Europa se revoltă împotriva restricțiilor
  • 26-07-2021
  • 0 Comentarii
  • 776
  • 1

Cele mai mari demonstrații din ultima vreme au avut loc în Franța. Sîmbătă, 17 iulie a.c., protestele împotriva introducerii abonamentelor sanitare obligatorii (le pass sanitaire), destinate accesului în cafenele și restaurante, au adunat 114.000 de persoane (datele Ministerului Afa­cerilor Interne sînt mult subestimate, judecînd după înregistrările video). Demonstrații au avut loc la Paris, Nisa, Lille, Bordeaux, Marsilia, Lyon, Strasbourg, Valence, Perpignan, Saint-Étienne, Tours și alte orașe din Franța. „Unii protestatari au îmbrăcat steaua galbenă a lui David, un simbol al segregării evreilor în timpul Holocaustului. Alții aveau bannere prin care îl comparau pe Macron cu Hitler, iar politica de vaccinare cu fascismul”, relatează Radio France Internationale.

Acest puternic val de nemulțumire a fost cauzat de decizia președintelui francez de a introduce vaccinarea obligatorie a personalului medical din cauza răspîndirii tulpinii Delta COVID-19. Din august, în Franța permisele sanitare vor fi necesare pentru accesul în baruri, restaurante și centre comerciale. Doar persoanelor vaccinate și celor care au un test PCR negativ li se va permite accesul la bordul avioanelor și trenurilor pe distanțe lungi.

Pe 14 iulie, în Grecia, în Atena și Salonic, cîteva mii de protestatari au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile cu privire la intenția guvernanților de a permite vaccinarea adolescenților de la vîrsta de 15 ani. La Atena, protestatarii au înconjurat clădirea Parlamentului, scandînd „Luați mîinile de pe copiii noștri!”. „Toată lumea are dreptul de a alege. Nu vrem ca guvernul să facă o alegere pentru noi”, a declarat pentru agenția Reuters Faydon Vovolis, inițiatorul mișcării Free Again, care a organizat demonstrația.

Conform noilor restricții introduse de autoritățile elene, locurile de recreere vor fi des­chise doar pentru vaccinați. Este planificată introducerea vaccinării obligatorii în instituțiile medicale. Pe 18 iulie, au avut loc proteste și la Lisabona și Porto, în Portugalia. „Principala surpriză a protestelor la scară largă, vibrante și decisive, care au reunit oameni de toate vîrstele, a fost tăcerea mass-media”, titrează Portugal Resident. Cu cît măsurile restrictive devin mai severe, „cu atît mai mult se aprinde focul de furie pe rețelele sociale”, continuă publicația portugheză. Protestele din 17-18 iulie au fost doar începutul. Pe 24 iulie, la Lisabona a avut loc o demonstrație la care au participat contestatarii coronavirusului din toată țara. Obiectivul a fost eliminarea „măsurilor restrictive excesive care nu au legătură cu lupta împotriva virusului respirator”.

La 18 iulie, 2.500 de protestatari au ieșit pe străzile Ciprului la un miting împotriva restricțiilor. Aceștia au dat foc mai multor mașini și au spart geamurile sediului companiei TV Sigma, relatează Deutsche Welle. Cu cîteva zile mai devreme, au fost introduse „pașapoarte de sănătate” în Cipru, care permit accesul persoanelor în supermarketuri, centre comerciale, restaurante și cafenele. De asemenea, a fost inițiată campania de vaccinare a adolescenților cu vîrste de 16 și 17 ani. Pe 19 iulie, Genova a protestat împotriva intențiilor guvernului de a introduce pașapoarte sanitare conform mode­lului francez. Două zile mai devreme, pe 17 iulie, mii de oameni care protestau împotriva deciziei guvernului Boris Johnson de a extinde restricțiile au blocat centrul Londrei. Manifestanții au aruncat mingi de tenis în reședința premierului și în sediul Parlamentului. În timp ce mărșăluiau de la Hyde Park prin Oxford Street către Parlament, „fluierau și strigau pentru încetarea imediată a restricțiilor”. Și, deși începînd din 19 iulie, Boris Johnson, simțind furia crescîndă a oamenilor, a ridicat aproape toate restricțiile, în această zi, pe care britanicii au numit-o „Ziua Libertății”, a avut loc la Londra  o demonstrație și mai vehementă. Adunați în piața din fața Parlamentului, protestatarii au scandat: „Libertate!”, „Rușine poliției!”, „Arestați-l pe Boris Johnson!” Au existat ciocniri cu poliția în apropierea stației de metrou Wesminster, iar #Arrest Boris Johnson a devenit cel mai popular pe Twitterul britanic.

În Germania, unde valul de proteste împotriva restricțiilor coronavirusului s-a diminuat în prima jumătate a verii, protestele se intensifică din nou. Este deja evident că extinderea restricțiilor cauzate de coronavirus crește nemulțumirea populației generale, dar abolirea acestor restricții nu ne garantează o viață liniștită. Timpul nu poate fi întors înapoi, iar scandări precum „Arestați-l pe Boris Johnson!” pot fi auzite și în alte țări.


TANO

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite