Ieftineala (1)
  • 17-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 744
  • 4

Dragi turiști români,

vă scriu pentru că doresc să vă spun lucruri pe care voi nu le știți despre noi, cei care vă oferim servicii turistice, și din această cauză nu știți cum să gestionați situațiile în care uneori vă găsiți.

În România, turismul nu se face prea mult prin intermediul agențiilor de turism, ci mai degrabă pe cont propriu. Asta fiindcă fiecare dintre dumneavoastră considerați că vă cunoașteți țara suficient de bine, neavînd, astfel, nevoie de serviciile unui ghid. Așa gîndeam și eu pînă să ajung ghid de turism și să învăț despre obiectivele pe care le aveam de prezentat, ocazie cu care mi-am dat seama că nu știam nimic despre ele. Această descoperire mi-a fost întărită în Italia, cînd am plătit un ghid cu suma 40 de euro ca să-mi arate Muzeul Vatican și nu regret nici un cent din acei bani.

Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că, dacă vrem servicii de calitate, trebuie să plătim, ca să nu mai vorbesc despre faptul că, în acest fel, ne ajutăm unii pe alții. De ce apelați la specialiști în sănătate, construcții sau reparații auto atunci cînd aveți nevoie de ei? Tocmai pentru că singuri nu vă puteți rezolva problema. De ce credeți că lucrurile ar sta altfel în turism? Un ghid se pregătește încontinuu ani de zile, cunoaște toate traseele din România, știe scurtăturile, știe timpii de la un obiectiv la altul, cunoaște locurile unde se mănîncă bine, știe să conceapă trasee în așa fel încît dumneavoastră să nu aveți altă grijă decît aceea de a face fotografii de calitate. De asemenea, cu un ghid oferit de o agenție de turism aveți ocazia de a vizita cele mai importante obiective dintr-o anumită zonă și nu mai mult de trei sau patru pe zi, ca să vi se poată oferi explicațiile necesare pentru înțelegerea deplină a celor vizitate și să aveți și timp să vă bucurați de vacanță. Altfel, o excursie organizată de cineva nelicențiat și neautorizat de Ministerul Turismului ar fi o alergătură continuă de la un obiectiv la altul, iar seara ați cădea lați de oboseală. După trei zile de circuit tot ce v-ați dori ar fi un somn bun și să stați la o terasă cu o bere în față, nicidecum să mai vedeți vreun obiectiv turistic.

Ei bine, ca să beneficiați de cele mai bune condiții de vizitare, la nivelul celor pe care noi, agențiile românești de incoming, le oferim turiștilor străini, trebuie să aveți încredere în noi și să plătiți prețul cerut. Știu că aveți senzația că agențiile se îmbogățesc pe seama dumneavoastră și că dacă mergeați pe cont propriu v-ar fi costat mai puțin, dar nu e așa. O agenție include în prețul pe care vi-l oferă cazarea, transportul (șofer, combustibil), ghidajul, masa dumneavoastră, confortul și lipsa de griji de care vă vorbeam mai sus și doar o mică parte rămîne profit, fiindcă nici dumneavoastră nu vă duceți la serviciu ca să munciți gratis, nu-i așa?

(va urma)

Marius Marin, antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite