Israelul, posibil intermediar între Kiev și Moscova
  • 21-03-2022
  • 0 Comentarii
  • 217
  • 0

Situaţia în Ucraina este din ce în ce mai critică, iar autorităţile ucrainene se aşteaptă la noi atacuri din partea rușilor. În acest context, președintele Volodimir Zelenski, apelînd, încă o dată, la abilitățile sale de excelent comunicator, și-a continuat maratonul intervențiilor prin video-conferințe, apărînd, de această dată, în fața Parlamentului din Israel.

Discursul lui Volodimir Zelenski adresat Israelului nu a fost lipsit de controverse. După ce a pledat cauza Ucrainei la toate forurile internaționale și autoritățile principalelor state occidentale, duminică, 20 martie a.c., el s-a adresat Knessetului, solicitînd arme pentru Ucraina, întrebînd de ce Israelul nu a impus sancțiuni Rusiei și criticînd „medierea fără a alege o parte”. El a reamintit că Israelul are cea mai bună apărare antiaeriană din lume și, de aceea, a spus el, „puteți cu siguranță să ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor“. Acesta le-a transmis parlamentarilor că vor trebui să trăiască cu alegerile pe care le fac în ceea ce privește acest război.
Președintele Ucrainei a citat-o, de asemenea, în mesajul său, pe Golda Meir, o figură legendară a Israelului, cu cuvintele „noi vrem să trăim, dar vecinii noștri vor să ne vadă morți”. „Rămînem, sîntem pregătiți pentru compromis”, a adăugat el, făcînd o paralelă directă între Ucraina de acum și istoria Israelului, care se confruntă cu ostilitatea arabă.
Liderul de la Kiev a făcut însă și unele afirmații mai puțin inspirate (criticate apoi de mai mulți deputaţi şi oficiali guvernamentali israelieni după discursul rostit în Knesset), comparînd războiul dintre Ucraina și Rusia cu Holocaustul.
El a afirmat că Ucraina şi Israelul se confruntă cu ameninţări similare. „Sînt ameninţări referitoare la distrugerea totală a popoarelor noastre, a statelor, culturii şi chiar numelor, Ucraina şi Israel”. Preşedintele Ucrainei a punctat că invazia militară rusă a fost lansată pe 24 februarie, în aceeaşi zi în care era înfiinţat, în 1920, Partidul Naţional Socialist din Germania. „Acest partid a distrus state întregi şi a încercat să comită genocid. La 102 ani după crearea partidului nazist, a fost dat ordinul lansării invaziei ruse în Ucraina, care s-a soldat deja cu mii de morţi, iar milioane de oameni şi-au părăsit casele”, a afirmat Zelenski,conform cotidianului The Times of Israel, citat de Mediafax.
Președintele Ucrainei, care este evreu, a abordat din nou acuzaţia Rusiei conform căreia conduce o administraţie care susţine nazismul. Trecînd de la ucraineană la rusă, Volodimir Zelenski a spus: ,,Propagandiştii ruşi au o treabă grea astăzi. Pentru prima dată, un preşedinte ucrainean a vorbit cu parlamentul Israelului şi, prin înregistrare video, cu poporul Israelului, un ucrainean acuzat de nazism de către Moscova. Însuşi acest fapt demonstrează deja că lucrurile nu sînt aşa cum spune Moscova”.
Răspunsul Israelului la criticile lui Zelenski: ,,Nu sînt multe țări care să fi făcut atîtea pentru Ucraina”. Numeroşi oficiali israelieni au criticat comparaţiile lui Zelenski cu Holocaustul. ,,Eu îl admir pe preşedintele Ucrainei şi susţin poporul ucrainean cu inima şi cu faptele, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă”, a reacţionat imediat ministrul israelian al Telecomunicaţiilor, Yoaz Hendel. Oficialul israelian a amintit că genocidul Germaniei naziste împotriva evreilor a fost comis „inclusiv pe teritoriul Ucrainei”. „Războiul este teribil, dar comparaţia cu ororile Holocaustului şi cu soluţia finală este revoltătoare”, a atras atenţia Hendel. La rîndul său, deputatul israelian Yuval Steinitz, membru al formaţiunii de dreapta Likud, a avertizat că discursul lui Zelenski „pare să se apropie de o negare a Holocaustului”. „Războiul este mereu un lucru teribil, dar orice comparaţie între un război clasic, oricît de greu ar fi, şi distrugerea a milioane de evrei în camere de gazare în cadrul structurilor soluţiei finale reprezintă o distorsionare a istoriei”, a avertizat Yuval Steinitz. Conform presei israeliene, numeroşi membri ai Knessetului au exprimat nemulţumiri privind comparaţiile făcute de Volodimir Zelenski cu Holocaustul.
,,Israelul este generos și sensibil față de Ucraina în timp ce își echilibrează propriile interese”, a declarat, luni, 21 martie a.c., prim-ministrul Naftali Bennett, la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat abordarea Ierusalimului, deși ulterior a revenit asupra afirmațiilor.
„Israelul și-a întins mîna pentru a ajuta Ucraina de cîteva săptămîni, din primul minut al conflictului, pe canale diferite și variate”, a spus Bennett. „Gestionăm această criză nefericită cu sensibilitate, generozitate și responsabilitate, echilibrînd în același timp diferitele considerații – și sînt complexe.”, a adăugat premierul.
Bennett a făcut aceste remarci la o ceremonie prin care a trimis personal unui spital de campanie israelian, prima astfel de instalație construită de orice țară în Ucraina. Premierul a subliniat că Israelul a trimis avioane pline cu ajutor umanitar și și-a deschis porțile imigranților evrei și refugiaților non-evrei. „Astăzi, vreau să spun clar: Israelul și publicul israelian pot fi mîndri de ajutorul și contribuția pentru cetățenii Ucrainei. Fii mîndru de acțiunile pe care le-a întreprins Israelul... Nu sînt multe țări care să fi făcut atît de multe”, a spus el.
Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a adăugat că israelienii „trebuie să știe că Israelul nu tace. Într-un loc în care există suferință și groază, vom întinde o mînă mîngîietoare și vom face totul pentru a ajuta”.
„Trimitem împreună cu acest spital nu numai cel mai bun personal medical din lume, ci și inimile noastre, sprijinul și identificarea noastră. Acesta este un război crud și inutil și trebuie să înceteze”, a adăugat ministrul de Externe.
Israelul a început să construiască spitalul de campanie „Shining Star” din Mostyska, Ucraina, în weekend, și este așteptat să se deschidă marți (22 martie a.c.), cu 60 de membri ai personalului de la Centrul Medical Sheba și de la Spitalul de Copii Schneider. Spitalul de campanie include o secție de pediatrie, o maternitate, o cameră de urgență, o unitate de telemedicină și multe altele, scrie JPost.
Zelenski: ,,Israelul este un loc bun pentru discuții cu Rusia”. După ce s-a adresat parlamentului israelian, în intervenţia sa video zilnică către ucraineni, preşedintele Zelenski a declarat că Israelul face multe eforturi pentru a organiza discuţii de pace la nivel înalt între Ucraina şi Rusia şi a sugerat că acestea ar putea avea loc la Ierusalim, informează Reuters și Agerpres.
,,Desigur, Israelul are interesele sale, strategia sa de a-şi proteja cetăţenii. Înţelegem totul”, a spus Zelenski, aşezat la birou, în tricoul său kaki. ,,Prim-ministrul Israelului, domnul Bennett, încearcă să găsească o modalitate de a organiza discuţii. Şi sîntem recunoscători pentru asta. Sîntem recunoscători pentru eforturile lui, astfel încît mai devreme sau mai tîrziu vom începe să avem discuţii cu Rusia, eventual la Ierusalim. Este locul potrivit pentru a găsi pacea. Dacă este posibil”.
În ultima săptămînă, premierul Naftali Bennett şi-a intensificat eforturile de a aduce cele două părţi împreună şi a vorbit în mai multe rînduri atît cu Volodimir Zelenski, cît şi cu Vladimir Putin. Săptămînă trecută, premierul israelian a zburat în secret la Moscova pentru a se întîlni cu liderul de la Kremlin.
R.M.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite