Grup de nave ale Marinei SUA intră în Mediterană
  • 26-07-2020
  • 0 Comentarii
  • 673
  • 5

USS Dwight D. Eisenhower și alte 12 nave de război sosesc în Mediterană, iar aeronavele pe bază de transportatori vor efectua exerciții cu forța aeriană greacă, a informat Newsbomb.gr. Potrivit portalului, portavionul american Dwight Eisenhower, împreună cu un grup de nave de escort, a intrat în Marea Mediterană prin canalul Suez. Transportatorul de aeronave va călători în zona de sud a insulei grecești Creta, unde vor avea loc exerciții comune cu forța aeriană greacă. Dwight Eisenhower va fi amplasat la granița zonei economice exclusiv elene (ZEE). La exercițiu vor participa aeronave F-16, care vor decola de pe aeroportul Souda de pe insula Creta, precum și aeronave F-18 de pe USS Dwight D. Eisenhower.

Aceasta este prima intervenție semnificativă a SUA de la criza cu Turcia de zilele trecute, care are un simbolism special, deoarece apare într-un moment în care tensiunea din regiune este la fel de ridicată. Se crede că prin această mișcare americanii vor să arate că pot juca rolul de arbitru și să prevină orice acțiune ofensivă pe care Turcia ar putea încerca să o întreprindă. Este vorba în principal de trecerea navei de cercetare turcești Oruc Reis pentru a căuta hidrocarburi în ZEE a insulei grecești Kastelorizo, ceea ce ar putea duce la un conflict armat între Grecia și Turcia.

Marina greacă este în alertă în Marea Egee și ocupă poziții cheie pentru a monitoriza orice mișcare a navelor turcești. La rîndul lor, Forțele armate turce folosesc drone pentru a urmări pozițiile flotei elene. Nu departe de portul cipriot Larnaca se află o fregată franceză care monitorizează, la rîndul ei, situația.

Amintim faptul că zilele trecute Statele Unite au solicitat Turciei să anuleze cercetările în zona insulei Kastelorizo ​​- cea mai îndepărtată insulă a Greciei. Turcia a semnalat efectuarea unor sondaje seismice la sud de insulele grecești Rhodos și Kastelorizo ​​și în sud-estul Cretei, în perioada 21 iulie - 2 august a.c.. La rîndul său, Grecia a sporit pregătirea de luptă a forțelor sale armate.

Turcia susține că insulele grecești nu au dreptul la platoul maritim și la zonele economice exclusive, în timp ce Grecia, referindu-se la Convenția ONU privind Legea Mării, susține contrariul și se asigură că este gata să-și apere interesele, inclusiv, dacă este necesar, cu ajutorul forțelor armate.

La începutul lunii iunie a.c., ministrul grec al Apărării Naționale, Nikos Panayotopoulos, și-a anunțat disponibilitatea pentru acțiuni militare împotriva Turciei pentru a proteja suveranitatea țării.

Aceste tensiuni au readus în discuție relațiile din interirul NATO ale celor două țări. Nu puțini sînt cei care susțin faptul că relațiile dintre Grecia și Turcia sînt „o bombă contracronometru la temelia NATO”.

N.K. 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite