Iranul intenționează să răspundă la uciderea lui Suleimani
  • 07-01-2020
  • 0 Comentarii
  • 240
  • 1

Iranul pregătește un răspuns al SUA la asasinarea generalului Kassem Suleimani. Armata iraniană a spus că 35 de baze militare americane din Orientul Mijlociu vor deveni ținte, iar Donald Trump a răspuns că, în cazul acțiunilor ostile din Iran, America va folosi echipamente militare noi în valoare de 2 trilioane de dolari, iar 52 de obiective iraniene vor fi atinse .

Statele Unite și Iranul continuă să facă schimb de amenințări după atacul aerian american, care a dus la moartea unuia dintre principalii lideri militari iranieni, șeful forțelor speciale Al-Quds, Kassem Suleimani. La o întâlnire cu familia decedatului, președintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că „americanii nu înțeleg cât de mare greșeală au făcut”, iar „consecințele acestei crime” în SUA vor fi resimțite nu numai acum, ci și în anii următori, scrie The Wall Street Journal.

Armata iraniană vorbește și despre represalii. Unul dintre comandanții Corpului Gărzii Revoluționare Islamice s-a ocupat de acesta, generalul Golamali Abuhamze a spus că Teheran a ales deja ținte pentru o actiune de represalii. Lista constă din 35 de obiecte - baze militare și nave din Golful Persic, precum și despre capitala israeliană Tel Aviv, „inima și viața Statelor Unite” din regiune. Un alt comandant militar iranian, generalul major Hossein Salami, a promis că după „răzbunarea strategică” a Teheranului, Statele Unite vor fi nevoite să părăsească Orientul Mijlociu.  Pentru atacurile asupra forțelor americane și marina iraniană este gata, a declarat comandantul marinei IRGC amiralul Alireza Tangsiri. Potrivit acestuia, flota așteaptă instrucțiuni de la liderul suprem al Iranului, Ayatollah, Ali Khamenei. 

Donald Trump a răspuns pe Twitter că, în cazul acțiunilor ostile ale Iranului, Statele Unite vor răspunde „foarte repede și foarte dur” și sunt gata să atace 52 de ținte iraniene. Care sunt necunoscute, dar unele dintre ele sunt „foarte semnificative și importante pentru Iran și cultura iraniană”, a scris Trump. Numărul nu a fost ales la întâmplare: este egal cu numărul ostaticilor americani prinși de Iran din 1979.

În plus, Statele Unite promit să lanseze noi echipamente militare pentru care s-au cheltuit 2 trilioane de dolari și se pregătesc să transfere peste 4 mii de militari în regiune. 700 de persoane au fost deja trimise în Kuweit, alte 3.400 de parașutiști ar trebui să fie dislocate în curând. Aceasta a fost anunțată pe 3 ianuarie, dar atunci aceasta s-a datorat protecției sporite a ambasadei americane la Bagdad.

Primele atacuri

În seara zilei de 4 ianuarie, a fost cunoscută despre explozia a două rachete în apropierea uneia dintre bazele militare americane din Bagdadul irakian. Al Arabiya a raportat că era un aerodrom folosit de armata americană.  Apoi, Reuters, citând date de la poliția din Bagdad, a raportat explozia unei alte rachete într-o „zonă verde” special protejată în apropierea ambasadei SUA. Armata americană nu a suferit de la bombardamente, dar a avertizat că astfel de acțiuni pot duce la victime în rândul civililor irakieni. Potrivit purtătorului de cuvânt, colonelul Miles Caggins, în ultimele două luni, bazele au fost atacate de 13 ori.

După uciderea de la Suleimani la Bagdad, au avut loc mii de procesiuni funerare, ale căror participanți au scandat cererile de „răzbunare” pentru moartea unui lider militar.

Agravarea situației dintre Iran și Statele Unite afectează alte țări: Marea Britanie a anunțat că navele sale comerciale din regiune vor fi din nou păzite de nave de război. În mod indirect, Londra susține acțiunea SUA. Șeful Ministerului Apărării britanic, Ben Wallace, a declarat că armata americană din Irak a fost atacată în repetate rânduri în ultimele luni, iar Suleimani a fost în spatele tuturor acestor atacuri. Statele Unite se pot apăra în conformitate cu dreptul internațional de cei „care reprezintă o amenințare directă pentru cetățenii lor”, a spus Wallace.

Noi detalii privind uciderea

Statele Unite au planificat un atac asupra șefului unității forțelor speciale Al Quds, Suleimani, din cauza atacurilor iminente asupra armatei americane, a explicat Trump. Dar, după cum a aflat New York Times, planul acestor atacuri nu a fost aprobat de liderul suprem al Iranului, Ayatollah, Ali Khamenei, iar informațiile americane au știut despre asta. Fără aprobarea lui Khamenei, nicio operațiune militară semnificativă nu poate avea loc. Liderul suprem l-a chemat pe Suleymani la Teheran pentru consultații - iar acest lucru era cunoscut cu cel puțin o săptămână înainte de moartea generalului. Potrivit unei surse din NYT, informația a informat că situația din regiune este stabilă și nu a existat nimic neobișnuit în călătoriile lui Suleimani în Siria, Liban și Irak.

Anterior, Bloomberg a aflat că asasinarea lui Suleymani Trump a fost planificată cu un cerc restrâns de consilieri, mulți angajați ai Casei Albe nu știau despre acest plan. Ca răspuns la moartea unui antreprenor american într-un atac la o bază americană din Irak, în 27 decembrie, Trump a comandat consilieri seniori, inclusiv consilierul de securitate națională Robert O'Brien și secretarul de stat Mark Pompeo, să dezvolte un atac aerian care ar ucide generalul iranian. Congresul nu știa despre planurile administrației Trump, oficialii Casei Albe și autoritățile străine responsabile de relațiile publice. În același timp, după moartea antreprenorului, Trump a cerut, în special, conducerii franceze să avertizeze Teheranul împotriva distrugerii cetățenilor americani.

De ce este important acest lucru

Suleimani a fost unul dintre cei mai influenți politicieni din regiune - este considerat arhitectul zonei de influență iraniană din Irak și Siria. De asemenea, potrivit Reuters, Suleymani a fost cel care în 2015 a convins Rusia de perspectivele unei operațiuni militare în Siria. Și înainte ca Rusia să intre în conflict, el însuși a fost principalul sprijin militar al regimului președintelui sirian Bashar al-Assad. Distrugerea lui Suleymani va ajuta cu greu conținerea programului nuclear al Iranului și va duce cu siguranță la o escaladare a conflictului din regiune.

Operațiunea specială din SUA a dus deja la o creștere accentuată a prețurilor petrolului. Petrolul brut Brent a crescut pe 4 ianuarie cu 3,6%, la 68,6 USD pe baril, WTI - cu 3,1%, la 63,05 dolari pe baril.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite