Exploziile în lanț de la Crevedia – un déjà-vu după Colectiv
  • 28-08-2023
  • 0 Comentarii
  • 76
  • 1

Două explozii majore au avut loc sîmbătă, 26 august, în localitatea Crevedia, județul Dîmbovița, la o stație GPL. Două persoane au murit, iar multe altele, inclusiv pompieri, au fost ră­nite grav, unele avînd arsuri deosebit de grave. În mod concret, conform datelor preliminare, au fost rănite 57 de persoane (dintre care 43 sînt cadre ale MAI, respectiv 39 sînt pompieri, doi sînt polițiști și doi jandarmi).
Conform secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, firma de GPL Flagas SRL, la care s-a produs explozia din Crevedia, funcționa ilegal, fiindu-i retrase avizele și autorizația de funcționare. Cu toate acestea, este evident faptul că funcționa, avînd rezervoarele alimentate cu GPL (fiindcă altfel nu se puteau produce aceste explozii majore).
Ne putem întrebarea firească: unde erau toate aceste autorități ale statului în toți anii în care această stație și-a desfășurat activitatea fără avize, total nelegal? Mai ales că era o activitate vizibilă, care presupunea trafic greu (cu autocisterne de peste 40 de tone). Oare va ieși la iveală și în acest caz, ca și în cazul „Colectiv”, faptul că autoritățile știau și tolerau activitatea acestei companii? (la „Colectiv” s-a dovedit ulterior faptul că pompierii responsabili zonali au fost în club, au primit o „tratație” și au permis funcționarea clubului, ceea ce, în final, a dus la acea tragedie majoră) Oare are vreo influență factorul politic în această pasivitate a autorităților referitoare la desfășurarea unei activități nelegale?
Are vreo influență faptul că această companie era deținută de fiul primarului PSD din Caracal?
Important ar fi ca gestionarea îngrijirii răniților să se desfășoare altfel decît s-a procedat în cazul răniților de la Colectiv. Ne aducem aminte faptul că infecțiile nosocomiale au ucis mai multi răniți decît explozia și incendiul din club.
Concluzia rezultată după incidentul de la Crevedia este foarte tristă: la mai mult de șapte ani de la tragedia din Colectiv (produsă la data de 30 octombrie 2015), România nu are încă un spital specializat funcțional pentru marii arși, medicii care raportează infecții nosocomiale sînt sancționați, sute de școli, spitale, instituții culturale (și, iată, chiar și statii GPL) nu au autorizație de siguranță la incendiu, fiind adevărate bombe cu ceas! Răspunde cineva pentru lipsa accesării finanțărilor din Planul Național de Redresare & Reziliență pentru realizarea de spitale regionale la standarde comunitare și pentru realizarea de spitale specializate (inclusiv pentru mari arși)? Este o întrebare retorică, desigur. Mai mult, politicienii mai găsesc motive să iasă în evidență cu declarații patetice, să se filmeze prin spitale și să mimeze empatia cu victimele.
Ec. Ing. VICTOR CAŢAVEI,
Senior Expert Strategii Economice

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite