George Simion, un Trump European
  • 14-05-2025
  • 0 Comentarii
  • 27
  • 0

Am găsit în cel mai vândut ziar spaniol, ABC, un interviu cu candidatul și președintele AUR, George Simion, în care acesta explică tot ceea ce are de gând să facă dacă va ajunge președinte. Candidatul care îl înlocuiește pe Georgescu, câștigător al alegerilor anulate din cauza suspiciunilor de interferență rusă, țintește victoria cu critici dure la adresa UE.
„În urma anulării primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, din cauza suspiciunilor de interferență rusă, România va organiza mâine un scrutin repetat, la care instanțele i-au in­terzis candidatura câștigătorului de atunci, Călin Georgescu, scrie ziarul ABC. În­locuitorul său este George Simion, des­pre care sondajele prevăd că va obține 30% din voturi. El respinge eticheta de «extremă dreaptă» și folosește un limbaj agresiv pe rețelele de socializare“.
 „El condamnă invazia Ucrainei, în ciuda legăturilor sale cu serviciile de securitate rusești (FSB) și cu ideologul fascismului eurasiatic, Alexander Dughin.
Presa internațională vă numește «Trump de România». Vă simțiți confortabil cu termenul acesta? Sunteți de acord cu politicile lui Trump privind imigrația și comerțul internațional?
Îl respect pe președintele Trump pentru că pune națiunea sa pe primul loc și intenționez să fac același lucru și cu România. Credem în comerțul echitabil, imigrația controlată și politicile economice care ne protejează cetățenii și industriile. România trebuie să acorde prioritate fermierilor, muncitorilor și antreprenorilor săi, nu corporațiilor străine. La fel ca «America pe primul loc», noi susținem «România pe primul loc», pentru că doar națiunile puternice pot construi alianțe puternice.
România găzduiește baza NATO Mihail Kogăl­niceanu, cu 4.000 de soldați, vitală pe flancul estic. În curând ar putea găzdui 10.000 de soldați. Este o enclavă foarte atractivă pentru Kremlin. Care este poziția dumneavoastră față de Putin și războiul din Ucraina? Și care este poziția dumneavoastră față de NATO?
Condamnăm cu fermitate agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. Este o încălcare a suveranității și a dreptului internațional. România trebuie să rămână un aliat puternic al NATO, consolidând descurajarea pe flancul estic și evitând provocările inutile. Trupele noastre apără România și blocul NATO; este datoria noastră. Totuși, pacea trebuie realizată și războiul trebuie să înceteze. Și acest lucru se va realiza prin forță și diplomație, nu prin escaladare neîncetată. Viețile românilor nu sunt monedă de schimb.
Sunteți în fruntea sondajelor electorale după ce Curtea Constituțională a anulat primul tur din cauza interferențelor străine. A fost o decizie fără precedent. Parchetul a pus sub acuzare 261 de utilizatori ai rețelelor de socializare pe care omul de afaceri Bogdan Peschir i-a plătit să-l susțină pe Georgescu pe TikTok. Considerați testele valide? A vorbit chiar și despre o «lovitură de stat». Ce se întâmplă mai exact în România?
Anularea unor alegeri din aceste motive este absurdă și periculoasă. Românii de rând, care își revendicau dreptul constituțional democratic la libertatea de exprimare pe rețelele de socializare, au fost incriminați pentru exprimarea opiniilor politice incomode clasei conducătoare. Nu era o chestiune de lege, ci de reducere la tăcere a disidenței. Creează un precedent teribil, nu doar pentru România, ci și pentru democrația europeană. Dacă voința populară poate fi răsturnată o dată, ea poate fi răsturnată din nou oriunde în Europa, prin cenzură deghizată în «protecție împotriva manipulării».
La începutul lunii aprilie, TikTok, Meta, Google și X au participat la un test de stres anti-interferență în România. Există garanții că alegerile din mai vor fi desfășurate corect?
Faptul că guvernul român organizează teste de stres după anularea alegerilor ridică serioase îndoieli. Tehnologia ar trebui să faciliteze libera exprimare, nu să o controleze sau să o intimideze. Am solicitat observatori internaționali deoarece doar controlul extern poate garanta imparțialitatea. Fără transparență, alegerile devin un spectacol manipulat, nu un exercițiu de democrație.
Scuzați-mă că întreb, dar în aceste circumstanțe, este necesar. În cazul dumneavoastră, există vreo legătură financiară între Rusia și candidatura dumneavoastră electorală? Vreo legătură cu vreo altă țară străină?
Deloc. Nu am nicio legătură cu finanțarea rusească sau cu vreo putere străină. În mod ironic, este vorba despre establishmentul care a vândut constant resursele României în străinătate. Deși acuză patrioții, ei sunt cei care ne-au ipotecat pădurile, câmpurile de gaze și petrol. Loialitatea mea este exclusiv față de poporul român, care merită lideri în care să aibă încredere. Sistemul aruncă acuzații în toate direcțiile și permite presei tradiționale să speculeze fără nicio urmă de dovadă. De aceea am ales cu mare atenție instituțiile media cu care vorbesc. Nu vreau să perpetuez această tendință.
Autoritatea electorală românească nu i-a permis lui Georgescu să candideze din nou la alegerile din mai. Acum ești înlocuitorul lui. Ce idei politice împărtășești cu el? Care este viziunea dumneavoastră, dorințele dumneavoastră politice pentru România?
Eu și Călin Georgescu împărtășim o viziune asupra demnității, suveranității și guvernării transparente. Vrem să valorificăm enormul potențial al României – pământurile sale rare, petrolul său, agricultura sa – pentru propriul său popor. Așa cum Norvegia a creat un fond suveran de investiții cu resursele sale, trebuie să facem și noi la fel. România trebuie să înceteze să mai fie un simplu exportator de materii prime și să devină o națiune prosperă.
Ideile sale politice se bazează pe patriotism, Dumnezeu, familie și libertate. E corect? Care sunt principalele diferențe dintre tine și Elena Lasconi?
Da, aceștia sunt pilonii noștri: valori eterne care au construit națiuni puternice. Doamna Lasconi și alții consideră că Bruxelles-ul ar trebui să gestioneze destinul României. Credem într-o guvernare înrădăcinată în pământul, istoria și credința noastră. Libertatea fără suveranitate este o iluzie. Destinul României trebuie scris la București, nu dictat din exterior, cu alianțe puternice în cadrul comunității europene.
Ați retrage România din UE?
Nu, vrem să rămânem parte a Europei, dar o Europă reformată. Cooperare da, dominație nu. Când vorbim despre țări din afara UE, ne uităm întotdeauna la exemple negative: Belarus și Ucraina. Dar ce se întâmplă cu țări precum Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein, care demonstrează că suveranitatea și prosperitatea nu sunt contradictorii? Au cele mai înalte standarde de democrație și bunăstare din lume. Cred că modelul acestor țări poate fi reprodus în cooperarea UE. Suveranitatea este cheia unei Europe mai puternice, nu dușmanul ei.
În trecut, ați făcut referire la deficiențe democratice. Ce ar trebui să se schimbe în Uniunea Europeană pentru a vă satisface?
UE trebuie să revină la slujba cetățenilor, nu a birocrațiilor. Trebuie să protejeze fermierii, familiile și comunitățile, nu să impună ideologii de sus. Bruxelles-ul trebuie să respecte parlamentele și tradițiile naționale. Fără suveranitate, proiectul european își pierde esența. Reformele trebuie să acorde prioritate democrației, descentralizării și demnității umane... Îmi doresc o Europă în care tradiția nu este dezonorată, ci valorizată. Unde fermierii sunt respectați la fel de mult ca bancherii. Unde identitatea fiecărei națiuni este o putere, nu o problemă. O Europă în care cetățenii decid, nu comisari nealeși. O Europă în care România prosperă, nu ca un membru de mâna a doua, ci ca o voce egală și mândră... România trebuie să își redefinească cu curaj rolul. Trebuie să renegociem termenii atunci când aceștia dăunează economiei noastre, familiilor noastre sau suveranității noastre. Ieșirea nu este scopul; reformarea UE din interior este. Europa trebuie construită în jurul cetățenilor săi, nu împotriva lor.
De ce ar trebui să le pese spaniolilor și altor europeni alegerile din acest weekend din România?
Pentru că democrația este contagioasă, la fel este și prăbușirea ei. Dacă alegerile din România pot fi manipulate astăzi, mâine se va crea un precedent pentru întreaga Europă. Și nu uitați, românii au contribuit la prosperitatea Spaniei: fermierii, muncitorii și antreprenorii noștri fac parte din succesul Spaniei. Aceasta nu este doar lupta României, ci lupta Europei. Separarea puterilor în stat a fost grav subminată, iar atunci când instanțele sau comisiile pot ignora voința a milioane de oameni, democrația devine doar un teatru. Trebuie să restabilim ordinea constituțională, nu să permitem elitelor iresponsabile să dicteze rezultatele politice. Ceea ce este în joc este chiar dreptul României de a-și alege liber viitorul.
Sectoare largi ale societății europene și românești vă consideră extremist și o amenințare la adresa democrației. Cum răspundeți la aceste acuzații?
Este limbajul fricii folosit de o instituție în declin. Adevăratul extremism constă în anularea alegerilor, reducerea la tăcere a disidenței și vânzarea națiunii bucată cu bucată. Luptăm pentru a restabili o democrație reală, nu pentru a o distruge. Vrem o Românie liberă, mândră și respectată, nu una condusă de la distanță, precum o colonie“.
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite