Fiecare plătește pentru faptele sale
  • 11-04-2022
  • 2 Comentarii
  • 609
  • 1

Timpul zboară! Pentru noi, ,,un pas înainte și doi înapoi”. Traian Băsescu, fostul președinte, la sfîrșitul celui de-al doilea mandat, din ,,Scaunul” cel mai înalt, s-a instalat nițel în Parlamentul de la Bruxelles. Sloganul său, ,,Să trăiți bine!” a rămas o amintire. Istorie! Fără glorie. Mai devreme ori mai tîrziu, pentru faptele noastre PLĂTIM!
Partida s-a ,,jucat”, acum Băsescu este acuzat că a ,,turnat” de toate, ca informator la Securitate, într-un trecut apus nu de mult. Mînat de dorința de a promova, a făcut pact cu Diavolul, și pe alții i-a ,,îngropat”. A făcut-o pentru că își dorea cu ardoare să ajungă comandant pe Mare, spunîndu-și, ,,machiavelic”, că ,,scopul scuză mijloacele”.
A intrat astfel în ,,sistem”, acolo unde ,,paianjenii” țes pînze bine ticluite, Pămîntul devenind și Rai, și Iad, iar oamenii, amestecați, sînt Îngeri sau Draci. Dar, potrivit Justiției, el a fost nu un informator, ci un turnător. Ca informator, îți poți servi țara, denunțînd intenții sau fapte ce pot aduce atingere siguranței statului și cetățenilor lui. Doar că el, conform CNSAS, ,,a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini”, iar ,,ca urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu despre un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave românești care plecau în afara granițelor țării”.
Se pare, însă, că președintele Băsescu a fost mai securist decît tînărul turnător Băsescu. El fiind artizanul ,,sistemului paralel”, cel cu ascultarea telefoanelor și încheierea de protocoale între instituții, Justiție și Serviciile de informații. Tot el a lansat principii precum ,,să-ți dovedești NEVINOVĂȚIA în instanță” și ,,o hotărîre a instanței nu se comentează”. Ii rămîne, însă, ,,meritul de a fi condamnat comunismul”. Doar că, ce să vezi, cu o asemenea condamnare morală, venită din partea unui turnător la Securitate, comunismul mai bine rămînea necondamnat.
Așadar, fiecare faptă are răsplată. Acum, e nevoit să părăsească locuința de protocol, să renunțe la protecția echipajului SPP și la toate drepturile ce i se cuveneau ca fost președinte. El n-ar fi ajuns niciodată în prima funcție în stat, nici măcar în cea de primar general al Capitalei, dacă ar fi declarat că a dat informații de poliție politică la Securitate, sub numele de Petrov. Dar el a dat în scris, pe propria răspundere, că nu a fost informator.
Acum, ca un om de rînd și cu probleme de sănătate, va avea timp să reflecteze asupra vremurilor ,,bune”, în care a tăiat salarii și a ciuntit pensii, și poate va înțelege durerea celor care își numără banii pentru pîine, ca să le ajungă și pentru ziua de mîine. Din păcate, cu tot aurul din lume, nu poți cumpăra nici măcar un minut de viață, ea atîrnînd de un fir de ață.
I-au mai rămas alături doar o mînă de oameni, și nici urmă de lăudătorii lui din ,,elita intelectualilor”, beneficiari ai unor privilegii din partea adulatului, precum domnii Liiceanu, Patapievici și alții (operele lor se regăsesc în cartea ,,Împăratul cu șapcă, Regimul Băsescu și elitele sale”, de Radu Călin Cristea). Ei au datoria să-l apere, dar nu o vor face, fiindcă recunoștința e floare rară. Iar nouă nu ne rămîne decît să-i adresăm, la rîndul nostru, celebra sa urare: ,,Să trăiți bine!”.
LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite