Frailty – un sindrom multifactorial și multifuncțional
  • 09-11-2021
  • 0 Comentarii
  • 65
  • 0

În ultimile două decenii sindromul Frailty a cîștigat tot mai mult teren de cercetare în domeniul geria­triei. Adesea, simptome ca scăderea în musculatură (sarcopenie), scăderea densității osoase (osteopenia), slăbiciunea, scăderea memoriei sînt asociate cu deficite cognitive. Scaderea potențialului energetic al organismului se datorează unui  complex biologic care duce la o fragilitate progresivă pe toate sistemele corpului. Omul începe să nu se mai descurce singur, are nevoie de susținere, de ajutor. Frailty desemnează o stare a corpului persoanelor vîrstnice, nu o boală în sine, și este mai des întîlnită la seniorii care nu mai au rezerve energetice corporale. Medicina energo-informațională este în măsură să regleze bazinul energetic al corpului, să autoregleze corpul și să readucă balanța energetică în echilibru. Atunci cînd bazinul energetic din organism are rezerve, poate face față diferitelor ,,șocuri” cu care se confruntă corpul.
Modelul Phaenotyp de geriatrie din SUA (Linda P.Fried) enumeră cinci criterii după care se poate constata dacă fenomenul Frailty s-a instalat:
1. Seniorul pierde peste 3 kg. în decursul unui an;
2. Seniorul simte că nu mai poate rezolva multe lucruri și devine repede obosit;
3. Masa musculară începe să scadă și individul nu mai are putere;
4. Mersul devine nesigur și persoana în cauză are mereu sentimentul că se pierde;
5. Scade enorm interesul pentru activitățile la care este solicitat psihicul.
Urmările acestui fenomen sînt: riscul căderii și fracturilor, activitățile zilnice devin tot mai greu de rezolvat, mișcarea devine tot mai greoaie, infecțiile apar tot mai des și vindecarea devine tot mai lentă, persoana devine tot mai vul­nerabilă, activitatea creierului începe să scadă. Specialiștii în geriatrie spun că lipsa mișcării duce la scăderea capacitățiilor cog­nitive, fenomen numit Brain Muscle Loop. Există o legă­tură directă între activi­ta­tea fizică și capacitatea spi­ri­­tu­ală. Cercetătorii de la Uni­versitatea din Bonn (Ger­mania) au descoperit o genă care apără sistemul imunitar de îmbătrînire. Aceasta se formează în embrion și rămîne activă după naștere. Pe parcursul anilor, cînd activitatea ei încetinește, imunitatea are de suferit. O autoreglare energetică a corpului și o repunere a comunicării energetice la nivel de celulă-organ-sistem este o modalitate de terapie modernă, oferită de medicina energo-informațională, care are la bază fizica cuantică, ce se impune tot mai mult în domeniile de cercetare, cu precădere în cele neurobiologice.
Cei care suferă de o așa-zisă imunosenescență se pot îmbolnăvi mult mai repede cu diferite forme de infecții sau boli ca Alzheimer, cancer. Desigur, mulți cercetători se întreabă de ce, odată cu înaintarea în vîrstă, sistemul imunitar slăbește. Celulele stem au capacitatea să se reînnoiască. Odată ce corpul este asigurat cu destule celule de sînge stem, ele intră într-un fel de ,,somn adînc” și sînt ,,trezite” atunci cînd organismul are nevoie din nou de  o ,,injecție” cu celule stem. Se pare că structura măduvei spinării se modifică odată cu vîrsta, cînd semnalele de activare a celulelor stem din sînge nu mai funcționează la capacitatea necesară. Nu pot evita să subliniez din nou importanța autoreglării energetice a corpului, tratament oferit de medicina energo-informațională.
De asemenea, bariera creierului devine mai permeabilă odată cu înaintarea în vîrstă, dînd posibilitatea unor noxe toxice să pătrundă în creier, fenomen ce duce la îmbolnăviri neuro-degenerative.
Sper ca prin aceste articole să vă trezesc interesul pentru medicina energo-informațională. Informația îl face pe om mai puternic. O metodă modernă de tratament, fără medicamente, fără durere, destinată atît copiilor cît și adulților, indiferent de vîrstă.
FLORICA MUNTEANU,
specialist în medicina energo-informațională, membru al Societății naturiștilor din Germania, membră B.I.T. (Biorezonanz International Therapie), Psiholog

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite