Friedman prezice apariția de noi superputeri până în 2030
  • 03-06-2020
  • 0 Comentarii
  • 483
  • 3

George Friedman, în prognoza sa pentru următorii 100 de ani, a vorbit despre multe schimbări interesante pe scena mondială. Potrivit acestuia, Statele Unite vor rămâne una dintre puterile dominante pe parcursul întregului secol. În același timp, alte state potențial puternice vor depune toate eforturile pentru a ocupa prima poziție.

Friedman este sigur că deja la începutul anului 2020 mai multe țări se vor declara intentiile de a deveni puteri regionale. Printre acestea: Turcia, Japonia și Polonia vor avea cel mai mare succes. Dacă acum nu par solicitanți serioși pentru statutul de superputeri, în curând totul ar trebui să se schimbe. Potrivit politicianului, până în 2030 se va forma o nouă lume, unde totul va fi împărțit între Statele Unite și aceste trei țări.

Primii pași pentru Turcia ar trebui să fie ajutorul guvernului american cu extinderea ulterioară a sferei de influență și formarea unui stat regional. Este de remarcat faptul că această prognoză s-a dovedit complet corectă. După cum a spus Friedman, Turcia câștigă deja o influență serioasă în lumea arabă fragmentată. În viitorul apropiat ne putem aștepta la începutul presiunii guvernului turc asupra Rusiei. Până în 2030, Turcia va deveni cea mai puternică putere din regiunea sa, domnind tarile din zona, cu excepția Israelului, care va rămâne în interesul SUA.

În ceea ce privește Japonia, Friedman a făcut un prognostic oarecum înteresant. Potrivit acestuia, țara își va începe creșterea prin răspândirea influenței economice în partea de est a Rusiei și a Chinei, precum și în multe insule din Oceanul Pacific. În următorii 10 ani, Japonia ar trebui să își schimbe complet politica externă, transformându-se într-o putere agresivă și consolidată. Conform prognozei, armata japoneză va putea răspunde instantaneu la eventualele confruntări militare din toată Asia.

Polonia ar trebui să-și creeze propria alianță militară, care va include mai multe state vecine. Conform prognozei, până în 2030 blocul polonez își va extinde influența asupra teritoriilor europene ale fostei Rusii. În paralel, alianta va intra în conflict activ cu Turcia, încercând să domine tot mai multe țări. În același timp, Polonia poate fi ușor în spatele concurenților săi. La începutul anilor 2030, Japonia și Turcia vor dezvolta activ forțele militar-cosmice, în timp ce trupele poloneze vor fi mai interesate de împărțirea teritoriilor europene.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite