Fîlfîit de aripi în zbor
  • 14-12-2021
  • 0 Comentarii
  • 281
  • 2

Ca simplu cetățean al acestei țări în care m-am născut și am tăit, țară pe care o iubesc, o respect și nu-mi este indiferent ce se întîmplă cu ea, pentru că e țara mea, nu-mi permit să fac comentarii decît din punctul meu de vedere.
La un post TV am revăzut desfășurarea procesului din decembrie 1989, al cuplului Ceaușescu, proces care va rămîne o enigmă nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga țară. În sala de judecată, obosit și hăituit, se afla Nicolae Ceaușescu, același președinte care:
- în 1968, a refuzat ca România să participe la invadarea Cehoslovaciei. Atunci, a fost organizat, în fața sediului C.C. al P.C.R. (astăzi, Piața Revoluției), un miting de solidaritate cu poporul cehoslovac și de condamnare a agresiunii;
- în 1984, cînd țările comuniste din toată lumea au boicotat Olimpiada care a avut loc în SUA, la Los Angeles, a decis ca România să participe cu o echipă puternică de sportivi, ocupînd locul doi pe națiuni.
Politica externă realistă și curajoasă a României, sub conducerea aceluiași președinte, a dus la creșterea fără precedent a prestigiului internațional al țării. România a fost vizitată de doi președinți ai SUA, iar Nicolae Ceaușescu a fost primit de trei președinți americani, cu un fast ieșit din comun. De asemenea, în țara noastră au venit în vizită toți președinții marilor puteri și alți zeci de șefi de state din toată lumea, iar Ceaușescu a fost primit, la rîndul său, cu aceleași onoruri. A rămas notorie primirea pe care i-a făcut-o Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, împreună făcînd turul Londrei în caleașca regală.
Pînă în 1972, în România s-a trăit chiar bine, însă, ulterior, decizia lui Ceaușescu de a achita datoriile externe către FMI și Banca Mondială în integralitatea lor (caz unic în istoria lumii) a deranjat Finanța Internațională, care nu mai încasa dobînzile uriașe, și poporul, care a trebuit ,,să strîngă cureaua” pentru a plăti datoriile.
La măsurile antipopulare luate, a contribuit și Elena Ceaușescu, fără aprobarea căreia nu se mai făcea nimic, Nicolae Ceaușescu nefiind informat corect despre situația și starea de spirit din țară. De pildă, cînd se anunța o vizită la un magazin alimentar, se aduceau mărfuri numeroase și diverse, însă, după vizită, produsele erau scoase și rafturile rămîneau iarăși goale.
Căzut în dizgrație după achitarea datoriei externe, Ceaușescu a devenit ținta unei campanii de denigrare începută de posturile de radio străine, care îl acuzau de lucruri adevărate și neadevărate (în decembrie 1989 s-a afirmat că a omorît 60.000 de oameni sau că avea conturi de miliarde în băncile străine, precum și multe alte aberații).
Privind desfășurarea procesului, care a fost o mascaradă, mi-am dat seama că de la sublim la ridicol este doar un pas. Mi-a rămas totuși un sentiment de respect pentru comportamentul manifestat de cuplul Ceaușescu în timpul procesului, dar mai ales pentru ultimele cuvinte ale ,,celui mai iubit fiu al poporului”. Înainte de a fi ciuruit de gloanțe, el a avut puterea, răgușit fiind, să cînte un fragment din Internaționala și să strige: ,,Trăiască poporul român, care niciodată nu va fi distrus de trădătorii de neam și țară!”. Apoi, înainte să se dezlănțuie rafala de gloanțe, s-a auzit un fîlfîit de aripi al păsărilor speriate, care și-au luat zborul, înălțîndu-se în mister și, odată cu ele, și sufletele celor doi.
... Din păcate, după 32 de ani de libertate și drepturi recîștigate, iată-ne în situația de a avea în case caloriferele tot înghețate, privind cu mirare la ,,palatele” noilor politicieni, apărute, după ,,revoluție”, ca ciupercile după ploaie, în timp ce majoritatea semenilor noștri, pentru azi și mîine, își numără banii pentru pîine. Industria fiind pusă pe butuci, românii au ajuns slugi. Nu în țara lor.
,,Acum, societatea e-o junglă de fițe
Uzină a morții e orice spital...
E haos total, n-avem nic o busolă...
Fragmente de țară s-au scos la tombolă
Stăpînii străini știu doar una: profit!”. (Corneliu Vadim Tudor)
LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite