Emmanuel Macron a cerut liderilor musulmani să adopte o cartă a valorilor republicane
  • 20-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 132
  • 1

Potrivit Palatului Elysee, pe 18 noiembrie, Macron s-a întâlnit cu reprezentanți ai Consiliului Cultului Musulman și au stabilit 15 zile pentru ca acestia sa adopte carta. Potrivit liderului francez, documentul ar trebui să proclame valorile republicane, iar Islamul ar trebui să fie desemnat drept una dintre religii și nu ca o mișcare politică. În plus, interferența străină în activitățile comunităților musulmane franceze va fi interzisă.

La rândul său, Consiliul cultelor musulmane ar trebui să creeze un consiliu de stat al imamilor - un organism special care să certifice imamii în Franța. El va avea dreptul de a revoca clerici dacă aceștia nu respectă carta.

Consiliul include nouă federații musulmane din Franța. Trei dintre ele, potrivit Palatului Eliseului, nu au o viziune republicană.

La ședință, Macron a anunțat, de asemenea, un nou proiect de lege anti-islamist pentru a preveni radicalizarea musulmană. Printre altele, documentul prevede restricții asupra școlii la domiciliu pentru copii și pedepse pentru cei care, din motive religioase, amenință alte persoane. Se așteaptă ca cabinetul francez să discute proiectul de lege pe 9 decembrie.

În toamnă, au existat mai multe atacuri în Franța, implicând musulmani radicali. La mijlocul lunii septembrie, Abdulakh Anzorov, un etnic cecen din Moscova, l-a ucis cu brutalitate pe profesorul Samuel Pati într-o suburbie a Parisului. Profesorul a discutat despre libertatea de exprimare cu elevii și a arătat desene animate ale profetului Mahomed în timpul lecției. Anzorov a spus că l-a „executat” pe profesor pentru că a insultat profetul.

Președintele francez Emmanuel Macron a numit atacul drept „atac terorist islamist” și a cerut protejarea valorilor seculare ale Republicii Franceze de islamul radical. Declarațiile lui Macron au stârnit indignare și proteste în rândul mai multor musulmani.

La două săptămâni după asasinarea lui Pati, un tunisian a înjunghiat trei persoane la Nisa. În aceeași zi, atacatorul a amenințat ofițerii de poliție și trecătorii cu un cuțit la Avignon.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Franța, peste patru mii de străini suspectați că au răspândit idei radicale se află în câmpul vizual al autorităților. Mai mult de 200 dintre ei sunt expuși.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite