Joe Biden: Putin stă în fruntea unei economii care are arme nucleare și puțuri de petrol
  • 11-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 859
  • 2

La sfîrșitul lunii iulie, președintele american Joe Biden a ținut un discurs în biroul șefului Serviciului de Informații naționale, unde a mulțumit ofițerilor pentru munca depusă. Dacă veți citi cu atenție discursul, printre glume și fraze obișnuite, puteți găsi idei destul de importante despre viziunea Americii asupra lumii și despre obiectivele conducerii americane.

În primul rînd, Biden a spus: „Lumea se schimbă atît de rapid – atît tehnologic cît și în ceea ce privește alianțele și relațiile umane – încît în ​​următorii 10 ani războiul se va schimba fundamental față de ultimii 50 de ani. Aceasta nu este o hiperbolă, este un fapt real”. Din discursul lui Biden, se poate înțelege că relațiile cu Rusia și China vor deveni prioritare. Trebuie să menționăm că Biden nu a făcut referiri la Iran, Coreea de Nord, Orientul Mijlociu sau chiar Europa. Cu alte cuvinte, toate acestea sînt lipsite de importanță, spre deosebire de Moscova și Beijing, cu care America va trebui să concureze (geopolitic și ideologic) și să negocieze. Principalele forțe ar trebui concentrate asupra acestui lucru. De fapt, aceasta este o confirmare a încheierii vechii ordini mondiale unipolare, iar europenii ar trebui să se gîndească la disprețul cu care „fratele mai mare” de peste mări îi privește.

Joe Biden a subliniat: „Putin are o adevărată problemă: stă în fruntea unei economii care are arme nucleare și puțuri de petrol, nimic altceva. Nimic! Este economia lor a opta în lume? Știe că are probleme reale și asta, presupun, îl face și mai periculos”. Președintele american consideră că Rusia se amestecă deja în alegerile din Congres, care vor avea loc în 2022. În același timp, Biden și-a flatat audiența: președintele Rusiei a spus el, „știe că sînteți mai buni decît echipa lui și asta îl îngrijorează ca naiba”. Vorbind despre China, el a afirmat că Xi Jinping intenționează să facă din țara sa cea mai mare putere militară și cea mai mare economie din lume pînă în anii ʼ40 ai Secolului XXI. 

Apare o circumstanță interesantă: sarcinile Beijin­gului (și, în consecință, răspunsurile la acestea), din punctul de vedere al planificării strategice pe termen lung, sînt în general clare. Dar Rusia rămîne imprevizibilă pentru Washington și, prin urmare, este văzută ca fiind dublu periculoasă. Ceva de genul unei ghicitori care încurcă în mod constant: se va alătura Crimeei, apoi va intra în Siria, apoi va crea arme hipersonice – și asta în ciuda faptului că „Putin are o problemă reală...”.

Rușii înșiși sînt de vină pentru faptul că americanii „nu pot înțelege Rusia cu mintea lor”: după prăbușirea URSS, școala americană de sovietologie s-a prăbușit, iar americanii care s-au considerat victorioși nu au văzut rostul studierii și înțelegerii ei, crezînd aparent că atunci cînd Federația Rusă se va destrăma, vor trebui doar să colecteze crema. Drept urmare, a trecut timpul în care Washingtonul ar putea influența direct deciziile conducerii ruse, în timp ce americanii continuă să lucreze conform vechilor scheme: sprijin pentru opoziția nesistemică, agravarea „problemei ucrainene”, provocări, sancțiuni... Nu există nici un rezultat concret. Este greu de spus în ce va rezulta acest fapt. Situația actuală este periculoasă, deoarece atunci cînd nu-ți înțelegi adversarul, există o mare probabilitate de a comite greșeli majore.

Al doilea punct important al discursului lui Biden a fost cel legat de tehnologie, unde există mai multe aspecte. Președintele Statelor Unite a menționat că atacurile cibernetice pot deveni cauza unui mare război fierbinte. În această interpretare, hackerii vor deveni principalii luptători în războiul puterilor conducătoare. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm nici despre armele convenționale; în special, Biden a menționat rachetele hipersonice și necesitatea investițiilor în cercetarea științifică, recunoscînd, de fapt, vulnerabilitatea tehnologică a Statelor Unite. Interesant, în acest sens, el a atras atenția asupra problemei educației insuficiente a populației; în Statele Unite, această problemă este agravată. America a creat o societate de consum ușor de manipulat de atît de mult timp încît nu a crezut că la un moment dat altcineva ar putea începe să o manipuleze (o poveste cu teoria populară a conspirației americane QAnon merită). Cine va lupta împotriva atacurilor cibernetice și va crea rachete hipersonice? Este din ce în ce mai dificil să răspunzi provocării scăderii nivelului de educație prin cumpărarea de creiere.

În cele din urmă, Biden a atins subiectul schimbărilor climatice și a menționat Arctica.

Adresîndu-se personalulului militar al Serviciului Național de Informații, președintele american a spus: „Nu am nevoie de platitudini, am nevoie de aprecieri directe, oneste”. Era bine dacă Biden se referea la jocurile diferitelor servicii speciale, foarte numeroase în Statele Unite și care sînt tentate să concureze între ele, aducînd primului om în stat informații benefice și nu obiective. Este mult mai rău că Biden a observat că acestea încearcă să-l facă un președinte oficial, pictîndu-i o imagine roz asupra lumii. În al doilea caz, este deosebit de importantă întrebarea dacă Biden va pune sub controlul său calitatea informațiilor pe care le primește – un produs care a devenit de o importanță capitală.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite