Erdogan amenință Franța cu represalii
  • 14-08-2020
  • 0 Comentarii
  • 765
  • 4

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat cu măsuri de represalii pentru oricine atacă vasul turc care efectuează lucrări de explorare în apele disputate ale Mării Mediterane și navelor sale însoțitoare. Președintele Erdogan a emis amenințări suplimentare după ce două avioane franceze au zburat în apropierea navei de cercetare turcești Oruk Reis în timpul unui exercițiu naval francez-grec. „Am spus că dacă ataci vasul nostru Oruk, vei plăti un preț ridicat”, a declarat Recep Tayyip Erdogan la Ankara.

Vasul turc, care este numit după un celebru pirat turc care a trăit în Secolul al XVI-lea, a început lucrările de explorare în această săptămînă în zona insulei Kastelorizo. Reamintim că această insulă aparține Greciei, dar este situată la doar doi kilometri de coasta de sud a provinciei turcești Antalya.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, 12 august, că trimite forțe militare suplimentare în estul Mediteranei pentru a sprijini Grecia, membrii UE și NATO. De asemenea, Macron a cerut Turciei să înceteze explorarea și să rezolve disputele cu Atena la masa de negocieri.

A doua zi, joi, mass-media greacă a raportat că două aparate Rafale a Forțelor Aeriene Franceze au zburat peste Oruk Reis și navele de război turcești însoțitoare. Acest lucru s-a întîmplat în timpul exercițiilor comune cu marinari greci. Exercițiile navale implică două nave ale marinei franceze: fregata La Fayette și transportatorul de elicoptere Tonnerre și patru fregate ale marinei grecești: Spetsai, Egee, Koundouriotis și Limnos.

Fregata Limnos este exact nava care s-a ciocnit, miercuri dimineață, cu fregata turcă Kemal Reis, o navă din escorta Oruk Reis. Cîțiva marinari greci au fost răniți în coliziune, potrivit rapoartelor mass-media elene. Aceștia au mai raportat că nava turcă a devenit inoperantă ca urmare a coliziunii. Ankara a negat aceste informații.

Turcia și Grecia s-au luptat în repetate rînduri în trecut. Ultimul război a avut loc acum exact 100 de ani (1919-1922) și s-a încheiat cu un exod masiv de greci din Turcia. În 1974, forțele turcești au invadat Ciprul și au sprijinit republica etnică turcă în partea de nord a insulei. Republica Turcă de Cipru de Nord s-a retras din Nicosia după ce guvernul cipriot a anunțat planurile de a se uni cu Grecia. De atunci, Cipru a fost împărțit în două părți: greacă, care este membru al UE și recunoscută de întreaga comunitate internațională, și turcă, care este recunoscută doar de Ankara.

Atît Grecia, cît și Turcia sînt membre NATO, dar Atena este, de asemenea, un membru al Uniunii Europene și se bucură de sprijinul său unanim.

 

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite