
- 26-06-2023
- 2 Comentarii
- 375
- 0
De la începutul acestui an, conducătorii Europei se calcă pe picioare ca să ajungă în fața lui Xi Jinping. Mai întîi, Emmanuel Macron, secondat mai pe „din dos” de Ursula von der Layen, apoi Olaf Scholz și, în sfîrșit, Anthony Blinken, care a întîrziat un pic la discuțiile cu președintele Chinei din cauza unor baloane... Blinken s-a deplasat în China cu intenția de a reglementa relațiile dintre cele două mari puteri. A fost întîmpinat de cel mai înalt diplomat al Chinei și s-a întîlnit cu președintele în ultima zi a unei vizite rare, menită să încerce să reînvie relațiile dintre Washington și Beijing.
Despre începutul vizitei, ziarul britanic The Guardian scrie următoarele: „Duminică, Blinken a purtat discuții de peste șapte ore și jumatate – cu o oră mai mult decît se aștepta – cu ministrul chinez de externe Qin Gang. Departamentul de Stat al SUA a calificat discuțiile – care au avut loc într-o vilă de stat luxoasă și au inclus o cină oficială – «concrete și constructive», deși nu pareau să facă progrese concrete în disputele care includ Taiwan, comerț, drepturile omului. Ambii și-au exprimat dorința de a stabiliza relațiile în ciuda faptului că un oficial american a numit diferențele lor «profunde», și au convenit că ministrul Qin va vizita Washington pentru a continua conversația, deși nu a fost anunțată o dată certă. Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, Qin i-a mărturisit lui Blinken că relațiile dintre SUA și China «sînt la cel mai scăzut punct de la stabilirea relațiilor diplomatice», potrivit postului de stat CCTV. «Acest lucru nu este conform cu interesele fundamentale ale celor două popoare și nici nu corespunde așteptărilor comune ale comunității internaționale», a spus Qin în timpul discuțiilor din grădinile antice Diaoyutai”.
Xi i-a spus lui Blinken că țara sa „respectă interesele Statelor Unite și nu va contesta sau înlocui Statele Unite” și că Washington „trebuie să respecte China și să nu prejudicieze drepturile și interesele legitime ale Chinei”. Cu alte cuvinte, nu vă băgați în emisfera estică, mai ales în Pacific, și nu ne băgăm nici noi în cea vestică.
Washington Post a reflectat și el vizita scriind următoarele: „Blinken a subliniat mai multe domenii în care Statele Unite și China vor continua să nu fie de acord. El a spus că a făcut presiuni asupra omologilor săi chinezi cu privire la «încălcările drepturilor omului în Xinjiang, Tibet și Hong Kong» și continuă să facă presiuni pentru eliberarea cetățenilor americani deținuți în China. În vizita sa de două zile, el a spus că «a căutat să clarifice orice percepție greșită despre abordarea noastră». A subliniat că decuplarea economiilor SUA și Chinei ar fi «dezastruoasă», avînd în vedere comerțul de 700 de miliarde de dolari dintre cele două țări în fiecare an. «Nu vrem să ne decuplăm, vrem să reducem riscul», a spus Blinken, menționînd controalele exporturilor din SUA asupra tehnologiilor sensibile către China, cum ar fi semiconductorii avansați.
Întîlnirea cu Xi a urmat unei întrevederi între
Blinken și Wang, în care cei doi oficiali s-au salutat într-un schimb foarte formal înainte de discuțiile cu ușile închise care au durat mai mult de trei ore. Cei doi au avut o «discuție productivă», Blinken subliniind «importanța gestionării responsabile a concurenței dintre Statele Unite și (China) prin canale deschise de comunicare pentru a se asigura că concurența nu va intra în conflict», a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat. La rîndul său, Wang i-a spus lui Blinken că Statele Unite trebuie să «reflecteze profund» și să lucreze cu China pentru a evita «surprizele strategice», potrivit Ministerului de Externe al Chinei. «Trebuie să inversăm spirala descendentă a relațiilor chino-americane, să facem eforturi pentru revenirea pe o cale sănătoasă și stabilă și să lucrăm împreună pentru a găsi o modalitate corectă pentru ca China și Statele Unite să se înțeleagă în noua eră», a spus Wang”.
Așadar chinezul a subliniat faptul că ei doresc colaborare cu americanii în ceea ce el a numit „noua eră” ca să fie clar pentru toată lumea că ceea ce a fost nu va mai fi, iar ei sînt parte a acestei noi ere. După două zile de întîlniri și discuții, agenția Reuters face un bilanț pentru a vedea ce anume au realizat americanii după această călătorie. Citez: „La o conferință de presă de încheiere a călătoriei sale de două zile la Beijing, prima a unui secretar de stat american din 2018, Blinken a spus că Washington și-a atins obiectivele, inclusiv ridicarea în mod direct a preocupărilor, încercarea de a crea canale de dialog și explorarea zonelor de cooperare. «Relația era într-un punct de instabilitate și ambele părți au recunoscut necesitatea de a lucra pentru a o stabiliza», a spus Blinken înainte de a părăsi China. «Dar progresul este greu. Este nevoie de timp și el nu este produsul unei vizite, unei călătorii, unei conversații. Speranța și așteptarea mea sînt că vom avea o comunicare mai bună, o implicare mai bună în viitor».
Oficialii americani sperau că vizita lui Blinken va deschide calea pentru mai multe întîlniri bilaterale, inclusiv posibile călătorii ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen și al secretarului pentru Comerț Gina Raimondo. Sperau că vor deschide chiar calea pentru un summit între Xi și Biden în cursul anului, după ce la Summitul G20 din Indonezia în noiembrie, au promis o comunicare mai frecventă, deși relațiile s-au deteriorat de atunci”.
În privința Taiwan-ului, lucrurile au rămas așa cum știm, poate cu mici nuanțări ale americanilor. Iată ce scrie despre asta site-ul CNBC.com: „Blinken a mai spus că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile provocatoare ale Chinei în strîmtoarea Taiwan, precum și în Marea Chinei de Sud și de Est, dar el a încercat să asigure Beijingul: «În Taiwan, am reiterat politica de lungă durată a SUA – o singură China. Această politică nu s-a schimbat». China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său care trebuie reunificată cu continentul. Beijingul nu a renunțat niciodată la utilizarea forței împotriva Taiwanului și a folosit o retorică din ce în ce mai agresivă față de insulă. «Nu sprijinim independența Taiwanului. Ne opunem oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului de către ambele părți. Ne așteptăm în continuare la soluționarea pașnică a diferendelor din strîmtoare», a spus Blinken, adăugînd că Washingtonul rămîne angajat în Legea relațiilor cu Taiwan, inclusiv asigurîndu-se că Taiwanul are capacitatea de a se apăra”. Prin faptul că se așteaptă soluționarea pașnică a diferendelor din strîmtoare a vrut să spună că ei nu dau nici un pas înapoi și așteaptă China să cedeze, mai ales că a încheiat adăugînd că USA se va asigura că Taiwan-ul are capacitatea de a se apăra.
La rîndul său, „în întîlnirea sa cu Blinken de luni, Ministrul chinez de Externe Wang a subliniat că «apărarea unității naționale va fi întotdeauna nucleul intereselor de bază ale Chinei». El a adăugat că SUA trebuie să «respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și să se opună în mod clar independenței Taiwanului», scrie CNBC”.
„Aceste dialoguri sînt grozave, cu cît avem mai multe, cu atît mai bine – dar pînă în prezent nu există nici un semn că oricare dintre părți își schimbă cu adevărat vreuna dintre evaluările ei asupra celeilalte”, a declarat Daly luni pentru „Squawk Box Asia” de la CNBC, iar președintele chinez a spus că „Niciuna dintre părți nu o poate modela pe cealaltă conform propriilor dorințe, cu atît mai puțin să o priveze pe cealaltă de dreptul său legitim la dezvoltare”.
Totuși blocarea celor două țări pe probleme geopolitice, care la urma urmei nu se vor putea rezolva decît printr-un război, așa cum se rezolvă lucrurile cînd nici unul dintre cei doi nu cedează, oferă oportunități pe piețele emergente. Așa cum analizează Nigel Green CEO-ul și fondatorul uneia dintre cele mai mari organizații independente de consultanță financiară, management al activelor și fintech din lume: „Rivalitatea din ce în ce mai intensă dintre SUA și China are implicații semnificative pentru piețele globale. Deși această rivalitate creează incertitudini și provocări, ea prezintă și oportunități, în special pe piețele emergente. Consultanții noștri din întreaga lume s-au confruntat cu o creștere semnificativă a interesului investitorilor internaționali pentru aceste economii dinamice, în timp ce urmăresc diversificarea, potențialul de creștere și expunerea redusă la tensiunile geopolitice. Dimensiunea economică este un aspect fundamental al rivalității. Creșterea rapidă a Chinei ca putere economică globală și urmărirea sa de politici industriale care includ subvenții de stat, preocupări de proprietate intelectuală și restricții de acces pe piață au generat tensiuni cu Statele Unite – explică Nigel Green.
Rivalitatea în creștere provine și din ambiții geopolitice. Creșterea asertivității Chinei în Marea Chinei de Sud și inițiativa Belt and Road (BRI) au avut ca scop extinderea influenței sale globale prin proiecte de infrastructură și modernizarea militară. Acestea au stîrnit îngrijorări în rîndul factorilor de decizie din SUA, care văd influența în creștere a Chinei ca o provocare pentru propriul statut de superputere globală. Concurența tehnologică este un aspect critic al rivalității. Directorul executiv deVere notează: «Ambele țări luptă pentru dominația în tehnologiile emergente precum 5G, inteligența artificială, calculul cuantic și producția avansată. SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la achiziția strategică de tehnologie de către China, furtul de proprietate intelectuală și transferul forțat de tehnologie, ceea ce a condus la inițiative precum controlul exporturilor, restricții la investiții și un control sporit al companiilor chineze de tehnologie. Considerentele de securitate națională joacă, de asemenea, un rol semnificativ în rivalitatea cu SUA, considerînd upgrade-urile militare ale Chinei, activitățile de spionaj cibernetic și amenințările percepute la adresa aliaților și partenerilor săi din regiunea Asia-Pacific drept potențiale provocări la adresa intereselor sale strategice. Unul dintre motivele cheie pentru care investitorii internaționali consideră că piețele emergente sînt atractive în timpul rivalității SUA-China este diversificarea. Rivalitatea dintre acești doi giganți economici generează adesea volatilitate pe piețele globale, ceea ce face ca investitorii să caute destinații alternative de investiții. Piețele emergente oferă exact asta», afirmă Nigel Green.
Prin creșterea expunerii la aceste economii, investitorii își pot reduce dependența de performanța și fluctuațiile piețelor din SUA și China și, prin urmare, pot distribui riscul într-o gamă mai largă de regiuni și industrii. În plus, piețele emergente oferă un potențial vast de creștere, determinat de factori precum creșterea populației, creșterea populației clasei mijlocii și creșterea urbanizării. Aceste țări prezintă oportunități de investiții în sectoare precum tehnologia, infrastructura, asistența medicală și energia regenerabilă – unde există oportunități semnificative de creștere. CEO-ul subliniază, de asemenea, că economiile «nealiniate» trezesc, de asemenea, interes în rîndul investitorilor globali. «Pe măsură ce rivalitatea dintre SUA și China escaladează, statele nealiniate apar ca niște refugii sigure, relativ izolate de impactul direct al tensiunilor», observă Nigel Green.
Specialiștii susțin că dezvoltarea economică dinamică a Poloniei, Ungariei și Republicii Cehe oferă căi pentru a valorifica recompensele potențiale care apar pe fondul rivalității continue și în creștere”.
Ce face România de nu devine piață emergentă? Ah, da, am uitat că noi nu mai producem nimic și atunci cînd am vrut să facem afaceri cu China, pe banii ei, parcă pe vremea guvernului Ponta, s-a spus de către media din România că PM-ul vrea să vîndă țara la chinezi și că noi nu facem afaceri cu ei că se supără UE și SUA. Nu vede nimeni că cele două entități numite mai sus au afaceri prospere cu chinezii, că politicienii noștri fac orbul găinilor de îndată ce ajung la putere.
Nu știu unde sînt oamenii aceia competenți și patrioți care să scoată țara din șanțul în care se află, fiindcă am senzația că au dipărut cu toții.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA
25.2 C