În grădina lui ION
  • 14-03-2023
  • 0 Comentarii
  • 332
  • 0

Povestea consilierului guvernamental ION, proiectul de inteligență artificială anunțat în urmă cu cîteva zile, are deja notorietate internațională. În România, capacitățile lui ION sînt, deocamdată, subiect de glumă pentru internauți, și nu numai pentru ei, iar pentru specialiști tema naște multe întrebări legate etică. Aflăm (unii dintre noi, cu îngrijorare) că robotul accesează și filtrează postările și opiniile publice din mediul online, extrage temele relevante și raportează Guvernului concluziile. Misiunea anunțată a consilierului ION, dotat cu inteligență artificială, este de a ajuta Guvernul în a lua cele mai bune decizii. Nu e foarte clar dacă și ce are de cîștigat cetățeanul simplu din activitatea lui ION. Toate mesajele și postările ajung în formă sintetizată la Executivul Ciucă. Ce se întîmplă de acolo e încă incert. Cert este că România are primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială, sarcina principală a lui ION fiind aceea să scaneze rețelele sociale și să informeze apoi Guvernul Ciucă despre propunerile și dorințele românilor (?!).
Se pare că inteligența umană nu ne mai este de ajuns sau de folos, și că lumea va fi mai fericită dacă deciziile care ne privesc pe noi, oamenii, vor fi luate de un robot.
Malraux spunea că ,,trebuie să retopim omul”, dar noi vrem să-i înlocuim gîndirea cu inteligența artificială (adică nenaturală). Specialiștii în tehnologie spun că nu e clar cum va decide robotul ION, care dintre mesajele primite de la oameni sînt cele mai importante. Ce e foarte clar în acest moment este că românii au descoperit încă un motiv de ironii și glume. Cred că Malraux avea dreptate, și mai cred că, mai degrabă, trebuie să regîndim românul. Iar de gîndești, cauzele pierdute, dar și cele lamentabil eșuate capătă semnificație. Sîntem dezorientați, nu mai știm cine sîntem, nici încotro ne ducem, nici dacă mai vrem să ne ducem undeva, cînd, în jurul tău, tot ce a realizat civilizația umană clachează. Parcă vrem, cu tot dinadinsul, să schimbăm natura ,,ca să o salvăm”, să micșorăm drastic efectivele de vaci, care poluează inadmisibil de mult aerul (!), să se renunțe la exploatarea cărbunelui, a lemnelor de foc, să nu mai consumăm decît carne artificială, făină de viermi, greieri, lăcuste și gîndaci și să ne încălzim doar pe bază de eoliene și panouri fotovoltaice (cînd e vînt și luminează Soarele)… Sigur, bune sînt și centralele nucleare…
Nu mai e valabil nimic din ce spuneau filozofii (cu gîndirea lor umană) despre natură. ,,Nu există materie neînsuflețită. Spiritul, spunea Fiedrich Wilhelm Schelling (1775-1854), doarme în piatră, visează în plantă, se deșteaptă în animal și capătă conștiința luminoasă în OM. Natura nu este altceva decît o serie de trepte, un șir de eseuri, un șirag de încercări repetate, pe care le face spiritul în căutarea celor mai bune mijloace pentru a ajunge la deplina conștiință de sine, ceea ce se întîmplă de abia în vîrful piramidei, la om. Toate celelalte forme de întruchipări sînt trepte, încercări, ciorne prealabile, ca să se ajungă la FĂPTURA OMENEASCĂ (deci nu la robot!). Însă, după cum la o scară nu pot să existe treptele de sus fără treptele de jos, tot așa, crede Schelling, chiar cînd s-au creat treptele de sus, treptele de jos nu se pot arunca; de aceea toată natura alcătuiește un vast organism, este o superbă operă de artă, și astfel produsul unei fantezii creatoare”…
LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite