Interese și strategii din spatele Pandemiei
  • 24-05-2020
  • 3 Comentarii
  • 797
  • 4

– interviu fulminant cu George Sörös –

Cel mai cunoscut și controversat magnat al lumii, George Sörös, a acordat un interviu jurnalistului german Gregor Peter Schmitz, pentru „Augsburger Allgemeine“, preluat de „Project Syndicate 2020“ și de Think Tank-ul „Consiliul European pentru Relații Externe“. Cred că interviul merită să fie cunoscut de cititorii revistei „România Mare”. Datorită spațiului editorial limitat, publicăm și comentăm doar selecțiuni – interviul poate fi citit integral în română pe „ClubEconomic.ro“ – care l-a tradus și publicat prima dată în România.

Chiar de la început, Sörös șochează, afirmînd că această pandemie este „criza vieții mele“, explicînd că ea „a perturbat total viața oamenilor și a cerut un comportament foarte diferit. Magnatul spune că „este un eveniment fără precedent care nu a mai avut loc niciodată în această combinație – și într-adevăr pune în pericol supraviețuirea civilizației noastre“.

Mai mult, Sörös este sceptic în privința vaccinului, pentru că „ochim o țintă mișcătoare”, virusul schimbîndu-se rapid. „Va lua mult timp pentru a dezvolta un vaccin - și chiar după ce vom fi dezvoltat unul, va trebui să învățăm cum să îl schimbăm în fiecare an, deoarece, cel mai probabil, și virusul se va schimba la rîndul său“, spune Sörös, arătînd că „asta ni se întîmplă, de altfel, an-de an cu gripa obișnuită“.

Dar, de ce acordă pandemiei o atît de mare importanță Sörös, veți înțelege la final.

Schimbarea capitalismului și prezentul „dominat de frică“

Va schimba această criză natura capitalismului? – întreabă jurnalistul german. „Nu ne vom întoarce la locul unde am fost cînd a început pandemia - asta este foarte sigur“, răspunde Sörös – dar, completează el: „Nu cred că știe cineva cum va evolua capitalismul”. Ar putea criza aceasta „să apropie oamenii și statele?“, întreabă jurnalistul. „Pe termen lung, da“, spune Sörös.

„În prezent, oamenii sînt dominați de frică - și foarte des frica îi face pe oameni să-și producă singuri necazuri“, spune Sörös, completînd semnificativ: „Este valabil atît pentru indivizi, cît și pentru instituții, națiuni și umanitate în sine“. Tot în această zonă a discuției, Sörös consideră conflictul „continuu“ dintre SUA și China ca o complicare a problemelor, „deoarece ar trebui să lucrăm împreună la schimbările climatice și la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19“.

„Faptul că avem două sisteme de guvernare foarte diferite, unul democratic și unul… autocratic, asta face totul mult mai greu“, afirmă Sörös. „Sînt mulți oameni care spun că ar trebui să lucrăm foarte strîns cu China, dar eu nu sînt în favoarea acestui lucru“. De ce asta? Pentru că „trebuie să ne protejăm societatea democratică, deschisă“.

„Xi Jinping va pierde din putere, e o luptă în China”

George Sörös își declară „simpatia“ față de poporul chinez, pentru că „trăiește sub dominația unui dictator, președintele Xi Jinping - cred că o mulțime de chinezi educați sînt nemulțumiți de aceasta, iar publicul este încă foarte supărat pe el pentru că a păstrat secretul COVID-19 pînă după Anul Nou Chinezesc“. Mai mult, George Sörös vede posibilă o scădere a puterii președintelui Xi „pe măsură ce chinezii vor recunoaște că gestionarea crizei a fost sub-optimă“.

„Cînd Xi a abolit termenele limită și s-a numit, în esență, președinte pe viață, a distrus viitorul politic al celor mai importanți și ambițioși bărbați dintr-o elită foarte restrînsă și competitivă“, spune Sörös, care consideră că „a fost o mare greșeală din partea lui - el este foarte puternic într-un fel, dar în același timp este extrem de slab, și acum poate chiar vulnerabil“. Sörös vorbește de o „luptă pentru putere din China” și afirmă că acolo „există multe persoane care sînt foarte în favoarea unei societăți deschise“.

Trump e „o slăbiciune care nu va mai dura“ – se dorea „dictator“

Nici pentru Donald Trump, Sörös nu are cuvinte de laudă, aici jurnalistul german făcînd o afirmație subiectivă: „Dar nici actualul președinte american nu reprezintă cu adevărat valorile unei societăți deschise și libere…“.

George Sörös răspunde: „Aceasta este o slăbiciune care sper să nu dureze foarte mult. Lui Donald Trump i-ar plăcea să fie un dictator. Dar nu poate fi, deoarece în Statele Unite există o Constituție pe care oamenii încă o respectă. Și asta îl va împiedica să facă anumite lucruri. Asta nu înseamnă că nu va încerca, pentru că el literalmente luptă pentru viața lui de lider“. Iar Sörös a dorit să sublinieze convingerea sa: „Trump se va autodistruge, iar el a depășit deja chiar și cele mai negre așteptări ale mele“.

„Uniunea Europeană este excepțional de vulnerabilă“

Trecînd la Uniunea Europeană, Sörös se arată „preocupat în special de supraviețuirea UE, deoarece acum este o uniune neterminată“. Sörös spune că „era în proces de a fi creată - dar procesul nu a fost niciodată finalizat și asta face Europa excepțional de vulnerabilă – mai vulnerabilă decît SUA nu doar pentru că este o uniune incompletă, ci și pentru că se bazează pe statul de drept… iar roțile justiției se mișcă foarte încet (!!!), în timp ce amenințări precum virusul COVID-19 se mișcă foarte repede“. Cumva, Sörös recunoaște că susține fenomenul supra-implicării „justiției“ – și încă a unei justiții care să acționeze rapid… dar mai ales în sensul dorit. Citiți mai departe dovada că vrea „justiție direcționată“.

Concret, Sörös vede recenta decizie a Curții Constituționale Federală din Germania (referitoare la Banca Centrală Europeană) ca pe o „amenințare care ar putea distruge UE, ca instituție bazată pe statul de drept“. „Aveți acum în față un conflict între Curtea Constituțională germană și Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Care instanță are prioritate? “, întreabă Sörös, subliniind – „dacă instanța germană poate pune la îndoială deciziile Curții Europene de Justiție, atunci și alte țări pot urma exemplul acesteia? “.

Iar temerea lui Sörös sînt rebelii Europei – Ungaria și Polonia! „Polonia a profitat imediat de ocazie și a afirmat supremația instanțelor sale naționale asupra legii europene. În Ungaria, Viktor Orbán a folosit deja situația de urgență COVID-19 și un parlament «capturat» pentru a se autoproclama dictator“.

O mega operațiune pe care Sörös o vede salutară pentru Europa

Acum ajungem la explicația pentru care Sörös pune atît de mare accent pe pandemie! Întrebare-cheie a jurnalistului german: Va trebui Banca Centrală Europeană să își schimbe politicile după această hotărîre (a Germaniei)? Sörös consideră că nu e obligatoriu, ci ea cere ca BCE să „își justifice politicile monetare actuale - s-au acordat trei luni pentru a fi justificate acțiunile întreprinse“.

Interesul lui Sörös este evident – BCE, „tiparnița” monedei europene, este „singura instituție europeană care funcționează cu adevărat și care poate furniza resursele financiare necesare pentru combaterea pandemiei“! Prin urmare, spune Sörös, „ar trebui să-și concentreze atenția asupra sprijinirii Europei în crearea unui Fond de Redresare“. Magnatul consideră că resursele ar trebui să vină din emiterea unor „obligațiuni perpetue“, de către UE – „cred că ar trebui numite «Console», deoarece obligațiunile perpetue au fost folosite cu succes sub acest nume de către Marea Britanie din 1751 și de către Statele Unite începînd cu anii 1870“.

Ideea lui Sörös este că „Obligațiunile perpetue“ sînt diferite de „Coronabonds“, care au fost respinse de Consiliul European – și „asta cu un motiv întemeiat, deoarece implică o punere la comun a datoriilor acumulate, pe care statele membre nu doresc să o accepte“. Or, spune Sörös, „cred că situația actuală susține ideea unor «console» (…) emise de UE în ansamblu, ar fi automat proporționale și ar rămîne așa veșnic“, explică Sörös. „Statele membre ar trebui să plătească doar dobînda anuală, care este atît de mică – să zicem, 0,5% – încît obligațiunile ar putea fi subscrise cu ușurință de statele membre, fie în unanimitate, fie de o coaliție a doritorilor“.

Asta e o parte din operațiunea pe care o susține (sau poate a conceput-o!) Sörös, care precizează că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Europa „are nevoie de aproximativ 1 trilion de euro pentru a lupta împotriva acestei pandemii, iar la asta s-ar adăuga încă 1 trilion de euro pentru schimbările climatice“ – or „Consolele“ ar putea „furniza aceste sume dacă statele membre ale UE le-ar autoriza”. Deci, 2 trilioane pe care magnatul speculațiilor bursiere le vede ca o expresie a unei noi „opere“ – poate ultima a sa! Sörös va împlini în august 90 de ani.

Germania și Olanda se opun, „Italia e nedreptățită“

Și atenție – „din păcate, Germania și statele «Ligii Hanseatice» conduse de Olanda se opun cu îndîrjire“, spune Sörös. În schimb, „cei care doresc să își păstreze la minimum contribuția la bugetul UE ar trebui să sprijine Consolele - ei ar trebui să autorizeze anumite impozite, cum ar fi o taxă pe tranzacțiile financiare, care să ofere UE resurse proprii, asigurînd ratingul AAA, dar în propunerea mea impozitele nu ar mai trebui impuse – locul lor ar fi luat de Console“, spune Sörös. „Plățile anuale de 5 miliarde de euro, a căror valoare actuală scade continuu, ar furniza UE 1 trilion de euro de care continentul are nevoie urgentă – un raport uimitor cost-beneficiu“, afirmă magnatul.

Interesant e că Sörös punctează și în problema căderii în desuetudine a Tratatului Maastricht, ridicată de jurnalistul german – „cînd UE și-a relaxat regulile împotriva ajutorului de stat, Germania a depus mai mult de jumătate din cereri”, fapt considerat de unii analiști ca o subminare a principiilor pieței unice „deoarece oferă Germaniei un avantaj nedrept“. Sörös confirmă: „Sînt de acord cu argumentul - în mod special este nedrept față de Italia, «bolnavul principal» al Europei și cel mai puternic lovit de COVID-19“. În context, Sörös se îndreaptă către europarlamentarul Matteo Salvini, care „face agitație pentru ca Italia să părăsească euro și, deopotrivă, Uniunea Europeană“.

„Din fericire, popularitatea sa a scăzut de cînd a părăsit guvernul, dar ideea lui cîștigă adepți“, recunoaște Sörös, care consideră însă că „aceasta este o altă amenințare existențială pentru UE“. Ce ar mai rămîne din Europa fără Italia, care era cea mai pro-europeană țară? – întreabă George Sörös. „Italienii aveau încredere în UE mai mult decît în propriile lor guverne - dar au fost tratați greșit în timpul crizei de refugiați din 2015“ și atunci „s-au îndreptat spre extrema dreaptă a lui Salvini și spre mișcarea populistă Cinci Stele“.

Epilog – mesaj cu substrat: „Putem lua măsuri excepționale adecvate circumstanțelor excepționale“

Finalul – este George Sörös pesimist în privința UE? „Nici vorbă“, răspunde ferm magnatul. „Remarc doar că Europa se confruntă cu cîteva pericole existențiale - nu este o metaforă, este realitatea!“, spune Sörös, subliniind că verdictul Curții Constituționale Federale a Germaniei „este doar cea mai recentă provocare“.

Și, atenție la mesajul final: „odată ce recunoaștem acest lucru, putem să ne creăm ocazia“ sau, altfel spus: „Putem lua măsuri excepționale adecvate circumstanțelor excepționale în care ne aflăm“.

Tradus financiar și sistemic – „acest lucru se aplică cu siguranță pentru «console», care nu ar trebui niciodată emise în vremuri normale, dar sînt ideale exact acum - atîta timp cît pot propune măsuri precum emiterea de «console», nu voi renunța la speranță“, spune Sörös. Dar ce se înțelege prin mesajul de final? „Putem lua măsuri excepționale adecvate circumstanțelor excepționale“. Dictaturi ale organizațiilor internaționale? Ale UE și OMS? Complicată schemă – dar să nu uităm că sînt declarațiile marelui maestru al speculațiilor – și mai ales ale celui care își asumă deschis intenția de a schimba lumea.

DRAGOȘ DUMITRIU

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite