Iată marea manipulare din Pandemie!
  • 24-06-2020
  • 1 Comentariu
  • 662
  • 7

În cazul Pandemiei, ca în orice situație limită, există păreri pro și contra. Nu mă refer la opiniile ,,părernicilor” de ocazie, ci chiar ale unor specialiști. Or, în speța despre care vorbim, am avut de a face cu două ipoteze sau opinii contrare. Precizez că numesc ,,ipoteză” o variantă susținută de oameni de știință – medici, (micro)biologi, farmaciști -, de date oficiale, inclusiv statistici -, nu de diverse personaje de pe internet sau mass-media.

- Prima ipoteză, care a cîștigat la nivel planetar, spune că SARS Cov2 este extrem de periculos, are un grad ridicat de incidențe fatale, dar și de răspîndire, infectare, rezistență în timp și pe multe suprafețe etc. etc. La un moment dat s-a răspîndit ideea că e un fel de combinație cu SIDA și Ebola!

- A doua ipoteză spune că nu e decît o formă de gripă sezonieră, cam la fel de puternică precum celelalte de pînă acum - deci metodele radicale, în frunte cu închiderea țărilor, NU se justifică.

O a treia ipoteză NU există! Și, totuși… aici e șmecheria! Aici e marea manipulare! Majoritatea atacurilor vin pe această ,,a treia ipoteză”! Adică marea manipulare din această Pandemie este ignorarea opiniilor specialiștilor contestatari (ipoteza 2) și transformarea contestației corecte în falsul ,,Ei spun că virusul NU există”! Or, acesta e cel mai mare fals! Nici un specialist și nici un om normal care a contestat măsurile radicale NU a spus că virusul NU există sau că nu sînt persoane în stare gravă! NU există vreo teorie a conspirației în acest sens!

Ei bine, în ciuda acestui adevăr, anumiți manipulatori au acreditat ideea că a contesta măsurile radicale înseamnă a spune că virusul NU există! Repet, absolut fals și manipulator! De ce fac asta? Opinia mea e că astfel se evită confruntarea directă! ,,Cum să stau de vorbă cu nebunii, cu conspiraționiștii că NU există virusul, că oamenii nu sînt bolnavi etc.?!”. Asta spun cei care nu vor o discuție cu datele pe masă, între specialiști! Iar, culmea, cei care manipulează astfel cam sînt aceiași care au afirmat inițial – sau au indus ideea – că virusul are legătură cu SIDA și Ebola sau că are caracteristicile unei… arme biologice. E suficient să revedeți cîteva emisiuni ale propagandistului NATO, Radu Tudor. Sau opiniile unui controversat academician din zona militară, fost consilier al lui Băsescu!

Cert este că, în cazul primei ipoteze, mai multe ,,știri” inițiale au fost infirmate, panica s-a dovedit inutilă – și s-a ajuns la formula unui virus gripal foarte agresiv și contagios, care lasă sechele majore în zona plămînilor, și care a grăbit moartea multor suferinzi din rîndul cîtorva grupuri de boli cronice. Un mare merit în disecarea acestei prime ipoteze l-au avut jurnaliștii de investigații care au adoptat o poziție critică, analitică, nu contestatară - și au stat de vorbă cu specialiști din lumea întreagă. 

În ,,ipoteza 2” s-au publicat statistici care au scos în evidență aspecte pe care le ignorăm, în mod obișnuit: numărul mare de decese pe care le cauzează o gripă sezonieră. De asemenea, este clar că fiecare gripă sezonieră are caracteristici distincte, vaccinurile nu au totdeauna efect – iar șocul produs de gripă prin febră, tuse, inflamații etc. duce la deces în cazul cardiacilor, suferinzilor cu plămînii, cei cu probleme de circulație etc.

Desigur, probabil că adevărul este, ca întotdeauna, undeva între cele două variante. Dar, atît timp cît se minte și se manipulează, NU se va ajunge la un adevăr și la o soluție. Adică o procedură pentru viitor – și o apărare contra ,,virusului” panicii mondiale create.

Cine ar putea avea interesul să mintă și să manipuleze la o asemenea scară… mondială? Am formulat o posibilă explicație – într-un articol publicat anterior în revista ,,România Mare”. Da, e o ,,teorie” a conspirației – dar nu e vorba nici de ,,arme biologice”, nici de alte bazaconii, ci de observarea unor evenimente care au avut loc din 2017 încoace, mai bine zis de cînd în fruntea SUA a venit Donald Trump, cel care a vrut să aducă lumea pe o cale normală, tradițională… ceea ce nu corespunde multor interese ,,progresiste”.

DRAGOȘ DUMITRIU

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite