Interesul național al președintelui
  • 14-08-2023
  • 0 Comentarii
  • 371
  • 0

Am început să caut informații despre asta și am găsit pe site-ul inpolitics.ro următoarea știre: „Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, confirmă oficial pregătirea unui mare turneu african al președintelui Klaus Iohannis, vehiculat de ceva vreme sub formă de zvonuri, și spune că acesta va fi o oportunitate în strîngerea relațiilor cu statele africane, în special din zona sub-sahariană. În răspunsul la interpelarea oficială a senatorului PSD Marius Toanchină legată de oportunitatea unui turneu prezidențial în Africa, ministrul de Externe a dat recent următorul răspuns: «Cu referire la întrebarea dumneavoastră avînd ca obiect solicitarea privind transmiterea unui punct de vedere referitor la oportunitatea turneului Președintelui României în Africa, doresc să vă comunic următoarele aspecte de interes:
După cum cunoașteți, potrivit programului de guvernare, MAE acționează pentru urmărirea intereselor naționale ale României, inclusiv pe dimensiunea lor globală, pentru dezvoltarea relațiilor cu statele continentului african“. Tot aud de ceva vreme că președintele nostʼ, Klaus Iohannis, vrea să meargă într-un turneu prin Africa. Păi da, sîntem așa de bogați, producem așa de multe lucruri că nu mai prididim să le consumăm. Și atunci, ce și-a zis domnul președinte: „ia să merg eu în Africa, în țările alea în curs de dezvoltare, să îi întreb pe ăia dacă nu vor să ne cumpere surplusul de producție”.
„Una dintre premisele pe care se bazează această activitate, suplimentar față de interesele economice, politice și culturale bilaterale, este faptul că înțelegerea mai profundă a acestui spațiu (cu care țara noastră are relații tradiționale, beneficiind și de o reputație foarte bună) contribuie la consolidarea profilului și influenței României la nivelul UE, pentru care Africa este o prioritate strategică.
În raport cu statele continentului african, pro-­
gramul de guvernare subliniază importanța aprofun­dării dialogului politic, într-o cheie partenerială, proces care este relevant pentru interesele economice și securitare ale României“.
„România își propune revigorarea relațiilor cu Africa Subsahariană la un nivel superior de ambiție, adaptat noilor realități românești și africane și noului profit strategic al fiecărui partener. Această revigorare se va face prin urmărirea valorilor și intereselor comune, în principal în plan politic și economic, al cooperării multilaterale și internaționale. Reconectarea politică la spatiul african se face prin dezvoltarea și diversificarea relațiilor bilaterale cu statele africane, inclusiv prin redinamizarea vizitelor la nivel înalt atît în România, cît și pe continentul african.
Perspectiva unui turneu al Președintelui României în Africa reprezintă o oportunitate politică pentru dinamizarea relațiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al României și se înscrie în linia strategiei politicii externe comune a UE ca actor global, fără a intra în contradicție cu celelalte obiective de politică internă»”.
Am citit de cîteva ori comunicatul MAE ca să pătrund mai bine cele spuse, dar tot nu am înțeles unde e interesul național în numele căruia se face această vizită și, în general, de cînd acționează MAE pentru urmărirea intereselor naționale ale României. În problema Bîstroe, a grînelor ucrainene, a intrării în Schengen, a vizelor pentru SUA, a relațiilor comerciale cu China, nu am văzut nici o reacție a sus-numitului minister. De asemenea, aș dori să știu și eu care sînt interesele naționale ale României a căror împlinire o urmărește ministerul? Avem noi așa ceva? Probabil e vorba de interesul național al României ca președintele său să se mai plimbe o dată pe banii noștri. Dacă de asta e vorba, atunci sînt lămurit.
O altă motivație a vizitei domnului președinte constă în „înțelegerea mai profundă a acestui spațiu” (cel african) pentru ca astfel „să contribuim la consolidarea profilului și influenței României la nivelul UE”. În ultimii 25 de ani eu nu am auzit de nici un fel de relație sau inițiativă pentru înțelegerea profundă a spațiului african, din partea unor oameni specializați în astfel de probleme. Acum îl trimitem acolo pe domnul Iohannis ca să îl înțeleagă? El nu a fost în stare să înțeleagă poporul român care l-a ales de două ori în fruntea sa și o să fie în stare în cîteva zile de vizită să înțeleagă profund spațiul african? Presupunînd că da, la ce ne va servi nouă cînd mandatul lui se va încheia peste un an de zile și toată experiența acumulată va fi degeaba?
Pe urmă, această vizită are loc în „Africa Subsahariană la un nivel superior de ambiție”. Probabil vă zgîrie urechea „nivelul superior de ambiție” și e normal să fie așa pentru ca e un cuvînt din limba engleză folosit ca atare în limba română că deh, trebuie să ne însușim limbajul de lemn al epocii fără să-l mai adaptăm la specificul limbii noastre mult mai bogată în sensuri decît sărăcia aia de engleză.
Lăsînd de o parte cîrcoteala gramaticală, m-am întrebat de ce merge Iohannis în Africa Subsahariană? De ce nu se duce în cea sahariană? Probabil fiindcă acolo a fost o dată, a văzut piramidele și acum trebuia să vadă și cealaltă parte. Da, și nu. Dacă vă uitați la vizitele din ultimii ani ale președintelui, o să observați că a voiajat în special în regiuni unde existau mai mult interese naționale ale SUA decît ale României. Bunăoară, la începutul acestui an a fost în Japonia și în Sinagapore, țări din zona Asia Pacific, unde SUA încearcă să se opună expansiunii chineze. A urmat apoi turneul în America de Sud, unde a vizitat Brazilia, Chile si Argentina. După cum ne anunța înaintea plecării același MAE, „obiectivul central al acestei vizite îl reprezintă aprofundarea, diversificarea și dinamizarea relației bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină și Caraibi, aspect care va fi concretizat și prin adoptarea de către cei doi președinți a unei Declarații comune.
Documentul conține angajamentul celor două părți de a crește nivelul relațiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat și al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerț, investiții, industrie, cercetare și inovare științifică, securitate cibernetică, digitalizare, schimbări climatice, agricultură durabilă, educație și cultură”.
Ei bine, în declarația de care pomeneam mai sus, președintele a spus vreo două propoziții despre cooperarea bilaterală și apoi a vorbit doar despre războiul din Ucraina, spunînd, printre altele, că: „Mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene și ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii noștri: oricît ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcînd inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sînt consecința directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea și pentru a cîștiga acest război de eliberare a țării”.
Ați înțeles de ce s-a dus acolo Iohannis: ca să-i spună președintelui brazilian Lula, aflat în fruntea unei țări fondatoare a BRICS, că ar trebui să se dezică de Rusia și China și să sprijine eforturile comunității internaționale (adică doar SUA si UE) din Ucraina. Nu pentru interesul țării noastre, ci pentru interesul americanilor.  Credeți cumva că se duce în Africa Subsahariană la întîmplare? Nu cred, ba sînt în stare să presupun că pe lista țărilor vizitate se vor afla Sudan, Etiopia/Eritreea, Somalia sau Libia.
Așadar, Iohannis va merge acolo pe post de săgeată a sultanului Biden, ca să livreze cine știe ce mesaje politice și să-și creeze impresia că e un lider important al lumii libere.
Sînt convins că și această vizită prezidențială va fi una pe care poporul o va trata exact așa cum trata pe vremuri vizitele lui Ceaușescu în străinătate: cu indiferență. De menționat, însă, că vizitele „dictatorului și ale odioasei lui soții”, ca să citez din presa de acum 30 de ani, se făceau în interesul național al României și erau urmate de numeroase contracte bănoase pentru țara noastră, pe cînd cele ale lui Klaus Iohannis se fac în interesul altor țări și al lui personal și sînt urmate doar de scandal și imense cheltuieli din buzunarele noastre și așa goale.
Bravos națiune, halal să-ți fie!

NICU MARIUS MARIN, antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite