- 05-11-2024
- 0 Comentarii
- 116
- 0
Fiecare român trebuie să nutrească un profund respect pentru cei care s-au jertfit pentru țara noastră, murind cu arma în mînă pe cîmpurile de luptă, îngropați în brazdele de pămînt românesc sau străin. Memoria lor trebuie păstrată în conștiința fiecărui român, fiind de datoria noastră să le aducem un vibrant elogiu, ca fii devotați ai acestei țări care, de-a lungul vremii, a fost invadată de fel și fel de năvălitori-cotropitori care au încercat să o supună... Astăzi, că eroii români nu sînt uitați ne-o demonstrează faptul că sînt destui oameni care, prin diverse organizații cu caracter patriotic și nu numai, le omagiază memoria, cu diferite ocazii, și-i aduc în atenția contemporanilor, prezentînd tinerei generații actele lor de vitejie. Printre acești păstrători ai memoriei neamului se numără și membrii Asociației Naționale CULTUL EROILOR „Regina Maria”, Filiala Vălenii de Munte, președinte col. (rt) Nicolae Moise. Nu demult, aceasta a organizat un Pelerinaj pe urmele Eroilor Români, în Republica Moldova. Din delegația condusă de președintele Filialei, au făcut parte 16 persoane (cadre militare și civili) din 6 zone ale țării (Vălenii de Munte, jud. Prahova, București, Ploiești, Alba-Iulia, Tîrgoviște, Vrancea): Constantin Marian (Drajna de Jos, jud. Prahova), Baciu Neculai (Ploiești, jud. Prahova), Panduru Nicolae și Teodorescu Victor (Alba-Iulia, jud. Alba), Ioniță Ioan (București), Urzeală Gheorghe (Plopeni, jud. Prahova), Sucsz Vasile și Pătrașcu Virgil (Ploiești, jud. Prahova), Canache George (Moreni, jud. Dîmbovița) - cadre militare în rezervă, alături de Teodorescu Mălin, inginer (Alba-Iulia), Ursu Neculai, inginer (Ploiești), Adafini Mihail, profesor (Panciu, jud. Vrancea), Machidon Ion, scriitor (București), Istudor Mihai, poet (Vălenii de Munte), Breten Mihai, conducător auto (Vălenii de Munte), în frunte cu Moise Nicolae (Vălenii de Munte, jud. Prahova).
În cele cinci zile cît au poposit pe pămîntul sfînt al Basarabiei înstrăinate, membrii delegației din România s-au implicat într-o diversă și consistentă activitate de adevărată simțire patriotică. S-au depus coroane de flori la cimitirele eroilor români căzuți pe front în Al doilea Război Mondial, în localitățile Țiganca și Cania (raionul Cantemir), dar și la monumentele de la Cimișlia (raionul Cimișlia) și Slobozia-Horodiște (raionul Rezina). În programul delegației au fost incluse vizite la diverse biserici și mănăstiri, cu participarea la slujbele religioase, precum și la Muzeul Militar al Republicii Moldova de la Chișinău, iar de Ziua Independenței Republicii Moldova, pe 27 August, marți, la invitația doamnei Ana Burduja, inspector-șef școlar din raionul Cantemir, membrii delegației au luat parte la festivitățile oficiale din orașul Cantemir, unde, de asemenea, au depus flori la monumentul din localitate. Pe durata întregului pelerinaj patriotic, amfitrioni au fost părintele Vasile Burduja, din parohia Cania, domnul Ion Ciumeică din Cimișlia, oraș înfrățit cu Vălenii de Munte, și, îndeosebi, col. Anatolie Caraman, conducătorul operațiunilor militare din Transnistria din 1992, un adevărat patriot unionist, cum foarte puțini mai sînt de o parte și de alta a Prutului. De asemenea, pe timpul pelerinajului s-a intrat în contact și cu alte persoane, frați de peste Prut, civili, foști ofițeri, veterani ai războiului din Transnistria, gazde generoase, frățești, îngemănîndu-ne cu toții în vraja neasemuită a unei singure, sfinte limbi, limba noastră românească... Așadar, vizita noastră, petrecută spre sfîrșit de vară, a fost un prilej de bucurie, în pofida căldurilor insuportabile care te îmbiau să te retragi la umbra unui copac din parc sau în camera de hotel, la aerul condiționat... După cum am menționat, acest temerar, Moise Nicolae, a decis deplasarea, împreună cu camarazii săi de arme, la cîteva din mormintele eroilor de pe teritoriul Basarabiei, unde au fost depuse coroane de flori și s-a păstrat un moment de reculegere, în memoria bravilor militari căzuți la datorie. Ba, mai mult, acolo unde a fost nevoie, au smuls de pe morminte buruienile și bălăriile care mai năpădiseră pămîntul pe ici, pe colo.
Doamne, ce destine! Acești oameni inimoși au scris o nouă pagină de istorie în acest pelerinaj, care s-a dovedit a fi un prilej binevenit pentru a onora memoria celor care au murit sub ploaia de gloanțe în cel de-al Doilea Război Mondial. Pelerinajul avea să debuteze cu oprirea delegației, pentru cîteva momente, la Cimitirul eroilor din Țiganca, unde oaspeții au fost întîmpinați de preotul Vasile Burduja, acesta exprimîndu-și bucuria revederii cu unii dintre pelerini, care de ani buni vin în Basarabia și aduc coroane de flori la Mormîntul Eroilor... Apoi, părintele a vorbit despre tainele cimitirului în care și-au găsit odihnă veșnică aproape 1.000 de eroi. În cele cinci zile cît am poposit în Basarabia, am avut ocazia să cunoaștem nu doar mormintele Eroilor, ci și ceea ce înseamnă jertfa ostașilor țării, ca valoare națională, în general. Mărturisim că după această drumeție aveam să constatăm că Basarabia nu este doar capitala Chișinău, unde vin artiști, scriitori, oameni de artă, politicieni de pretutindeni, ci aveam să descoperim adevărata față a țării, cu mult mai frumoasă și mai interesantă decît se vorbește despre ea. O țară de poezie, care impresionează prin cîmpiile sale mănoase, păduri de necuprins, podgorii întinse și bogate, așa cum nu cred să aibă egal, atît de bine lucrate și îngrijite, pline de ciorchini dați în pîrgă... Am avut posibilitatea să observăm toate acestea pentru că vizita noastră a avut loc chiar la sfîrșit de vară și început de toamnă, cînd holdele se îmbrăcau în aromele lor dulci-parfumate, spre bucuria și mîndria basarabenilor, oameni gospodari și harnici, cu fețele iluminate de bucuria de a fi acasă la ei. Ce păcat, însă, că politicul, ca și la noi, în România, se vîră cu bocancii în sufletul oamenilor, iar asta mai mult le strică rostul în viață decît să-i ajute la bunul mers al traiului lor zilnic.
În acest pelerinaj de cîteva zile la mormintele eroilor am înțeles că Basarabia, deocamdată, este țărișoara care luptă pentru aderarea la Uniunea Europeană, după cum avea să afirme, în cuvîntul său, primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, rostit în fața primăriei, cu ocazia aniversării Independenței Republicii Moldova. Tot atunci, doamna inspector-șef școlar, raionul Cantemir, Ana Burduja, ne-a vorbit despre semnificația istorică a acestei zile, într-un discurs emoționant, în care se simțea glasul omului pătruns de dorința călăuzirii Libertății în Basarabia și a stopării amenințărilor la liniștea țării, în contextul războiului care se desfășoară în vecinătate.
În încheiere, aducem omagiul nostru celor care au binevoit să participe la acest pelerinaj, cu gîndul frumos de a-i comemora pe cei care, așa cum am spus mai înainte, și-au dat viața pe cîmpurile de luptă. Și nu în ultimul rînd, aducem un cald elogiu părintelui Vasile Burduja, din localitatea Cania, om deosebit care, cu ajutorul enoriașilor săi, a reușit se zidească din temelie o frumoasă biserică, cu hramul „Toți Sfinții Români”, aflată în fază finală de lucru... Laudă acestui sfînt părinte și enoriașilor săi, cu care ne-am întreținut în mod frățesc pe tot parcursul unui traseu basarabean de neuitat. Un gînd bun, de recunoștință, și pentru aceia dintre localnici care ne-au găzduit peste noapte, înainte de a pleca spre București. Dintre aceștia, amintim familia primarului Anatolie Manole și pe cea a soților Nina și Costică Simion, care i-au ospețit cu multă omenie și dragoste frățească pe Mihai Istudor, Moise Nicolae și Ion Machidon.
În veci rămînă vie memoria eroilor noștri, iar pelerinaje de acest fel să se repete cît mai des și să fie pentru tinerii de azi o adevărată lecție de patriotism!
ION MACHIDON,
directorul Revistei „Amurg sentimental”
4.0 C