Guvernul decide introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a companiilor multinaţionale
  • 04-09-2023
  • 1 Comentariu
  • 116
  • 0

În ultimele luni, pe agenda publică a apărut frecvent acest subiect aferent introducerii impo­zitului de 1% pe cifra de afaceri a companiilor multinaţionale. Știrea a fost preluată de o parte dintre partidele din Parlament, fiind – în mod cert – un subiect populist, care „prinde” bine la majoritatea votanților. Rămîne însă de discutat –
dincolo de factorii demagogici –
dacă o astfel de măsură va avea un efect pozitiv sau negativ asupra economiei din România.
Propunerea PSD prevede că, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri, se va achita un impozit de 1%. „Faci profit aici, plătești impozit aici!” este exprimarea textuală a Preşedintelui Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir (PSD). Inclusiv Sorin Grindeanu (PSD) a anunțat că este acord cu această propunere, în calitatea sa de „om de stînga”.
De la PSD este de înțeles o astfel de propunere, fiind evident o soluție „de stânga”, care are rolul de a distribui „bogăția” între păturile sociale, respectiv de a colecta mai mulți bani de la companii și a-i aloca pentru măsuri sociale. Ceea ce este greu de înțeles este de ce alte partide din Parlament susțin o astfel de propunere, avînd în vedere faptul că aceste partide se autodescriu ca fiind partide de dreapta adepte ale principiilor economiei de piață.
Abordarea „de dreapta”, prin esență, ar susține mediul de afaceri și o intervenție cît mai redusă a statului în economie. Or, această măsură, prin care se intervine direct în activitatea unor companii, numai „de dreapta” nu este… Ar avea rezultate pe termen scurt, respectiv ar asigura o creștere ipotetică a încasărilor bugetare (doar ipotetică, în primă fază, deoarece procentul de colectare efectivă în România  este cel mai mic din Uniunea Europeană). Pe termen mediu și lung, o astfel de măsură ar afecta negativ mediul economic, deoarece orice extindere a impozitării va îndepărta investitorii străini. Ar trebui să ținem cont de datele publicate recent de Banca Națională a României, date conform cărora investiţiile străine directe s-au redus de la 4,5 mld. euro în iunie 2022 la 3,9 mld. euro în primul semestru din 2023, iar – prin astfel de măsuri – se vor reduce și mai mult în viitor.
Ar fi de preferat o abordare echilibrată, deoarece, oricît am susține segmentul național în economie, nu putem neglija faptul că fără aportul de capital și fără investițiile multinaționalelor nu ne putem dezvolta economic într-un mod sustenabil.
Este evident faptul că am ajuns în această situație din cauza clasei politice care a guvernat România în ultimii 33 de ani și a dus economia pe marginea prăpastiei. Însă, în loc să se aplice un alt model economic axat pe o dezvoltare durabilă a industriei naționale (fiindcă am ajuns să nu mai fim capabili să producem aproape nimic), interesul este doar de a realiza ajustări pe termen scurt, fără o minimă viziune de dezvoltare pe termen mediu (de viziune pe termen lung nici nu poate fi vorba).
Ec. ing. VICTOR CAŢAVEI,
Senior Expert Strategii Economice


Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite