- 29-05-2023
- 0 Comentarii
- 461
- 4
Sînt extrem de dezamăgit de răspunsul Guvernului referitor la greva profesorilor, fiindcă mă așteptam și la o sticlă de ulei, or măcar la o pungă de orez oferită. Oricum, mă bucur că, cel puțin acum, profesorii își pot cumăra, cu voucherele oferite de guvernanți, două cărți fundamentale pentru cultura generală: „Scufița Roșie” și „Păcală”.
Lăsînd glumele la o parte, această grevă, cea mai mare din ultimii 18 ani, a început cu un avertisment adresat conducerii țării vineri, 18 mai. Duminică seara, înainte cu o zi de declanșarea oficială a grevei generale, primul-ministru Nicolae Ciucă a declarat, pentru Digi 24, următoarele: „«Mi-am asumat că prioritatea este educația și în continuare va fi public că prioritatea este educația, ea rămîne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției. Am discutat și am făcut în așa fel încît Legile Educației să fie cele mai dezbătute, deci, pînă în acest moment. Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniștea părinților și este vorba de ceea ce proiectăm pentru țara noastră, iar asta nu se poate face decît prin educație. Și atunci vă rog să vă aduceți aminte toate măsurile pe care le-am luat, nu vreau să le reiterez acum tot ce am putut să facem ca să dăm un semnal clar că educația este prioritatea noastră numărul unu, alături de sănătate». Premierul a dat asigurări că este oricînd deschis la dialog și va asculta toate problemele. «Nu cred că a fost vreo solicitare de dialog căreia Guvernul să nu-i răspundă. Am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor, astfel încît, împreună, să putem să rezolvăm problemele. Nu există un numitor comun pe care să-l putem folosi, altul decît cel al dialogului, al cunoașterii realității și al asumării responsabilității fiecăruia dintre noi. Iar în calitate de prim-ministru și cu întreg guvernul, cu întreaga coaliție, iată că sîntem aici cu domnul președinte, cu doamna ministru al Educației, cu domnii miniștri de la Muncă și Finanțe, cu toții nu am făcut nimic altceva decît să căutăm soluții și sînt convins că vom găsi soluții împreună, pentru că am înțeles și înțelegem în continuare nevoia de a face în așa fel încît țara noastră, cetățenii României, să aibă încredere într-un sistem de educație pe care l-am considerat, îl considerăm și vom considera în continuare ca făcînd parte din primele două priorități ale Programului de Guvernare și este o chestiune pe care am asumat-o cu toții public», a spus premierul“.
„Nicolae Ciucă a spus că o grevă acum, la final de an școlar și în apropierea examenelor, îi va afecta pe elevi. «Este absolut greu de explicat copiilor care, în preajma examenelor, oricum au emoția aceasta a examenelor, venim acum și întărim această emoție pe o situație care poate să degenereze într-o grevă generală. În dialogul pe care l-am avut aţi înțeles problemele care sînt la nivel național. Nu pot să nu vorbim și să facem în așa fel încît să nu ducem la bun sfîrșit ceea ce ne angajăm că putem, fiecare dintre noi. Au fost toate situațiile prin care a trebuit să asigurăm gestionarea și rămînerea în echilibru a societății, a economiei, a educației, a sănătății, a tot ceea ce avem noi de gestionat de la nivelul Guvernului. Din acest buget trebuie să facem în așa fel încît să asigurăm tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a întregii țării», a spus premierul. «Ca atare, faptul că dumneavoastră sînteţi prezenţi astăzi aici înseamnă încă o dată o asumare a responsabilităţii la nivelul Guvernului, la nivelul coaliţiei că putem să găsim soluţii. Nu putem să lăsăm copiii astăzi în prag de examen şi înainte de finalul anului de învăţămînt suspendaţi pentru că nu avem soluţii pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi. Pe bază de dialog, pe bază de asumări concrete, eu sînt convins că vom identifica soluţiile pentru tot ceea ce dumneavoastră aţi ridicat», le-a transmis Ciucă sindicaliștilor”.
Dumneavoastră ați înțeles ceva? Mărturisesc că este primul discurs al primului-ministru pe care-l citesc cap - coadă și nu-mi vine să cred că Ciucă se exprimă atît de greoi. Oricum ar fi, mesajul pe care-l extrag „sînt două”, ca să păstrez linia discursului citat mai sus. În primul rînd, faptul că guvernul a luat multe măsuri din care ar trebui să reiasă faptul că pentru acesta educația este prioritatea numărul unu alături de sănătate; în al doilea rînd, că încearcă să găsească soluții la solicitările profesorilor.
Comentînd, aș vrea să spun că măsurile de care pomenește, dacă chiar s-au luat, deși eu nu-mi amintesc nici una, au fost unele greșite fiindcă – iată – au dus la greva generală. Pe de altă parte, dacă educația ar fi fost prioritatea numărul unu, de ce în martie anul acesta au crescut salariile primarilor, președinților de consilii județene și ale altor angajați din administrația locală? Pentru ei s-au găsit bani, dar pentru profesori nu? O fi din cauză că peste un an trebuie să organizeze alegerile și trebuiau motivați.
După această declarație a lui Ciucă, luni, 21 mai 2023, a început greva generală și a avut loc o nouă rundă de negocieri la Guvern. Revendicările profesorilor, conform edupedu.ro, sînt următoarele: „• Majorarea salariilor personalului din învățămînt, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecînd de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmînd să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
• Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
• Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
• Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățămînt;
• Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare);
• Acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.;
• Creșterea anuală a investițiilor în învățămînt, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
• Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.
La aceste solicitări foarte clar exprimate, principalele propuneri ale „stăpînirii” au fost următoarele: „Instituirea unui bonus de 1.000 de lei, care să fie acordat de două ori pe an, pentru profesorii debutanți; acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate; creșteri de salarii de 7-8% pentru personalul nedidactic; Legea salarizării finalizată pînă la jumătatea lunii iulie”.
A doua zi, marți, 23 mai, după respingerea propunerilor guvernului, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic erau tot în grevă generală, iar George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățămînt, a declarat la Radio România Actualități că duminică, 21 mai, președintele FSLI, Simion Hăncescu, a cerut o nouă întîlnire, însă nu a primit un răspuns, „ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sînt interesați, nu-i interesează. Sînt nepăsători”. Sînt degrevați de răspundere, aș zice eu.
Miercuri, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, la Antena 3 CNN, că „profesorii sînt hotărîți să continue greva generală, fiind dispuși chiar să iasă în stradă dacă nu sînt chemați la negocieri. Din dorința de a dezamorsa acest conflict, noi am declarat foarte clar că sîntem dispuși să reluăm negocierile în orice moment și la orice oră, însă domnul premier transmite mesaje de la Palatul Victoria și atît. Profesorii sînt din ce în ce mai hotărîți să continue această formă de protest. Atît propunerea care vine din partea premierului, cît și ofertele pe care le-am primit le considerăm o dovadă foarte clară de jignire a acestei categorii. Se vor organiza, categoric, și proteste în stradă, atît în București, cît și în întreaga țară. Nemulțumirea a atins cote foarte mari, iar profesorii nu mai sînt dispuși să cedeze”.
Păi nu zicea primul-ministru despre cum este educația prioritatea numărul unu și despre cum el caută soluții? Acum se rezumă la a da mesaje? Ce prim-ministru e acesta?
La finalul celei de-a treia zi de grevă, concluziile au fost, conform aceluiași site antena3cnn.ro, următoarele: „Nu poate fi vorba despre o creștere de salarii, anunţă Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, după negocierile cu sindicatele din educaţie. De asemenea, nu poate fi vorba nici de acordare de sporuri pentru profesori, a precizat el”. Cum s-ar zice, „ia să vedem cît o să stați în grevă fără bani”? Firește că, potrivit aceluiași Marian Neacşu, „educația va fi prioritate în noua lege a salarizării”. Adică la anuʼ și la Sf. Așteaptă. Totuși, miniștrii s-au gîndit mai bine și au venit cu o ofertă suplimentară a guvernului pentru „redefinirea demnității profesorilor”, constînd în „acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie – un card pentru cariera profesională. Suma propusă e de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie”, a menţionat secretarul general al Guvernului.
Oferta e bună și normală, dar nu pentru restabilirea demnității, ci pentru asigurarea materialului didactic pe care educatoarele și învățătoarele îl achiziționează singure pe banii lor. Ca să restabiliți demnitatea cadrelor didactice, domnilor politicieni, ar trebui să modificați Legea învățămîntului și să le dați statut de funcționar public pentru a fi apărați eficient de agresiunile sau batjocura elevilor zurbagii, ar trebui să le restabiliți autoritatea asupra clasei și în fața părinților, iar asta se face cu prevederi legale, nu cu vouchere.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că nu merge la întîlnirea cu sindicatele din seara respectivă şi că a dispus formarea unei echipe ministeriale din care vor face parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene, iar din partea premierului merge secretarul general. „Sperăm ca în urma întîlnirii, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cît mai curînd”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă despre negocierile cu sindicatele din educaţie.
Întrebat despre greva profesorilor, președintele țării a răspuns că „este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mîine, dar chestiunea rămîne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație”.
Să mă mai indignez? Are vreun rost? Eu zic că are. Domnule președinte, nu ați lansat dumneavoastră cu mult tam-tam, programul „România Educată”? Ce s-a ales de acel program care promitea să rezolve cererile profesorilor, să construiască școli, să facă și să dreagă? Ați mințit cînd ați scris în el toate lucrurile acelea sau pur și simplu a fost doar o manevră de imagine?
Nu știu exact cum se va termina greva, deși bănuiesc: guvernul o să le mai dea 100 de lei la salariu pe modelul Nicolae Ceaușescu, profesorii nu vor accepta, dar pînă la urmă greva se va stinge, fiindcă oamenii aceștia de care toate guvernările și-au bătut joc au nevoie de bruma de bani pe care o primesc și de care vor fi lipsiți în timpul grevei. Vor fi umiliți din nou și apoi ne vom mira că scade calitatea învățămîntului și că nu mai avem cadre didactice pregătite. Cine e de vină? Incompetența, nepăsarea și miserupismul celor care ne conduc de 33 de ani și ignoranța noastră atunci cînd îi alegem. Vin alegerile la anul. Aveți grijă, români, pe cine trimiteți în Parlamentul României și în cel european, ca să nu vă mai plîngeți pe urmă că lucrurile merg prost. Altfel, știm să ne luăm de profesori pe subiecte jenante despre „fondul clasei” sau despre buchetul de flori adus învățătoarei sau profesoarei sau mai știu eu ce alte chestiuni ridicole, fiindcă noi sîntem progresiști și TFL-iști.
Deocamdată guvernul actual e unul „de-greva(t)” de responsabilitate în fața poporului. În mod normal, ar fi trebuit să iasă toată țara în stradă să-i determine să plece de pe fotoliile călduțe pe care stau degeaba și să aleagă niște oameni competenți și preocupați de România și de oamenii ei. Cum asta nu se va întîmpla deocamdată, tot ce ne rămîne e să sperăm că anul viitor oferta politică va fi una și cu oameni competenți, nu doar cu promisiuni frumoase, dar fără acoperire.
Notă: Ați fi crezut că asta e tot, nu-i așa? V-ați lăsat induși în eroare că profesorii au ieșit în stradă fiindcă au probleme majore, este? Ce păcălibili sînteți... Ar trebui să luați lumină de la Digi 24, unde politologul Cristian Pîrvulescu (eu unul nu am auzit de el) a zis în emisiunea domnului acela cu bretele, Prelipceanu parcă-l cheamă, următoarele: „Protestele sînt absurde. Aceste sindicate se află în afara oricărei raționalități sindicale. Ele par să urmărească o linie politică și mi se pare că nu este doar una internă, pentru că destabilizarea României… Cui folosește instabilitatea României? Rusiei. Oare liderii de sindicat nu știu pe ce lume se află?”, a spus Cristian Pîrvulescu, fără să fie contrazis sau întrerupt de nici unul dintre ceilalți invitați.
Ați înțeles, da? Profesorii sînt niște putiniști nenorociți care și-au pus în cap să facă grevă destabilizînd astfel România nu pentru că le-a ajuns cuțitul la os, ci pentru că sînt in corpore simpatizanții Rusiei, ai lui Vladimir Putin și vor să destabilizeze țara noastră ca să creeze avantaje Rusiei!
Ca să nu mai vorbesc că, tot din emisiunile Digi 24, am aflat cum profesorii sînt niște incompetenți, întrucît la examenele de titularizare de anul trecut 2 din 10 nu au obținut nici nota 5 (asta fiindcă 48% au obținut note peste 7 cum tot ei spun, dar titlul te face să crezi altceva), iar elevii pregătiți de ei sînt, în proporție de 42%, analfabeți funcțional și aproape 48% nu iau Bacalaureatul. Colac peste pupăză, o altă anchetă a celor de la Digi 24 scoate în evidență felul în care aceiași profesori fac mii de lei din meditații pentru care nu eliberează bon fiscal. Domne, ce ticăloși: după ce că sînt prost pregătiți, că elevii au rezultate proaste la învățătură și sînt analfabeți funcțional din cauza lor, se mai și îmbogățesc pe spinarea părinților și a statului pe care-l eludează de taxe și impozite netăind bon fiscal, iar acum fac grevă în avantajul Rusiei! Cît tupeu!
Mă întreb de ce jurnaliștii de la Digi 24 nu au anchetat cauzele reale ale analfabetismului funcțional, ale rezultatelor slabe de la Bac, cercetînd în clasa politică trecută și actuală mai ales la Cotroceni, unde chiriașul vremelnic s-a mîndrit cu proiectul „România Educată”. Ce s-a ales de acel proiect? De ce nu se duc jurnaliștii de la Digi 24 să-i ia la întrebări pe președintele Iohannis și pe toți foștii miniștri ai Educației de pînă acum? Nu le dau voie șefii? Se tem de consecințele pe care le-ar suporta deranjînd clasa politică?
Îmi e din ce în ce mai silă de unii dintre jurnaliștii de la posturile tv, fiindcă toți se dau echidistanți, iar în ceea ce-i privește pe cei din trustul Digi... e posibil să-mi scot telefoanele din rețeaua lor, fiindcă mi se pare aiurea să le dau banii unora de teapa lor.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA
- 20-01-2025
- 0 Comentarii
- 108
- 0
6.1 C