Europeni între ciocanul „pandemiei” și nicovala vaccinarii
  • 04-09-2021
  • 0 Comentarii
  • 387
  • 2

Creșterea prețurilor pentru vaccinurile Pfizer și Moderna a fost alimentată de „temerile în creștere” față de noua tulpină Delta, scrie publicația franceză Les Echos, iar Financial Times relatează faptul că „unele companii au beneficiat de puterea lor pe piață”. Producătorii de vaccinuri, în special Pfizer și Moderna, înregistrează profituri record și se așteaptă ca pandemia să le asigure prosperitatea în viitor. Rezultatele financiare ale Pfizer ,,au depășit așteptările privind venitul net și au ridicat din nou prognoza pentru 2021”. Gigantul farmaceutic a raportat venituri nete de 5,56 miliarde de dolari, cu venituri de 18,98 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului 2021, în mare parte determinate de vaccinul împotriva COVID-19. BNT162b2, așa cum se numește oficial vaccinul, a generat 41% din veniturile trimestriale ale Pfizer, care se așteaptă să livreze 2,1 miliarde de doze de vaccin anul acesta, crescînd prognoza pentru veniturile din vaccinuri de la 26 miliarde de dolari la 33,5 miliarde de dolari (în creștere cu 90% față de aceeași perioadă a anului trecut).

„Al doilea trimestru a fost remarcabil din multe puncte de vedere. Viteza și eficiența eforturilor noastre de a vaccina populația împotriva Covid-19 au fost fără precedent, cu mai mult de un miliard de doze de BNT162b2 livrate la nivel mondial“, se arată într-un raport al Pfizer.

,,Moderna înregistrează o creștere a profitului în al doilea trimestru, vînzînd 199 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19”, raportează MarketWatch. Venitul net al companiei în al doilea trimestru a fost de 2,78 miliarde de dolari, comparativ cu o pierdere de 117 milioane de dolari în perioada aferentă a anului trecut. Veniturile pentru trimestrul respectiv au crescut la 4,35 miliarde de dolari de la 67 milioane de dolari în al doilea trimestru al anului 2020, adică de 65 de ori! Moderna a obținut acorduri preliminare pentru a-și vinde vaccinul cu 20 de miliarde de dolari și se așteaptă să vîndă 1 miliard de doze de vaccin pînă la sfîrșitul acestui an și 3 miliarde anul viitor. 

Performanța financiară puternică a giganților farmaceutici pune o povară grea asupra bugetului UE. Zecile de miliarde de dolari pe care Pfizer și Moderna le-au strîns au fost extrase din buzunarele contribuabililor obișnuiți. Și acest lucru este asigurat grație alianței de corupție a giganților farmaceutici cu guvernele țărilor UE. „În timp ce Pfizer crește prețul vaccinurilor sale, este oportun să ne amintim de istoria juridică dificilă a companiei”, scrie portalul francez Planetes360. În 2016, în timpul procesului fostului ministru francez de finanțe Jérôme Cahuzac, el a spus că alianța coruptă existentă între Pfizer și autoritățile celei de-a cincea republici a fost formată în anii ʼ90. În 1993, Pfizer a finanțat campania politică a secretarului general al Partidului Socialist Francez, fostul prim-ministru al celei de-a cincea republici, Michel Rocard, în schimbul garanțiilor de achiziție a produselor Pfizer. Cahuzac, în schimb, a fost consilier al ministrului Sănătății, Claude Erwin, și a fost responsabil pentru achiziționarea de medicamente. Compania Pfizer și-a vîndut produsele, încrezătoare fiind că achizițiile vor fi „subvenționate de programe sociale”, adică finanțate de la bugetul de stat în detrimentul contribuabililor. În 1993, Pfizer a transferat peste 1,3 milioane de franci în contul bancar elvețian secret al lui Michel Rocard.

Legăturile corupte ale companiei Pfizer cu guvernele UE par să fie în plină ascensiune astăzi. Recent, a izbucnit un scandal internațional din cauza contractelor secrete ale UE cu Pfizer, ziarul elvețian Blick titrînd faptul că „scurgerea de contracte secrete cu Pfizer a provocat vîlvă și confuzie“ din cauza „unei creșteri uriașe a prețurilor“ la vaccin. Giganții farmaceutici își pun propriile interese financiare mai presus de interesele societății spune Liberation. Prețurile vaccinurilor sînt umflate artificial de către companiile farmaceutice, chiar Franța a plătit în plus cel puțin 4,6 miliarde de euro, iar Europa în ansamblu 31 de miliarde. Organizația publică internațională People’s Vaccine Alliance a calculat costul vaccinurilor: doar 1,18 dolari (0,99 euro) pentru o doză de vaccin Pfizer și 2,85 dolari pentru Moderna. Cu toate acestea, ambele companii au fost în discuții cu oficialii de la Bruxelles pentru a crește prețul vaccinurilor lor dintr-o poziție de forță.

Secretarul de stat al guvernului francez pentru Uniunea Europeană, Clement Bon, justifică creșterea prețurilor pentru vaccinuri prin faptul că acestea sînt adaptate noilor variante ale coronavirusului. Cu toate acestea, cum ar fi putut fi prevăzută apariția „noilor doze de vaccin” de către primul ministru bulgar, care a anunțat în aprilie că „în 2022 și 2023, Pfizer va percepe un preț mai mare UE pentru dozele sale de vaccin în cadrul contractelor viitoare”? Dacă excludem darul bulgar de previziune, rolul principal în creșterea prețurilor l-a avut venalitatea celor care au încheiat contracte secrete între Pfizer și Uniunea Europeană, așa cum a scris New York Times. Potrivit publicației, Banca Europeană de Investiții a acordat un împrumut de 100 de milioane de dolari companiei germane BioNTech, care produce vaccinul în parteneriat cu Pfizer. Conform contractului, pe lîngă dobînzile la împrumut, banca europeană va primi o parte din profitul obținut din vînzarea vaccinului. Acest lucru pune guvernele UE „în acceași oală cu producătorii de medicamente și reduce orice stimulent pentru a face medicamentele ieftine și disponibile pe scară largă”.

Pfizer prevede faptul că toate contractele trebuie păstrate secrete timp de 10 ani, că nu pot fi reziliate în nici un caz, și că Pfizer nu poate fi tras la răspundere pentru întîrzierea livrării, nici măcar în cazul unei erori a producătorului. De asemenea, vaccinul nu poate fi returnat. Există o partajare unică a riscului în cazul efectelor secundare: țările care cumpără vaccinuri sînt răspunzătoare în solidar.

Așadar, europenii au devenit victime ale șantajului Big Pharma, prinși între ,,ciocanul” pandemiei și ,,nicovala” vaccinului. Giganții farmaceutici raportează acum dezvoltarea unei a treia versiuni a vaccinurilor și lucrează la vaccinurile pentru copii.

R.M.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite