Israelul poate desfășura o operațiune militară împotriva instalațiilor nucleare din Iran
  • 17-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 249
  • 0

Forțele de Apărare din Israel analizează o operațiune militară pentru a submina programul nuclear al Iranului, au informat vineri presa israeliană. Potrivit acestora, șeful Statului Major al Forțelor Armate, Aviv Kohavi, a ordonat să-i prezinte mai multe opțiuni de acțiune, dintre care una ar trebui să fie un atac militar asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.

Ministrul in cadrul guvernului israelian, Tsakhi Hanegbi, a amenințat că Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare ale Iranului dacă viitoarea administrație americană a lui Joseph Biden decide să revină la Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA) privind programul nuclear iranian.

„Dacă guvernul Statelor Unite se alătură acordului nuclear - și aceasta pare să fie politica declarată în acest moment, rezultatul practic va fi că Israelul va fi din nou față în față cu Iranul, care până la sfârșitul acordului va primi undă verde de la întreaga lume, inclusiv din Statele Unite, pentru a-și continua programul de arme nucleare ", scrie presa israeliană citându-l pe Hanegbi.

"Noi, desigur, nu vom permite acest lucru. Am făcut deja ceea ce ar fi trebuit făcut de două ori: în 1981 împotriva programului nuclear irakian și în 2007 împotriva celui sirian", a spus politicianul.

La 6 iunie 1981, avioanele forțelor aeriene israeliene au bombardat reactorul nuclear Osirak, care era finalizat de specialiștii francezi în Irak. Operațiunea a fost denumită „Opera”. În noaptea de 6 septembrie 2007, avioane de război israeliene au distrus un reactor nuclear la 450 km nord de capitala siriană Damasc, în timpul operațiunii “Livada”.

Statele Unite s-au retras din acordul nuclear iranian sub președintele Donald Trump, în luna mai 2018. Președintele ales, Biden, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, a anunțat posibilitatea revenirii la JCPOA în anumite condiții.

Israelul a fost și rămâne un adversar de principiu al acordului nuclear iranian, considerând că, sub acoperirea sa, Teheranul lucrează la crearea armelor nucleare.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite