Jocuri ipotetice de război
  • 12-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 1002
  • 7

Există undeva, la nivelul mental al societății românești, ideea că rușii ne vor ocupa. Pare absurdă, la o primă vedere, pentru orice om care gîndește cît de cît rațional, fie că se bazează pe faptul că NATO este garantul securității noastre, fie că nimeni nu crede că marele URSS de la Răsărit mai poate observa mica colonie cu care se învecinează indirect la Marea Neagră. Să nu uităm că la această idee contribuie din plin și rusofobia agresiv cultivată în societatea românească, dar și lipsa de cunoștințe istorice a majorității românilor.

Totuși, la o analiză ceva mai profundă a realității geopolitice din proximitatea granițelor noastre, coroborată cu faptul că interesele SUA sînt dominante în această zonă, putem ajunge la concluzia că cei care se tot dau de ceasul morții că rușii ne vor ocupa au șanse să își vadă visul împlinit. Și asta poate chiar mai repede decît e cazul, dacă cumva cei de la Washington decid că aici, în centrul Europei, este nevoie de ceva ,,flamă”.

La o privire mai atentă la evenimentele din Ucraina, Republica Moldova și România, putem spune că aceste trei țări pot ajunge în punctul de fierbere cu Rusia. Pentru aceasta este nevoie ca Ucraina să decidă preluarea Donbass prin forța armată, iar Rusia să nu intervină imediat în conflict, limitîndu-se să ajute regiunile rebele cu sprijin militar, fără a se implica direct.

Pasul 1

Kiev, ca urmare a unor pretexte mai mult sau mai puțin reale, și cu sprijinul deschis al SUA, decide să își recupereze teritoriile rebele Lugansk și Donețk, precum și Crimeea. Pentru a face acest pas, știut fiind faptul că Rusia își va apăra teritoriul, SUA vor da asigurări pe linie diplomatică ale faptului că vor ajuta, cel puțin logistic, armata ucraineană.

Pasul 2

Văzînd că Rusia nu intervine direct, ca urmare a unei slăbiciuni, Republica Moldova, la îndemnul partenerilor occidentali, îi va cere retragerea trupelor de menținere a păcii din Transnistria, respectiv a ceea ce a fost cîndva Armata a 14-a, oferind un ultimatum Moscovei.  Primind un răspuns negativ, așa cum este clar pentru mulți, Chișinău va demara operațiuni militare limitate în zona transnistreană pentru a forța trupele ruse să se retragă, sau va semna un plan de retragere. Totodată, Transnistria este presată și la granița ucraineană din același motiv: excluderea rușilor din zonă.

Pasul 3

Văzînd că Republica Moldova este la ananghie, SUA va recomanda Bucureștilor să intervină militar în favoarea fraților noștri de peste Prut, cu potențiala promisiune că Republica Moldova va reveni în granițele României Mari la finalul conflictului, sau că Iohannis va mai primi o nouă șapcă. Armata Română, atît cît a mai rămas din ea, primește ordin și va trece Prutul pentru a-i ajuta pe frații moldoveni.

Pasul 4

Polonia nu va face nici un pas agresiv către Rusia, dar este posibil ca cele trei țări baltice în interiorul cărora influența SUA este deplină să facă pași militari în direcția Moscovei. Acest lucru se va întîmpla ținînd cont de evoluția armatei Ucrainei.

Pasul 5

Rusia va interveni militar pentru a-și apăra cetățenii, fie că vorbim de cei din Donbass, fie de cei din Transnistria. De Crimeea nici nu vorbim. Totodată, pentru a elimina total amenințarea de la graniță, va duce conflictul pînă la Kiev, spre vest, și pînă la București, spre sud – vest. NATO nu va avea cum să intervină, pentru că nu se aplică punctul 5 conform căruia România a atacat prima trecînd granița cu Moldova și atacînd trupe rusești de menținere a păcii. Prin urmare, fiind vorba despre România, o colonie germană cu valențe franțuzești și cu jupîn american, nu va exista consens de aplicare a acelui punct. Totodată, nici un militar american nu va fi implicat în acest conflict, pentru că nimeni nu dorește declașarea celui de-al treilea război mondial din cauza unor țări mici și relativ insignifiante precum Ucraina, România și Republica Moldova.

În loc de concluzii

Rusia va ocupa fără nici o reținere aceste trei țări și va începe negocierile pentru o nouă arhitectură europeană. Nici un stat occidental nu își va risca prosperitatea și bunăstarea pentru a dezvolta un război cu rușii, așa că vor negocia o nouă realitate geopolitică. Acesta este singurul scenariu care poate duce la un conflict militar și la o potențială ocupare a României de către Rusia. Evident că această mutare, dacă se va întîmpla, va aduce mai multe nenorociri țării noastre avînd în vedere faptul că noi, ca stat, nu prea avem prieteni. O negociere ruso – franco – germană a Europei, cu SUA pe post de observator, va fi dură și plină de surprize neplăcute pentru noi, românii.

Prin urmare, așa cum am spus în repetate rînduri, pe aliații noștri europeni nu îi interesează cine și ce face prin Donbass sau a cui este Crimeea. Pe ei îi interesează să atragă Rusia într-un conflict armat convențional. Dacă va pierde acest război – să zicem că Flota din Marea Neagra va fi distrusă, iar Crimeea va fi ocupată – tot la negociere se va ajunge, dar în defavoarea Moscovei, fapt care va duce, în timp, la dezintegrarea statului rus și la contractarea semnificativă a teritoriului. Dar, dacă va învinge pe fondul expus mai sus, în țara noastră realitatea va fi destul de tristă, dar nu mai catastrofală decît acum.

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite