Grecia se confruntă cu o criză de mediu fără precedent
  • 20-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 210
  • 0

„O catastrofă de proporții biblice” – așa sînt caracterizate de presa din întreaga lume incendiile forestiere care s-au dezlănțuit în Grecia de două săptămîni. Suburbiile din nordul Atenei sînt în flăcări, unde în noaptea de 6 august autoritățile au efectuat o evacuare în masă a locuitorilor. Insula Evia este cuprinsă de foc, de unde mii de oameni fug, părăsindu-și casele. Incendiul amenință și patria Jocurilor Olimpice – Olimpia antică. „Trebuie făcut totul pentru a proteja muzeul și memoria locului în care au început Jocurile Olimpice”, a  declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni. Cu toate acestea, nimic nu mai poate fi salvat. În suburbiile Atenei, fostul palat al regilor greci a ars; nu a fost posibil să se salveze valorile arheologice evacuate din palat. Cimitirul regal din Tatoi a fost distrus de incendiu, locul unde a fost îngropată Regina Olga, o prințesă din familia Romanov, care a domnit în Grecia timp de 40 de ani. Din cauza incendiilor, insula Rhodos a rămas fără electricitate și apă. Pădurile de pe Muntele Athos au luat foc. Zeci de sate și blocuri din sudul Peloponezului și nordul capitalei grecești au fost puse la pămînt de un vîrtej de foc care a străbătut pădurile de pini. „Imaginile apocaliptice din nord-estul Atticii sînt sfîșietoare”, relatează corespondentul ziarului Kati­merini. „Am rămas fără combustibil. Nu avem apă, nu avem electricitate, nu avem nimic! Vom arde de vii! Sîntem deja arși!” - citează ziarul Vima, care cere ajutor autorităților șefului comunității Asminio de pe insula Evia.

Potrivit lui Sotiris Danikas, șeful gărzii de coastă din orașul Eydipsos de pe insula Evia, focul a blocat căile de evacuare pentru locuitorii satelor de coastă care s-au refugiat pe plaje și au trebuit să fie salvați de bărci pe mare. Garda de Coastă a declarat că aproximativ 700 de persoane au fost evacuate de pe plajele din nord-estul insulei după ce flăcările au blocat toate celelalte căi de evacuare. ,,Țara se confruntă cu o criză de mediu fără precedent, cu numeroase incendii în multe părți ale
țării”, a declarat, într-o cuvîntare adresată națiunii, primul-ministru Mitsotakis, adăugînd că ,,cel mai urîte evenimente sînt pe cale să se producă”.

Situația este agravată de căldura fără precedent din ultimele zile – timp de cîteva zile temperatura a atins 47 de grade, iar pădurile seamănă cu un butoi cu pulbere, gata să se aprindă de la cea mai mică scînteie. Mii de pompieri și unități militare participă la stingerea incendiilor. Ministrul grec de Externe Nikos Dendias s-a adresat lui Serghei Lavrov și a cerut să ia în considerare urgent posibilitatea trimiterii unui alt BE-200 rus în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Autoritățile elene au impus interzicerea vizitării pădurilor și parcurilor. Cu toate acestea, mass-media continuă să dea vina pe guvern pentru slăbiciunea serviciului de pompieri.

Pentru Grecia, incendiile forestiere sînt deosebit de periculoase. Acoperind zona metropolitană din Attica, unde focurile se dezlănțuie cu o forță deosebită, pădurile dense au fost distruse în antichitate, iar rămășițele lor au fost tăiate și arse în vremea celui de-al doilea război mondial. Acum rămășițele lor ard. La Atena, autoritățile au capturat o femeie din Afganistan care a incendiat parcul orașului Pedio Areos. Unul dintre piromani a declarat: „Sîntem mulți, nu veți reuși!”.

La 9 august, procurorul Curții Supreme din Grecia, Vassilios Pliotas, a dispus o anchetă legată de posibilitatea unui plan organizat de incendiere deliberată. Ancheta a primit prioritate. „Numărul excesiv de incendii de intensitate și amploare neobișnuite care au avut loc în ultimele zile  și sincronizarea lor dau naștere la suspiciuni rezonabile de activitate infracțională organizată deliberat și nu numai a apariției lor accidentale, din neglijență”, a declarat procurorul Curții Supreme.

Oricare ar fi sfîrșitul anchetei, grecii nu mai au de ales decît să salveze ceea ce mai poate fi salvat.

 N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite