Idioții Europei
  • 17-11-2021
  • 1 Comentariu
  • 382
  • 1

Zilele acestea, tabloidul german Hamburger Morgenpost a publicat un articol intitulat „Idioții Europei”, făcînd referire la bulgari, ucraineni și la români. De ce ne consideră idioți? Fiindcă procentul de vaccinare anti Covid în țările menționate este cel mai mic din Europa. Jurnaliștii occidentali comit o greșeală impardonabilă vorbind fără a fi efectuat o analiză profundă a cauzelor care au dus la această situație, cel puțin la noi în țară. Observ că titlul jignitor și aerul de superioritate care se degajă din articol sînt extrem de comune așa-numiților pro-vacciniști. Nu sînt partizan cu nici una dintre tabere, prin urmare le pot observa într-un mod obiectiv comportamentele.
Observațiile mele sînt fundamentate pe constatările efectuate în ultimele luni de zile în societatea românească, scindată de cei care susțin vaccinarea și de cei care sînt împotrivă. Dintre cele două tabere, primii ies în evidență prin aroganță, agresivitate verbală și iluzia că sînt specialiști în medicină. Au un comportament comun oamenilor pe care-i apasă frustrarea de a nu avea motive de laudă personală, simțind nevoia să se „dea mari”, exact ca atunci cînd erau copii și încercau să-și domine colegii de joacă. Exact așa se comportă și jurnaliștii de la Hamburger Morgenpost avînd senzația că sînt în poziția de a decide cine e idiot și cine nu în rîndul europenilor. Pedeapsa divină nu va întîrzia să apară, pentru că slava deșartă, mîndria, aroganța sînt păcate produse de patimi, care nu fac bine nimănui. Spun asta din proprie experiență, am avut momente de aroganță, de agresivitate verbală și de superioritate, pentru care am plătit la momentul potrivit.
Jurnaliștii germani uită că nici națiunea din care fac parte nu e fără pată, astfel încît să își permită să ridice primii piatra și să-i judece pe alții, mai ales atunci cînd nu cunosc toate detaliile speței, ca să poată emite o judecată corectă și cînd nu există nici un standard după care să poți afirma că unii sînt idioți, iar alții nu. Le este ușor să vorbească, deoarece statul german le-a oferit testări gratuite, alternative la vaccin pentru a depăși pandemia și a pompat sume mari de bani în conturile firmelor afectate de situația generată de criza Covid, protejîndu-i pe toți cetățenii.
Judecînd astfel, aș avea motive să-i jignesc pe germani, dar nu o fac, fiindcă, dacă e să ne „dăm mari” și să ne jignim reciproc, e posibil ca noi, românii, să fim în avantaj. Dacă vesticii se erijează în creatori și promotori ai civilizației occidentale, ar trebui, de asemenea, să se comporte ca atare, nu ca jurnaliștii hamburghezi care au făcut un imens deserviciu de imagine națiunii germane cu acest articol.
Nu trebuie să ne mîniem și să le răspundem violent, chiar am fi îndreptățiți să o facem. E mai înțelept și mai eficient să ne gîndim la ei ca la niște oameni suferinzi, chinuiți de patimi sufletești ca uitarea, nepăsarea şi neştiinţa, ce generează asemenea comportamente. Trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu să îi izbăvească și să le arate unde greșesc. Exact același lucru l-am scris în articolul „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!”, urmînd ca, după doar cîteva zile, jurnaliștii de la Recorder să își recunoască erorile existente în articolul defăimător la adresa Bisericii Ortodoxe Române.
Pînă la urmă, nu știm cine sînt, cu adevărat, „idioții Europei”. Este posibil să fim noi, așa cum este posibil să fie ei. Asta numai Dumnezeu știe și, cu siguranță, doar timpul ne-o va arăta. Întrebarea este: mîndria omenească le va permite adevăraților idioți să se recunoască ca atare?

P.S. : între momentul scrierii acestui articol și cel al publicării, s-a întâmplat că Germania a ajuns pe primul loc la infectări COVID în Europa. Ei cum s-or simți acum ?
NICU MARIUS MARIN

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite