Gînduri pentru Tribun
  • 14-09-2021
  • 1 Comentariu
  • 377
  • 11

Au trecut 6 ani de cînd a venit, ca un trăsnet din senin, vestea care ne-a amuțit: ,,A murit Vadim!”. Inegalabilul om de cultură, iubitor de neam și țară, cel care ,,din bucata sa de pîine, a hrănit și OM, și CÎINE”, ne părăsea nedrept de devreme. Pentru că nu l-am meritat, Dumnezeu ni l-a luat. Cu Moartea și-a băut ULTIMA CAFEA și a plecat împreună cu Ea, lăsînd în urma sa o lume dezlănțuită, din ce în ce mai ,,mică”:

,,Privim în urma noastră

E-un cîmp de lumînări

E doliu la fereastră

Și munți de remușcări” (C.V. Tudor)

În țară e zarvă și mare ocară. Speranța pentru un trai decent piere, în lupta lor pentru putere și, în acest scop, se fac și se trîntesc guverne. Nivelul de trai continuă să scadă abrupt, odată cu scumpirile generalizate. Impactul creșterii prețurilor la energie se simte în toate domeniile, fără excepție: produse alimentare, bunuri de larg consum, materiale de construcții, servicii, transport. În perspectiva iernii care urmează, guvernanții, în loc să plafoneze pe un an-doi prețul la energie, pînă se vor identifica surse (interne) de aprovizionare, sau să aplice scutiri fie de accize, fie de TVA (ori ambele) la acest produs, s-au gîndit, în ultimul moment, la consumatorul vulnerabil, pe care intenționează să-l protejeze prin compensări ale facturilor, din fonduri bugetare, adică de la fiecare. Și asta, ca nu cumva să diminueze profiturile, și așa uriașe, ale marilor companii și multinaționale... Plătesc fraierii, ca s-o ducă bine ,,băieții deștepți”, de care actualii guvernanți au mare grijă...

E început de septembrie, e cald, însă salariile și pensiile sînt de mult ,,înghețate”. Apriga luptă pentru ,,ciolan” se dă la noi în buzunar. Omul cinstit a sărăcit, hoțul s-a îmbogățit. Scumpiri în lanț, inflația crește galopant. Pe străzile Capitalei, șobolanii te mușcă de picioare, gunoaiele se-nșiră pe trotuare, susținătorii LGBT+ și alți descreierați defilează cu aplomb și vor să ne impună lumea lor.

Puterea se joacă ,,de-a Baba Oarba” cu noi, se face că nu știe ce se întîmplă în ,,parohie”.

Din păcate pentru noi, Timpul ne-a declarat război. Ne rămîn doar vorbele profetice ale poetului Vadim, la căpătîiul căruia arde o Candelă de Argint:

,,N-am să îmi pierd credința în Dumnezeu

Este o forță mai presus de mine

Azi sînt la o răscruce, mi-este greu

Îmi rîd în față cei fără rușine.

Triumfă ticăloșii, se-nmulțesc

Au bani, dețin puteri nelimitate

Parcă un spirit rău și nebunesc

Le bagă celor drepți cuțitu-n spate.

Precum un ceas ce merge îndărăt

E viața țării mele ocupate

Eu fac eforturi mari să le arăt

Românilor c-așa nu se mai poate”.

 

Din păcate, maestre, se mai poate...

Un gînd pios pentru regretatul și în veci neuitatul CORNELIU VADIM TUDOR.

LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite