Germania solicită lansarea urgentă a Nord Stream 2
  • 24-01-2022
  • 0 Comentarii
  • 125
  • 0

Primul-ministru al statului federal Mecklenburg-Pomerania de Vest, Manuela Schwesig, a anunțat necesitatea certificării urgente a gazoductului rusesc Nord Stream 2. Solicitarea  a fost făcută la reuniunea Comitetului de Est al economiei germane, relatează Zeit.
Lansarea trebuie făcută urgent
Șeful regiunii germane a susținut lansarea timpurie a Nord Stream 2 și a cerut Berlinului să se concentreze pe „dialogul critic și cooperarea economică cu Rusia”. ,,Cred cu tărie că Germania are nevoie urgentă de această conductă peste Marea Baltică”, a declarat Schwesig.
O opinie similară a exprimat și ministrul german de Externe Annalena Berbock, care, în timpul unui dialog cu omologul rus Serghei Lavrov, a recunoscut interesul pentru combustibilul rusesc, deși diplomatul a încercat anterior să catalogheze proiectul drept o „ruină pe fundul Mării Baltice”.
Trecerea la energia verde
Schwesig a adăugat că livrările de gaze rusești vor ajuta Germania să se îndrepte către energie regenerabilă. Șeful Comitetului de Est al economiei germane, Oliver Hermes, l-a numit pe primul-ministru al regiunii „o stîncă aflată sub loviturile valurilor”. În opinia sa, așa și-a apărat Schwesig părerea în cadrul dezbaterii cu colegii.
Gazul este necesar ca sursă de energie cel puțin pentru tranziția la sursele regenerabile și pentru a avea motive de abandonare a energiei nucleare și a cărbunelui. Totodată, candidatul la științe eco­nomice, analistul finan­ciar Mikhail Belyaev, a declarat că văduvirea Rusiei de contracte ma­jore de gaze cu Uni­unea Europeană are un efect benefic asupra energiei verzi. În opi­nia sa, sprijinirea aces­tui domeniu duce la probleme de dezvoltare economică pe scară largă. Alți economiști ruși au criticat, de asemenea, abordarea Occidentului față de energia verde.
Sancțiuni împotriva conductei
Lansarea proiectului poate fi împiedicată de restricțiile asupra cărora Occidentul avertizează. Pe 20 ianuarie, Jim Banks, un republican din Camera Reprezentanților SUA, a prezentat un nou proiect de restricții împotriva Rusiei. Lista sancțiunilor a inclus președintele țării Vladimir Putin, o serie de oficiali de rang înalt, jurnalişti, oameni de afaceri și proiectul Nord Stream 2. În același timp, secretarul de stat american Anthony Blinken consideră conducta o pîrghie de presiune asupra Germaniei și Statelor Unite. El își explică poziția prin lipsa de gaz în conducte. Pînă la lansarea proiectului, acesta este un instrument de influență, a subliniat Blinken.
Situația din Ucraina
Lansarea gazoductului depinde și de situația din Ucraina. Secretarul britanic de externe Liz Truss a anunțat incompatibilitatea lansării Nord Stream 2 cu acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina. În opinia ei, înghețarea proiectului este o soluție bună.
Președintele american Joe Biden a avertizat și asupra consecințelor escaladării conflictului din Ucraina. Potrivit acestuia, în cazul unei invazii a republicii, Rusia „va plăti un preț mare”. Președintele ucrainian Volodimir Zelenski a cerut personal senatorilor americani să impună imediat sancțiuni asupra conductei pentru a preveni „agresiunea Rusiei”.
Certificarea proiectului
Pe 10 septembrie 2021, șeful Gazprom, Alexei Miller, a anunțat finalizarea construcției Nord Stream 2. Pînă la jumătatea lunii octombrie, proiectul era gata de lansare, dar data de începere a funcționării acestuia va fi stabilită de un „factor independent” – Agenția Federală de Rețea. Procedura de certificare Nord Stream 2 va dura cîteva luni. Ucraina și-a exprimat dorința de a lua parte la acest proces.
PAGINĂ REALIZATĂ DE N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite