Ieftineala (2)
  • 24-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 564
  • 1

Un hotel sau o pensiune se pregătește atunci cînd vă anunțați sosirea cu toate cele necesare pentru a avea o ședere cît mai plăcută, iar cînd dumneavoastră anulați cazarea cu cîteva ore sau zile înainte, le produceți pierderi, pentru că ei au cheltuit bani ca să curețe camerele, să spele așternuturile de pat, să completeze minibar-ul, să pregătească mîncarea și să pună totul la punct. Probabil vă gîndiți că nu e o mare pagubă că se duc alții în locul dumneavoastră și-și scot pierderea. Dar dacă nu e așa? Dacă nu se duc? Pentru că turiști nu se găsesc pe toate drumurile. Atunci știți ce fac pensiunile și agențiile pe care le „lăsați cu ochii în soare”, cum spunem noi, românii? Se protejează. Cum? Cerîndu-vă avansuri de 20-30% și nereturnîndu-vi-le în situații ca cele de mai sus. Vor face asta nu ca să se îmbogățească pe spinarea dumneavoastră, ci ca să-și acopere pierderile de care vorbeam.

E un cerc vicios, după cum vedeți, din care nu putem ieși decît dacă ne acordați încrederea dumneavoastră și vă bazați pe sfaturile noastre specializate, așa cum procedați la medic, la mecanic sau la profesor, ori așa cum fac cei care apelează la serviciile dumneavoastră de la locul de muncă. Ce s-ar întîmpla dacă toți clienții v-ar da programul peste cap și v-ar pune să munciți degeaba pentru ei?

Printre noi, ca peste tot în lumea asta, sînt persoane care fac concurență neloială celorlalți. Vă convine cînd vedeți în jur oameni care prosperă peste măsură și despre care știți că nu plătesc taxe și impozite și s-au îmbogățit din activități ilegale? Sigur nu. Vi se pare că își bat joc de dumneavoastră și de munca cinstită pe care o depuneți. Ei bine, și noi, agențiile, ghizii de turism și pensiunile, avem aceeași problemă cu cei care desfășoară activități fără să aibă licențiere sau fără să plătească taxe. Există pensiuni care vă vor oferi prețuri mai ieftine tocmai pentru că nu facturează banii pe care îi achitați și, ca urmare, nu plătesc taxe la stat, băgîndu-și banii în buzunar. Pe ei nu vă deranjează că-i îmbogățiți din munca dumneavoastră cinstită? Există pensiuni care, atunci cînd rezervați o cameră pe serviciul internațional de rezervări Booking, vă vor solicita să anulați rezervarea și să plătiți direct la ei, fiindcă vă vor da un preț mai ieftin. De ce nu vă gîndiți că, în felul acesta, contribuiți la îmbogățirea unor indivizi care înșală statul și apoi vă vor rîde în nas din mașinile lor 4x4?

Agențiile de turism care vă oferă servicii de calitate, în locații verificate, cu ghizi de turism pregătiți ca să vă poată oferi toate serviciile de care vorbeam mai sus, astfel încît dumneavoastră să nu aveți altă grijă decît a vă relaxa, plătesc asigurări anuale ce pornesc de la sute de euro și merg pînă la mii de euro în funcție de volumul de turiști pe care-l au, depun raportări lunare la Ministerul Turismului, plătesc lunar taxe și impozite către statul român, sînt controlate și verificate permanent de autoritățile competente și, cu toate acestea, turistul român preferă ieftineala altora în locul calității unei agenții de turism legale.

Știți foarte bine că sînt multe firme de transport care organizează pelerinaje sau excursii de 3-4 zile prin România, pe bani mult mai puțini decît cei ceruți de o agenție de turism. Dumneavoastră, turiștii români, plătiți banii, atrași de preț, fără să știți că veți sta cam 8-10 ore pe zi într-un microbuz de 20 de locuri, cu scaunele mult prea apropiate unul de altul, cu „genunchii la gură”, cum se zice,  că veți vedea „în fugă” 6-7 obiective pe zi din care nu veți rămîne cu aproape nimic, fiindcă transportatorul care vă oferă aceste minunate condiții de voiaj nu o să vă ofere nici o informație culturală pentru că nu are pregătirea necesară. Veți pleca mai departe irosindu-vă timpul și energia și veți ajunge storși de vlagă la o pensiune așezată într-o margine de sat sau pe buza drumului, de unde veți auzi noapte de noapte camioanele huruind cu viteză.

Ei bine, acest organizator de excursii ieftine își va băga banii dumneavostră în buzunar, fără să plătească asigurări asemenea unei agenții, și fără să vă ofere o excursie de calitate. Vă convine „să îmbogățiți” pe cineva fără să primiți în schimb servicii de calitate sau preferați o agenție de turism care vă oferă servicii infinit mai bune și garanția executării lor?

Pentru că vorbeam de ghizi, vreau să vă atrag atenția că diferența între un ghid care vă oferă serviciile sale gratuit și unul care o să vă ceară 40 de euro pentru un tur de oraș de două ore este extrem de mare. Ghidul gratuit nu este autorizat în urma absolvirii unui curs de pregătire teoretică și practică de 9 luni și, ca urmare, informațiile pe care vi le va da și turul de oraș pe care vi-l va face, comparativ cu ale unui ghid autorizat, vor fi de calitate mult mai slabă. De asemenea, atunci cînd plecați în străinătate unii dintre dumneavoastră preferați să mergeți pe cont propriu. Dar știți unde mergeți? Știți ce să vizitați? Știți să vă faceți un traseu turistic în așa fel încît să exploatați la maximum zona vizitată? Eu sînt ghid și co-fondator al unei agenții de turism de 15 ani și mereu cînd am făcut trasee externe am apelat la specialiștii locali. Nu aș îndrăzni să fac un traseu turistic într-o țară străină stînd în fața unei hărți, fiindcă știu din experiență că diferența între hartă și ce e pe teren este uriașă. Nu știu cînd mă deplasez din punctul A în punctul B, ce restaurante am pe drum și unde pot opri să mănînc cînd mi se face foame și nu știu valorile de trafic. Sînt foarte multe detalii pe care dumneavoastră, turiștii, nu le cunoașteți, nu le luați în calcul și care vă pot strica vacanța, dar pe care o agenție de turism le cunoaște, fiindcă ea cu asta se ocupă. Situația de mai sus se aplică și pentru excursii în circuit, pentru excursii private sau pentru excursii într-un resort la mare.

Pentru ca toate lucrurile acestea să nu se mai întîmple avem nevoie atît ca dumneavoastră, turiștii români, să vă schimbați optica cît și de niște completări la legea turismului și de o poliție a turismului care să urmărească aplicarea legii. În primul rînd, însă, avem nevoie de dumneavoastră, turiștii români. În momentul în care dumneavoastră veți începe să comparați serviciile ieftine ale unor furnizori neautorizați cu cele ale agențiilor de turism o să vă dați seama că banii plătiți în plus unei agenții vă oferă garanția unor servicii de calitate net superioare celor ieftine. Firește, toți greșim, pînă și dumneavoastră la locul de muncă, fiindcă un proverb românesc spune că „doar cine nu muncește nu greșește”, așa că va trebui să fiți îngăduitori cu micile inconveniente care pot apărea în relația cu agenția de turism, cu ghidul sau cu hotelul ori pensiunea unde vă cazați. Nu plecați de la ideea că cei care vă oferă servicii în turism vă sînt inamici, fiindcă este greșit. Sînt oameni care, ca și dumneavoastră, încearcă să-și facă treaba cît mai bine la locul de muncă. Nu vă panicați dacă aveți impresia că nu veți beneficia de serviciile pentru care ați plătit, fiindcă dacă agenția sau unitatea de cazare vă garantează că le veți primi va face acest lucru, iar dacă nu va putea să o facă, din culpa sa, atunci o să primiți o justă despăgubire. Pe lumea aceasta totul se rezolvă cu răbdare și bunăvoință și sînt convins că sînteți de acord cu acest lucru.

Sînt convins că ați înțeles apelul meu și că lucrurile se vor schimba în bine pentru noi toți. Aș vrea ca noi, românii, să renunțăm la filosofia păguboasă a „ieftinelii” și să fim pregătiți să plătim pentru servicii de calitate, pentru că, așa cum spune un proverb românesc, pe care toți îl pomenim, dar pe care nu mulți îl aplicăm, „sînt prea sărac ca să-mi cumpăr un lucru ieftin”.

(va urma)

Marius Marin, antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite