Erdogan v. Haftar: modul în care intervenția turcă va afecta situația din Libia
  • 03-01-2020
  • 0 Comentarii
  • 146
  • 1

Donald Trump i-a spus lui Erdogan că intervenția străină va complica situația din Libia. Acest lucru este menționat de serviciul de presă al Casei Albe. O conversație telefonică a avut loc la scurt timp după ce Parlamentul turc a votat să trimită trupe în Libia.  Permisiunea de a trimite trupele turce în Libia va fi valabilă timp de un an. Deputații din Partidul Justiție și Dezvoltare de la guvernare și Partidul Național Mișcarea Națională au votat pentru acest lucru. Patru partide de opoziție s-au opus, dar au rămas în minoritate.

Proiectul de lege a intrat în parlament la sfârșitul trecutului, 2019. Recep Tayyip Erdogan a promis tot sprijinul necesar guvernului libian de acord național. El este condus de Faiz Saraj și are nevoie de asistență „aeriană, terestră și maritima” în apărarea capitalei de forțele avansante ale armatei naționale libiene, Khalifa Haftar.

În ultimii 9 ani, Libia - cea mai bogată regiune petrolieră - trăiește într-o situație de instabilitate politica. După răsturnarea lui Muammar Gaddafi în 2011, două organe executive există în paralel în țară. În vest - Guvernul recunoscut internațional al Acordului Național Faiz Saraj, în est - cabinetul temporar al lui Abdullah Abdurrahman la-Thani, este susținut de mareșalul Khalifa Haftar, conducatorul Armatei Naționale Libiene. În decembrie, el a anunțat începerea unui atac decisiv asupra capitalei Tripoli - sub deviza luptei împotriva grupărilor teroriste.

De partea Haftar sunt aliați influenți: Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Egipt. Cairo și Liga Statelor Arabe, care au condamnat deja aspru aprobarea de către Parlamentul turc a proiectului de lege, care permite trimiterea armatei în Libia. Recep Tayyip Erdogan a vorbit deja despre acest lucru cu președintele SUA. Potrivit serviciului de presă al Casei Albe, Trump a spus că intervenția străină va complica situația din Libia.


D.A.Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite