
- 12-10-2020
- 0 Comentarii
- 1719
- 4
Despre autorul celebrelor ,,Amintiri din copilărie” s-a scris
mult, unii ocupîndu-se de opera sa, alții de lucruri mai puțin știute din viața
scriitorului sau despre prietenia cu Mihai Eminescu. Însă Ion Creangă era și un
strașnic mîncău și, dat fiind că era un veritabil cunoscător al gustului
bucatelor, întotdeauna, mesele lui erau impresionante.
Nestăvilita poftă de mîncare a povestitorului din Humulești era
legendară în epocă. Despre ea aflăm din descrierea extrem de plastică,
aparținînd marelui critic și istoric literar George Călinescu, din
lucrarea sa, „Viața și opera lui Ion Creangă“.
Mînca asemeni unui lup flămînd
Cînd se așeza la masă, Creangă nu ierta nimic, pofta lui de
mîncare era nestăvilită, așa cum ne relatează academicianul: ,,După ce-și puse,
ca Ștefan a Petrei, curechi în putină și mușchi afumat de porc în podul
șindrilit al casei, mîncă bucate humuleștene, însă mai ales sarmale și plăcinte
cu poale-n brîu făcute cu julfă. Hîlpavul care în sat făcea ochi dulci fetelor
fecioare, înveselindu-le cu dinții de fasole și barbă de lînă, spre a le mînca
purceii fripți și alivencile, mînca asemeni unui lup flămînd. Spre a se deosebi
de «firlifușii de pe la tîrguri, crescuți în bumbac», ca adevărat «românaș»,
face isprăvi nemaiauzite, de basm, care-i dădură o faimă de Flămînzilă”.
De la același autor aflăm că vestitul humuleștean nu se
folosea de ,,finețuri” la masă, asemeni ,,boierilor sfrijiți”, și consuma
cantități impresionante de mîncare. După cîte un post impus de doctori sau după
scaldă, în zilele toride de vară, era și mai pofticios. ,,Nu-și pierde vremea
cu o «zămoreală». El nu se-ncurcă, asemeni boierilor sfrijiți, rupînd cu
degele-i groase picioarele subțiri ale racului. El trage tot castronul cu raci
înainte-i, vîră mîna păroasă în el, scoate pumnul plin, ducîndu-l la gură, apoi
ronțăie racul, zvîrlind cojile afară, cum aruncă rîșnița pleava. El mănîncă o
dată zece ouă, o strachină de prune, o oală de porumb fiert, doar pentru
deschiderea poftei de mîncare, cu acea plăcere de a amesteca alimente de tot
felul care este a mîncăcioșilor și a vitelor. Ca și Flămînzilă, el mistuie în
cinci fripturi toată carnea birtașului înspămîntat și țipă că-i e foame. Cere
toate mîncările ospătarului, înghițind cîte două fierturi, mai multe soiuri de
fripturi, bînd o carafă de vin și o cofiță de apă rece și se scoală ușurat de
la masă, zglobiu. (...) Slăbit de post doftoricesc, cere o pîine întreagă, o
găină fiartă cu usturoi, un castron cu sarmale, opt plăcinte cu caș și o ocă de
vin. După scaldă e mai pofticios. Atunci mănîncă tot ce găsește la han, bea de
la o țărancă o oală de lapte dulce, mînîncă de la un ovrei un ceaun de păpușoi
fierți, gronțăind boabele ca mascurii, apoi se aruncă în apă și se bălăcește
mulțumit. Unui prieten îi vine leșin de această priveliște nemaivăzută”.
G. Călinescu povestește apoi o pățanie de-a lui Creangă la
Mînăstirea Neamț, acolo unde poposea adesea. După ce colindase pădurile
dimprejur, a strîns niște ciuperci, cerînd călugărilor să-i prepare o ciulama.
Deși s-a delectat copios cu bureți nebuni, el n-a avut nici o problemă, spre
deosebire de cei care mai apucaseră să guste din ei.
,,La Neamț, la mînăstire, strînge bureți și-i dă rudelor să-i
gătească. Mănîncă lacom, neinvitînd pe nici unul, spre a nu i se împuțina
porția, apoi toți, afară de el, dau semne de otrăvire. Creangă cheamă doctorii
de la spital cu fluierul, strîngînd vardiștii din tîrg, își duce băiatul în
cîrcă la spital, e deznădăjduit, dar la stomac se simte bine”.
Cît de gurmand era Creangă reiese și din fragmentul în care
G. Călinescu descrie cu ce se ospăta povestitorul acasă, la bojdeuca din Țicău.
Doar acolo hîtrul dă semne de ,,cumpătare”, stîrnind hazul vreunui junimist
care îl vizita, arareori, în bojdeucă: ,,La masă, Creangă nu mînca mai mult
decît o oală de găluște făcute cu păsat de mei și cu bucăți de slănină, o găină
friptă pe țiglă de lemn și undită cu mujdei de usturoi, iar pe deasupra
șindilea cu o strachină de plăcinte moldovenești, zise cu poalele-n brîu, însă
ca băutură el se mulțumea cu o cofiță de vin amescat cu apă”.
Din aceeași lucrare, în capitolul „În Țicău“, aflăm efectele
ospețelor pantagruelice asupra constituției gurmandului autor al ,,Amintirilor
din copilărie”: ,,Către patruzeci de ani, trupul lui Creangă începe să se
umfle. Subțirele diacon de altădată, cu ochii albaștri pătrunzători și bărbiță
mătăsoasă de faun, se puhăvește la față și capătă ochi mici osînzoși. Părul,
încă lung, dat popește pe spate, și hainele groase de șeiac îi dau înfățișarea
greoaie de matahală. Cu pălăria mare pe ceafă, cu bățul cioturos în mînă, el
merge drept...”.
R.M.
- 19-05-2025
- 0 Comentarii
- 173
- 2
25.8 C