Europa nu va fi ucisă de virus, ci de propria otravă!
  • 23-03-2020
  • 0 Comentarii
  • 1187
  • 9

Motto: ,,Perioada cea mai uşoară într-o situaţie de criză este bătălia ca atare. Cea mai dificilă este perioada în care nu poţi lua decizia esenţială - să te baţi sau să fugi”.

RICHARD NIXON

Mai multe voci importante din spațiul public au criticat structurile europene, în special a Comisiei, în situația actuală, a crizei coronavirusului. Îmi voi permite să citez din editorialul unuia dintre cei mai importanți jurnaliști români, Sorin Roșca Stănescu: ,,În anul de grație 2020, proiectul Uniunii Europene a eșuat. Tot ceea ce va mai rămîne în final, atîta timp cît va mai rămîne, este axa Berlin-Paris. Penultimul act al dispariției UE este disoluția statelor din zona euro. Disoluție care a și început”.

Și mai citez un pasaj important: ,,Uniunea Europeană a avut și încă mai are două dimensiuni. O dimensiune practică și o dimensiune propagandistică. Dimensiunea practică este dată de nevoia unor state de a se extinde, practicînd un imperialism disimulat. Acoperit de propagandă. Imperialismul disimulat s-a tradus prin cucerirea fără luptă, fără cheltuieli a unor uriașe teritorii. Care le-au adus o masă uriașă de forță de muncă ieftină, sclavii moderni ai Secolului 20 și 21, piețe vaste de desfacere pentru produsele aflate mereu în exces ale unor economii care au duduit și materii prime, extrase la prețuri de nimic din statele captive. Iar statele captive – și asta este culmea acestui război modern extrem de perfid – s-au rugat literalmente să ajungă în această situație”.

Da, chiar așa. Supărarea observatorilor de talia lui SR Stănescu a devenit de mulți ani cronică; oameni ca el, care au crezut în proiectul european, au văzut cît de fals e totul – de la ,,democrația” care a impus voința străină României, transformînd justiția în armă politică și partidele în unele ale intereselor străine, ba chiar și lovind în destine. Nemulțumirea lor devine acum acută – și chiar unor optimiști li se arată adevărata față a UE acum, în criză.

De fapt, analiști și oameni politici din toate statele UE au tras semnalul de alarmă de mult timp. O mare națiune, cea britanică, a luat o decizie radicală – ieșirea din combinație! Nu pot să uit cum, în fața spectacolului lacrimilor ipocrite de la Bruxelles, din ziua despărțirii, omul politic Nigel Farage le-a smuls celor din UE vălul de pe față: ,,Nu avem nevoie de Comisia Europeană (…) vă promit că noi iubim Europa, dar urîm Uniunea Europeană. Eu cred că aici începe sfîrșitul acestui proiect, este greșit. Este antidemocratic. (…) Acesta este capitolul final, la sfîrșitul drumului, un experiment politic de 47 de ani unde britanicii nu s-au bucurat niciodată ”.

Critici dure vin acum din alte state ale Europei, Italia și Franța evidențiindu-se. Ei bine, în situația uluitoare actuală, în care pandemia a aruncat omenirea, Occidentul nu putea să nu folosească și ,,vinovatul” preferat: Rusia.

Nu, încă nu s-a ajuns la faza că ,,Rusia a îmbolnăvit lumea”, ci se aruncă pe piață o acuzație specifică ordinăriei și impotenței: Rusia ar fi lansat ,,o campanie media de dezinformare semnificativă” împotriva Occidentului, pentru a înrăutăţi impactul coronavirusului, a provoca panică şi dezinformare. Acuzația este formulată de Reuters – și ar avea la bază ,,un document al Uniunii Europene «văzut» de corespondentul de la Bruxelles” al cunoscutei agenții.

,,O campanie semnificativă de dezinformare a mass-media de stat rusești și a surselor pro-Kremlin cu privire la COVID-19 este în desfășurare”, s-ar preciza în ,,documentul intern de nouă pagini, datat 16 martie”, scrie jurnalistul Robin Emmott. Presupusul document ar afirma că ,,scopul general al dezinformării Kremlinului este de a agrava criza de sănătate publică din țările occidentale... în conformitate cu strategia mai largă a Kremlinului de a încerca să destabiliza societățile europene”. Conform corespondentului Reuters, documentul ar fi fost conceput de Serviciul European de Acțiune Externă, o instituție de pe lîngă Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica externă și de Securitate comună.

De remarcat precizarea Reuters că SEAE ,,a refuzat să comenteze direct raportul”. De altfel, pînă la această dată (19.03.2020) raportul NU a fost publicat, ci mass-media a preluat ,,ce a văzut” corespondentul Reuters. Pe de altă parte, Reuters preia o reacție a purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmînd că oficialul rus a subliniat lipsa exemplelor concrete din „document” – ,,Vorbim din nou despre unele acuzaţii nefondate care în situaţia actuală sînt rezultatul unei obsesii anti-ruseşti”, a spus Peskov.

Chiar dacă am dubii mari în privința corectitudinii marilor mass-media americane, pornesc de la premisa că acest document chiar există. De ce cred că există? Nu pentru că spune Reuters, ci pentru că e stilul structurilor de la Bruxelles, care sînt gata să arunce vina pe oricine și orice, numai pe incapacitatea lor de a răspunde constructiv la nemulțumirile cetățenilor europeni NU! De multe ori, răspunsul Bruxelles-ului la aceste nemulțumiri este… Rusia! Rusia și presa ,,rusă” sînt de vină că o mare parte dintre italieni, francezi, germani, britanici, maghiari etc. sînt nemulțumiți de Bruxelles!

Am cîteva vești proaste pentru funcționarii Bruxelles-ului și pentru presa aservită:

NU Rusia se află în spatele majorității britanicilor care au ales Brexit, al conservatorilor și al grupării lui Nigel Farage; NU Rusia se află în spatele marelui electorat al puternicei grupări naționaliste franceze, critic vehement al UE, nici al masselor nemulțumite și revoltate – ,,vestele galbene”; NU Rusia se află în spatele curentului majoritar italian, reprezentat de cel mai popular om politic european al momentului, Matteo Salvini; NU Rusia se află în spatele majorității de la Budapesta și al puternicului premier patriot Viktor Orban; NU Rusia se află în spatele majorității naționaliste poloneze, critic vehement al UE; NU Rusia se află în spatele segmentului puternic critic la adresa UE din Cehia și Slovacia; NU Rusia se află în spatele radicalismului german, din ce în ce mai important și mai vehement la adresa politicii UE; NU Rusia i-a cerut sau i-a mulțumit lui Ludovic Orban pentru că ,,am dat jos guvernul PSD ca socialiștii să nu aibă încă un comisar european”; NU Rusia s-a aflat în spatele nemulțumirilor lui Donald Trump față de UE, nu Rusia, ci profesorul Ted Malloch, cel ales inițial de Trump ca ambasador la UE, vorbea de ,,destrămarea Uniunii Europene”; NU Rusia ci premierul Israelului, Benjamin Netanyahu denunța ,,atitudinea ipocrită şi ostilă a Uniunii Europene”.

Exemplele pot continua, la cel mai înalt nivel – și convergînd într-o singură direcție: nemulțumirea și neîncrederea unor segmente importante ale populației ,,lumii civilizate” în Bruxelles. NU e nemulțumirea sau atitudinea Rusiei, nu e ,,o campanie semnificativă de dezinformare a mass-media de stat rusești și a surselor pro-Kremlin” – ci e opțiunea politică exprimată prin vot, în stradă sau în mass-media sau în spațiul on line de cetățeni. Așa că ,,documente” precum cel ,,văzut” de jurnalistul Reuters nu arată decît ordinăria și impotența de la Bruxelles, a structurilor europene bugetivore, care în loc să asculte cetățenii țărilor UE, găsesc vinovății imaginare, jignind și cetățenii UE – cărora le refuză dreptul la opinie și la nemulțumire – prezentîndu-i în schimb ca ,,manipulați”, insultîndu-le astfel inteligența și dreptul la exprimare.

Menționam că NU am încredere în marile mass-media occidentale; spun asta după 30 de ani de presă, în care am văzut că marile trusturi au în spate mari interese – nu principii cum ar fi ,,libertatea presei și corectitudinea informației”. De multe ori sînt interesele unor Servicii Secrete, cu activitate condamnabilă în întreaga lume. Cazul Radio ,,Europa Liberă”, înființat și finanțat de CIA mult timp, este clasic; dar un exemplu de-a dreptul criminal e cel legat de invazia din Irak – în care publicații ,,respectabile” americane au fost uneltele promovării unor falsuri – recunoscute oficial ulterior - care au ,,justificat” agresiunea americană!

Da, mass-media ,,respectabilă” a contribuit la cea mai mare crimă din noul mileniu: zecile de mii de morți din Irak și Siria, destabilizarea Orientului și, mai nou, invazia disperată a Europei de către milioanele de înfometați ai bogatelor țări musulmane, atacate, jefuite, și distruse de interesele ,,democrațiilor” care plătesc acea ,,presă quality”! La fel s-a întîmplat în cazul ,,democratizărilor” din Egipt, Libia, Venezuela, Mali etc. La fel au manipulat în România, cînd se implicau în cursa destabilizării puterii alese în 2016 – și care avusese „îndrăzneala” de a pune cuvîntul „suveran” în programul de guvernare! Praf i-a făcut ,,presa quality” – ridicînd în slăvi și creînd un suport internațional pentru mișcarea destabilizatoare #REZIST!

Încă un aspect – am fost unul dintre cei doi parlamentari care NU au tastat ,,Pentru” la votul final al aderării la UE, Tratatul de la Lisabona. Am văzut direct ce înseamnă presiunile și pretențiile Bruxelles-ului, dar și totala cedare a autorităților române – ceea ce arată acum Sorin Roșca Stănescu. Nu sînt un adversar al UE, ci al actualei forme de existență bruxelleze, cea pentru care există majoritar interese ascunse, duplicitate, ipocrizie, înșelăciune… și explicații de gen ,,propaganda rusă” e de vină. Și naționalismul. Nu pot fi pentru Europa care refuză națiunile, încearcă să le șteargă istoria, să nege esența creștină a existenței popoarelor europene. Nu pot accepta o Europă a multiplelor măsuri, a imperialismului modern, a centrelor de putere care impun bariere și stări conflictuale.

Uniunea Europeană nu e pusă în pericol de virus, nici de Rusia, China sau SUA, ci de bolile mai sus menționate. Nu va fi ucisă de virus, ci de propria otravă. Ca un șarpe care își mușcă singur coada.


DRAGOȘ DUMITRIU

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite