vînzări globale estimate la 200 de milioane de discuri. Șapte dintre albumele ei au înregistrat peste un milion de vînzări într-o săptămînă.
Ea a fost inclusă în topul celor cei mai mari artiști din istorie de publicații precum „Rolling Stoneʼs”, „Billboard” și „Forbes”, precum și singura persoană din domeniul artelor care a fost catalogată cu distincția „Time Person of the Year” (2023). Printre premiile acordate se numără 14 premii Grammy, un premiu Primetime Emmy, 40 de premii pentru muzică americană, 39 de premii Billboard pentru muzică și 30 de premii MTV pentru videoclipuri; ea a cîștigat Premiul Grammy pentru Albumul Anului, Premiul MTV Video Music pentru Videoclipul Anului și Artistul IFPI Global Recording al Anului de cel puțin patru ori fiecare.
Cum puteți constata, domnișoara e o mare vedetă. Ce cîntă ea acum și cum e muzica ei, asta e o altă poveste. Eu am ascultat la un moment dat vreo cinci dintre cîntecele sale cele mai populare și pe la al patrulea începusem să văd peste tot inimioare roz, norișori pufoși și-mi venea să țopăi plin de veselie în timp ce simțeam cum îmi scade vertiginos coeficientul de inteligență. În momentul acela m-am oprit, fiindcă riscam să nu mai fiu în stare să-mi scriu articolele pentru săptămîna asta sau le scriam într-o formă de nerecunoscut.
Ei bine, domnișoara asta s-a găsit în urmă cu cîteva zile, după confruntarea televizată dintre Kamala Harris și Donald Trump, să declare că ea o va susține pe candidata democrată la președinție în alegerile ce urmează în America, iar lucrul acesta o să-i aducă actualei vicepreședinte a SUA destule voturi importante. Firește, lucrul acesta nu a trecut neobservat și presa progresistă s-a apucat să comentze evenimentul.
Astfel, ziarul britanic The Guardian a scris următoarele: „Într-o postare pe Instagram publicată la cîteva minute după încheierea dezbaterii prezidențiale din SUA, Swift a spus că «cel mai simplu mod de a combate dezinformarea este adevărul». Taylor Swift a susținut-o pe Kamala Harris în cursa pentru președinție, într-o postare pe Instagram publicată la cîteva minute după dezbaterea prezidențială din SUA, spunînd că democrata ar fi „războinica” care să lupte pentru drepturile și cauzele în care crede. „În calitate de alegător, am grijă să urmăresc și să citesc tot ce pot”, a scris Swift pe Instagram celor 283 de milioane de urmăritori ai ei, adăugînd: „Voi vota pentru Kamala Harris și Tim Walz la alegerile prezidențiale din 2024”.
Mie îmi e clar ce crede ea, mai ales că nenea Walz ăsta e un susținător al propagandei deșănțate LGBTQ despre care am mai scris, iar doamna Harris a uciderii copiilor nenăscuți doar pentru că femeile respective așa au chef, nu pentru motive medicale sau morale excepționale.
Domnișoara Swift a semnat „Childless Cat Lady”, o referire la comentariile făcute de candidatul republican la vicepreședinție JD Vance. Acesta, în 2021, vorbind cu gazda de atunci a Fox News, Tucker Carlson, i-a numit pe seniorii democrați din Congres și din administrația Biden „o grămadă de stăpîni de pisici, care sînt nefericiți cu propria lor viață și cu alegerile pe care le-au făcut și așa vor să facă și restul țării”. Postul CNN spune că Taylor Swift a zis că, „în calitate de alegător, am grijă să urmăresc și să citesc tot ce pot despre politicile și planurile propuse pentru această țară”. Da, cred. Sînt sigur că domnișoara miliardară are vreme între concerte, chefurile prin cluburi și mai știu eu ce alte activități, să urmărească și să citească în egală măsură planurile și politicile celor doi candidați și să mai și înțeleagă ceva din ele. Clar.
Site-ul UnHerd scrie și el despre asta, astfel: „În vremurile de tăcere ale lui Swift, nu exista prea multă presiune pentru ea să vorbească despre politică, pentru că nu exista o așteptare puternică în anii ʼ90 și începutul anilor 2000 ca o vedetă pop adolescentă să aibă vreo preferință politică despre care să vorbească. Treaba lor era să arate frumos și să fie inofensive: nimeni nu se aștepta să știe cum avea să voteze Britney Spears. Asta s-a schimbat odată cu marea politizare a tot ceea ce s-a întîmplat între timp. În primul rînd, „feminista” s-a transformat într-o persoană pregătită de confruntare, ceea ce era nou, incitant, chiar sexy, Astfel, sloganuri precum „tăcerea este violență” au intrat în uz popular, insistînd că orice altceva decît o campanie directă a echivalat cu complicitatea cu răul. Mai important, pe rețelele de socializare tăcerea devenise periculos de ușor de detectat. Sprijinul pentru cauza Black Lives Matter, de exemplu, a fost extrem de simplu de manifestat. Cu alte cuvinte, politicienii încep să se folosească de vedetele muzicii și poate chiar de influenceri ca să obțină voturi, deși nu cred că like-urile de pe internet vor însemna neapărat și tot atîtea voturi.
Oricum, la cum arată tinerii americani care o urmăresc pe Swift nici nu cred că era nevoie ca ea să le spună pe cine să susțină fiindcă oricum tot asta ar fi făcut în America, din ce văd și aud, a devenit extrem de greu să fii contra curentului, ba chiar periculos uneori.
Asta ne arată încă o dată și calitatea votanților Kamalei Harris, și tototdată toboganul pe care a luat-o America și, odată cu ea, societatea occidentală. O să fie interesant de urmărit luările de poziție ale acestor inși dacă Trump va deveni a doua oară președinte al SUA, ceea ce e foarte probabil să se întîmple.
T.I
4.2 C