Faliile se adîncesc
  • 24-06-2024
  • 0 Comentarii
  • 364
  • 0

Scriam pe 6 mai despre „conferința la un hamburger și-o bere pentru Ucraina” ce se pregătea a avea loc pe 14-16 iunie a.c. în Elveția. Se pare că am avut dreptate fiindcă rezultatele acesteia reiterează faptul că lumea se împarte, după cum știam deja, între BRICS – pe de o parte și țările NATO, UE și simpatizanții lor – pe de altă parte. După ce au vorbit ei pe acolo, într-un final au dat un comunicat ca să știm și noi la ce concluzii au ajuns. Să vedem în continuare care sînt acestea.
„Comunicat comun privind un cadru de pace” (15-16 iunie 2024)
Războiul în desfășurare al Federației Ruse împotriva Ucrainei continuă să provoace suferințe și distrugeri umane pe scară largă și să creeze riscuri și crize cu repercusiuni globale pentru lume. Ne-am reunit în Elveția în perioada 15-16 iunie 2024 pentru a consolida la nivel înalt un dialog privind căile către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina“.
„Am reiterat rezoluțiile A/RES/ES-11/1 și A/RES/ES-11/6 adoptate la Adunarea Generală a ONU și am subliniat angajamentul nostru de a respecta dreptul internațional inclusiv Carta Natiunilor Unite. Acest Summit a fost construit pe discuțiile anterioare care au avut loc pe baza Formulei de pace a Ucrainei și a altor propuneri de pace care sînt în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite”.
Nota mea: Din cele scrise pînă acum reiese că ei au gîndit o pace durabilă și justă pentru Ucraina pe baza unor formule de pace care exclud ceea ce vrea Rusia, uitînd că, oriunde în lumea asta teritoriile cucerite cu sînge nu se dau înapoi decît tot prin jertfe pe cîmpul de luptă. De acord că Rusia a încălcat capitole întregi din Carta Națiunilor Unite și din Tratatele de la Helsinki intrînd în Ucraina, dar ca s-o scoți de acolo trebuie să faci ceea ce scriu eu de doi ani de zile: să intri cu trupele NATO peste ea. Altă șansă nu există.
„Apreciem profund ospitalitatea Elveției și inițiativa sa de a găzdui Summitul la nivel înalt – se arată mai departe în comunicat –, ca expresie a angajamentului său ferm de a promova pacea și securitatea internațională.
Am avut un schimb fructuos, cuprinzător și constructiv de diferite opinii cu privire la căile către un cadru pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe dreptul internațional, inclusiv pe Carta Națiunilor Unite. În special, ne reafirmăm angajamentul de a ne abține de la amenințare sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat, a principiilor suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, în cadrul granițelor lor recunoscute internațional, inclusiv în apele teritoriale, și soluționarea disputelor prin mijloace pașnice ca principii de drept internațional”.
Textul subliniat îl consider a fi un mesaj trimis Rusiei că nu va exista o confruntare directă între NATO și aceasta. Pe de altă parte, mai e ceva: dacă sînt împotriva folosirii forței împotriva integrității teritoriale a oricărui stat, înseamnă că teritoriile Donbass și Lugansk, care sînt parte a teritoriului Rusiei, vor rămîne acolo? Adică occidentalii transmit Rusiei că ce a cucerit e bun cucerit, findcă ei nu au chef să se ducă cu armatele la Moscova?
Ceea ce urmează e frumos de tot, fiindcă arată ce-și doresc „ai noștri” de la inamicul rus.
„În plus, avem o viziune comună asupra următoarelor aspecte cruciale:
1) În primul rînd, orice utilizare a energiei nucleare și a instalațiilor nucleare trebuie să fie sigură, securizată, protejată și ecologică. Centralele și instalațiile nucleare ucrainene, inclusiv centrala nucleară Zaporizhzhia, trebuie să funcționeze în siguranță, sub controlul suveran deplin al Ucrainei și în conformitate cu principiile AIEA și sub supravegherea acesteia. Orice amenințare sau utilizare a armelor nucleare în contextul războiului în curs împotriva Ucrainei este inadmisibilă”.
Nota mea: Le spun rușilor să lase în pace centrala nucleară de la Zaporojie, să le-o înapoieze ucrainenilor fiindcă e cea mai mare centrală nucleară din Europa și în primele zece cele mai mari din lume. Prin urmare, ea trebuie să se afle sub controlul „băieților buni” din Europa și America. De asemenea, nu uită să-i avertizeze pe inamici să nu folosească armele nucleare fiindcă nu vor o lume distrusă de un război atomic, ci una în care să le fie bine tuturor.
„2) În al doilea rînd, securitatea alimentară globală depinde de producția și furnizarea neîntre­ruptă de produse alimentare. În acest sens, navigația comercială liberă, completă și sigură, precum și accesul la porturile maritime din Marea Neagră și Azov, sînt critice. Atacurile asupra navelor din porturi și de-a lungul întregului traseu, precum și împotriva porturilor civile și a infrastructurii portuare civile, sînt inacceptabile.
Securitatea alimentară nu trebuie să fie în nici un fel periclitată. Produsele agricole ucrainene ar trebui furnizate în mod sigur și gratuit țărilor terțe interesate”.
Nota mea: Asta cu securitatea alimentară mi-a plăcut. Bine că nu scris de-a dreptul: „noi avem sute de mii de hectare în Ucraina și nu ne putem exporta produsele, așa că, băi Putin, lasă-ne să le exportăm!”.
„3) În al treilea rînd, toți prizonierii de război trebuie să fie eliberați prin schimb complet. Toți copiii ucraineni deportați și strămutați ilegal și toți ceilalți civili ucraineni care au fost reținuți ilegal, trebuie să se întoarcă în Ucraina. Considerăm că atingerea păcii necesită implicarea și dialogul între toate părțile. Prin urmare, am decis să între­prindem pe viitor pași concreți în domeniile men­țio­nate mai sus, cu angaja­mentul suplimentar al reprezentanților tuturor păr-­
ților. Carta Națiunilor Unite, inclusiv principiile respectării integrității teritoriale și a suveranității tuturor statelor, poate și va servi drept bază pentru realizarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”.
Nota mea: Asta cu prizonierii de război și cu copiii ucraineni e ca să vadă lumea ce miloși sînt ei, ce preocupați de populația civilă și ca să poată strecura următorul mesaj: „Considerăm că atingerea păcii necesită implicarea și dialogul între toate părțile. Prin urmare, am decis să întreprindem pe viitor pași concreți în domeniile menționate mai sus, cu angajamentul suplimentar al reprezentanților tuturor părților”.
Părțile la care se referă ei sînt, conform textului, cele semnatare ale comunicatului, însă cred că de fapt le transmit rușilor că pe viitor vor face în așa fel încît să discute și cu ei în mod oficial pentru a găsi o formulă de pace convenabilă.
Ce le-au transmis rușilor domnii aceștia știm. Putin însă ce-o vrea? Ia să vedem ce le-a transmis el, conform Reuters, înainte de conferință: „Condițiile sînt foarte simple, a spus Putin, menționîndu-le în principal retragerea completă a trupelor ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din estul și sudul Ucrainei. Firește, la asta a adăugat cererea de demilitarizare a Ucrainei, neschimbată din ziua în care și-a trimis trupele pe 24 februarie 2022 și a spus că încetarea sancțiunilor occidentale trebuie, de asemenea, să facă parte dintr-un acord de pace. De asemenea, el și-a repetat apelul pentru «denazificarea» Ucrainei și renunțarea Ucrainei la apartenența la NATO”.
După cum vedeți nici rusul nu se lasă mai prejos și îi zgîndăre cu denazificarea, rămînînd consecvent dorințelor sale inițiale de a demilitariza Ucraina și de a rămîne cu regiunile ocupate. E clar că cererile lui nu vor putea fi niciodată scrise negru pe alb într-un tratat de pace, motiv pentru care tind să cred că soluția războiului înghețat va prevala pînă la urmă.
Să vedem în continuare ce scrie Al Jazeera despre semnatarii și non-semnatarii comunicatului.
„Cine a semnat și cine nu a semnat comunicatul de la conferința din Elveția
În total, 82 de delegații au semnat pentru susținerea comunicatului. Președintele elvețian Viola Amherd a declarat într-o conferință de presă că marea majoritate a participanților au fost de acord cu documentul. Printre aceștia se numără: Australia, Austria, Canada, Chile, Costa Rica, Coasta de Fildeș, Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European, Franța, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Kosovo, Letonia, Norvegia, Palau, Qatar, Serbia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și SUA.
Ce țări nu au semnat?
La summit au participat India, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Thailanda, Indonezia și Emiratele Arabe Unite, reprezentate de miniștri de externe și alți delegați, dar s-au numărat printre cei care nu au semnat comunicatul comun.
Brazilia a participat la summit în calitate de observator, dar nu a susținut comunicatul. Rusia nu a fost invitată la summit, pe care Moscova l-a catalogat drept «inutil». Nici China nu a participat la eveniment. Pakistanul, care consideră China drept cel mai apropiat aliat al său, a fost invitat, dar a ales să nu participe.
De ce nu au semnat?
India: Într-o declarație, secretarul Ministerului Afacerilor Externe al Indiei, Pavan Kapoor, a declarat că New Delhi a decis să evite asocierea cu comunicatul comun din cauza absenței Rusiei de la summit. El a spus că India consideră că pacea în Ucraina necesită reunirea «tuturor părților interesate și un angajament sincer și practic între cele două părți aflate în conflict».
Arabia Saudită: Prințul Faisal bin Farhan al Saud, ministrul de externe al Arabiei Saudite, a împărtășit preocupări similare în timp ce și-a susținut declarația la summit. «Considerăm că este important ca întreaga comunitate internațională să încurajeze orice pas către negocieri serioase, care vor necesita compromisuri dificile, ca parte a unei foi de parcurs care duce la pace. Și aici, este esențial să subliniem că orice proces credibil va avea nevoie de participarea Rusiei», a declarat oficialul.
Africa de Sud: Motivele Africii de Sud pentru a nu susține comunicatul au fost diferite. Consilierul pentru securitate națională al țării, Sydney Mufamadi, a declarat că «a fost surprinzător că la această conferință, Israelul este prezent și participă», la cinci zile după ce o comisie susținută de Națiunile Unite a acuzat Israelul că a comis crime de război împotriva palestinienilor. Mufamadi a pus sub semnul întrebării legitimitatea unui comunicat despre care sponsorii săi susțin că a fost condus de «respectul pentru dreptul internațional», atunci cînd Israelul a fost acuzat de mulți oficiali ONU de încălcarea dreptului internațional. Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid în Gaza într-un dosar la Curtea Internațională de Justiție”.
Concluzie: s-au întîlnit ca să le dea mesaje publice rușilor despre ce vor să primească de la ei, obținînd susținerea a 82 de state ale lumii din totalul de 193. Cu toate astea, au primit și un răspuns clar din partea BRICS privind susținerea acestei organizații pentru Rusia, fie prin neparticiparea Chinei, fie prin nesemnarea comunicatului de către India, Africa de Sud și Arabia Saudită.
Rezultatul conferinței e egal cu zero din perspectiva unei soluții de pace în Ucraina, avînd doar meritul că a făcut publice cererile participanților față de Rusia. În rest, lucrurile rămîn cum le știam: continuă bătălia politică și economică între BRICS, UE și SUA.
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite