Falnicii copaci
  • 31-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 524
  • 0

Anul 2020, care ne-a retrogradat, la propriu și la figurat, a plecat, supărat pe dr. Arafat și pe ácele de ,,înțepat” care-i vor veni de hac virusului blestemat. Covid a rămas să-și ducă ,,opera” de artă mai departe. Încă nu se știe cînd va intra în agonie și cînd Clopotul Lumii va bate pentru libertate: ,,Veniți să luați lumină”! Fără să vrem, de întuneric ne împiedicăm, alunecînd, prin retrogradare, în epoca de piatră, cînd va trebui s-o luăm de la început. În economie, Covid a făcut urgie. Iar lupta pentru îmbogățire continuă să fie o teribilă tragedie, în defavoarea românilor și a țării.

Am văzut la televizor imagini de coșmar. Culcați la pămînt, copacii din pădurile României păreau niște soldați căzuți pe frontul de Răsărit. În curînd ne vom întreba: ,,Unde ne sînt munții împăduriți?”. Furtul de lemn este cel mai constant jaf petrecut pe teritoriul României în ultimii 30 de ani. Indiferent ce partid a fost la putere și indiferent de creșteri economice sau crize financiare, pădurile țării au fost decimate în mod sistematic.

Am aflat din reportajele tv. că amploarea tăierilor ilegale din ultimele trei decenii este estimată la 270 de milioane de metri cubi, o cifră atît de mare, că pare imposibil de cuprins cu mintea umană. Imaginați-vă o coloană de camioane încărcate cu lemn furat și așezate bară la bară de-a lungul granițelor României. Înmulțiți lungimea acestei coloane de 26 de ori și vom avea astfel dimensiunea reală a cantității de lemn care a fost furată din pădurile României, din 1990 pînă astăzi. Potrivit datelor culese la fața locului de activiștii unor ONG-uri, în Bucovina, de pildă, există o mafie care ne decimează pădurile, un sistem de complicități și interese în care e implicată toată lumea: silvicultori ai statului care pun umărul la prăduirea pădurii pe care ar trebui să o păzească, politicieni locali care fac afaceri cu lemn tăiat ilegal și se bucură de protecție de la centru, șefi de ocoale conectați politic. Potrivit acelorași oamenilor de bine, implicați în dezvăluirea acestor ilegalități, au fost create portițe legislative pentru ca hoții să poată fura cu acte în regulă.

În numele democrației, se săvîrșește orice hoție. Să sperăm că nu e prea tîrziu să ne trezim la realitate și să luăm aminte la vorbele înțelepte ale poetului-patriot C.V. Tudor:

,,Sculați, oropsiți! Hai la lupta cea mare!

Dar nu pe ciolan, ci pe drepturi și legi!

Mafia băgați-o, rapid, la-nchisoare

Altminteri muriți precum cîinii pribegi.

 

E ultima noapte de dragoste, iată

Și noaptea dintîi miroase-a război,

Luați, azi, înapoi România furată

Și dați cu baltagul în cap la strigoi!”.

LILIANA TETELEA

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite