Evul Mediu Întunecat
  • 06-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 287
  • 0

Omenirea a cunoscut mai multe etape de dezvoltare în cursul istoriei universale. Evul Mediu timpuriu nu a fost întîmplător denumit „Epoca Întunecată”.

Autorii prezentului studiu au luat ca bază documentele publicate pînă în prezent referitoare la acea perioadă și prezintă informații extrem de importante privind acele timpuri în care oamenii erau supuși la riscuri enorme, fie că era vorba de războaie, fie de boli care făceau ravagii. Evul Mediu Întunecat a fost în mod cert una dintre ele mai grele perioade ale istoriei omenirii.

Ciuma neagră bubonică

Ciuma a fost cea mai mare cauză de decese în Evul Mediu Întunecat. Boala necruțătoare a avut un efect devastator asupra populației în Secolele al XIV-lea și al XV-lea. Cunoscută și sub denumirea de ,,Moartea Neagră”, ea a fost transmisă de purecii care trăiau pe blana șobolanilor negri, transportați de corăbiile cu mărfuri din Asia, Orientul Mijlociu și Europa.

În anul 1348 s-au înregistrat sute de milioane de victime omenești. Cele mai multe decese s-au înregistrat în Italia, Franța, Germania, Țările Scan­dinave, Anglia, Spania, Rusia, Veneția, Castilia, China, Portugalia, orașele Neapole, Moscova,
Bagdad, Imperiul Otoman, Egipt, Țările Române.

Cum se manifesta ciuma

Această boală se manifesta prin umflături extrem de dureroase pe întreg corpul uman. Din cauza hemoragiilor masive din țesut, acestea deveneau de culoare albastru închis pînă la negru. Rata de mortalitate a acesei maladii era de 90-100%. Ea se mai manifesta și prin febră ridicată, dureri de cap, frisoane și hemoragii masive. Se transmitea prin strănut, tuse și prin salivă. Ciuma a ucis peste 750.000.000 de oameni, peste jumătate din victime fiind din rîndul populației europene. În acele timpuri nu se cunoștea cauza bolii, iar oamenii nu se puteau proteja, mai mult, nu erau asigurate nici medicamentele de combatere. Dintre cei infectați de ciumă, doar 30% aveau șanse de supraviețuire.

Sistemul de deplasare a oamenilor

Oamenii se deplasau dintr-un loc în altul în condiții greu de imaginat și erau expuși la foarte multe pericole. Lipseau spații de cazare curate, drept care călătorii erau nevoiți să doarmă noaptea sub cerul liber, astfel că pe timpul iernii riscau să moară de frig, iar unii, pur și simplu, înghețau. Oamenii călătoreau în grupuri pentru a se proteja de jafuri și crime.

Foametea

În acea perioadă era o lipsă acută de alimente, astfel că cei care călătoreau, pentru a avea ce mînca și ce bea, se dedau la jafuri, prăduind fie persoane particulare, fie hanuri, ori biserici și mînăstiri.

Cauza principală a foametei a constituit-o înrăutățirea condițiilor climatice, concretizate prin ploi abundente și de lungă durată, precum și frigul persistent. Din lipsă de hrană, oamenii se vedeau nevoiți să consume scoarță de copac, rădăcini, fructe de pădure și ierburi. Această alimentație precară a dus la apariția malnutriției, a tuberculozei, a variolei, dezinteriei, febrei tifoide și a altor infecții intestinale. Timp de șapte ani, între 1315 și 1322, în Europa de Vest, fermierii s-au chinuit să semene și să recolteze produsele semănate, dar ele nu ajungeau la maturitate. Din această cauză, mortalitatea în Anglia ajunsese atunci la peste 30% din populație.

Naşterea

Nașterea în Evul Mediu Întunecat era un eveniment extrem de periculos, soldat, de multe ori, cu moartea mamelor și a nou-născuților. Travaliul femeilor însărcinate putea dura chiar și cîteva zile, multe dintre acestea murind din cauza epuizării. Nașterile erau asistate doar de femei care aveau foarte puține cunoștințe, transmise din generație în generație, fără instrumente care să asigure viața mamelor și a copiilor, la care se mai adăugau infecțiile după naștere.

Copilăria

Copilăria era o perioadă plină de riscuri, iar mortalitatea era foarte ridicată: 20 – 30% dintre copiii sub șapte ani decedau, conform statisticilor. Cauzele au fost multiple, printre acestea figurînd malnutriția, variola, tusea convulsivă, tuberculoza și tifosul. De asemenea, din cauza malnutriției cronice, laptele mamelor era de slabă calitate și nu ajuta prea mult la creșterea imunității copiilor. Nici în familiile mai înstărite, situația nu era mult diferită. În Anglia, în perioada 1330 – 1479, o treime dintre copii au murit înainte de a ajunge la vîrsta de șapte ani.

Intemperiile

Intemperiile au constituit o cauză fundamentală aducătoare de moarte. Marea majoritate a populației din Evul Mediu Întunecat trăia la sate. Vremea bună era foarte importantă pentru agricultură. Condițiile meteo nefavorabile pe o perioadă îndelungată de timp împiedicau lucrările pămîntului pentru arat, semănat și recoltat. Dacă verile erau reci și umede, multe culturi erau distruse. Așa s-a întîmplat în Secolele al XIV-lea și al XVI-lea, cînd calota glaciară a crescut foarte mult. În Europa erau organizate ritualuri pentru arat, semănat și recoltat. Se oficiau rugăciuni speciale pentru vreme bună. Oamenii credeau că vremea nefavorabilă se datora păcatelor săvîrșite: crime, tîlhării etc. De cele mai multe ori, se dădea vina pe vrăjitoare, se credea că ele controlau atmosfera, că provocau furtuni, vijelii și fulgere, fapt pentru care erau ucise sau arse pe rug în piețele publice.

Violenţa

Violența era generalizată, un pericol omniprezent, prin confruntări între localități sau bătăi între vecini, pe străzi, în taverne. De asemenea, aveau loc revolte violente ale vasalilor împotriva stăpînilor, răscoale ale țăranilor, toate soldate cu morți și răniți.  De remarcat și faptul că rivalitățile dintre familii se întindeau pe mai multe generații. Apoi duelurile erau și ele o cale de răzbunare. În multe cazuri, se practica mutilarea fizică, precum și castrarea bărbaților. Cruciadele erau și ele o cauză a crimelor și a jafurilor.

Erezia

În Evul Mediu Întunecat, erezia era aspru pedepsită. Cei ce nu erau de acord cu ceilalți sau aveau opinii religioase diferite erau priviți ca eretici. Acuzațiile de erezie se îndreptau în primul rînd împotriva evreilor și a musulmanilor, dar și a creștinilor cu alte viziuni. Evreii și musulmanii erau persecutați, expulzați și uciși. În Anglia a fost interzisă șederea evreilor între anii 1290 și 1600. La fel s-a procedat și cu evreii din Spania, iar musulmanilor li s-a permis ședera cu condiția să se declare creștini. Apoi s-a născut teribila Inchiziție în Spania, cu scopul de a descoperi și a pedepsi toți ereticii, indiferent de cultura lor, sau că erau bărbați sau femei.

Moartea prematură

Moartea prematură sau subită era un lucru obișnuit în Evul Mediu Întunecat. Majoritatea oamenilor mureau de tineri. În a doua jumătate a Secolului al XIV-lea vîrsta medie în Anglia era de 24 de ani pentru bărbați și 33 de ani pentru femei. În Florența, bărbații trăiau în medie 28,5 ani, iar femeile 29,5 ani.

Prof. Dr. IOAN CORNEANU

LACRIMA TEOCAN ISTRĂUAN

MIRCEA PÎRLEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite