Drona turcească de atac Bayraktar TB2
  • 17-10-2020
  • 0 Comentarii
  • 455
  • 2

În ultimii ani, niciunul dintre războaiele locale nu a trecut fără utilizarea avioanelor fără pilot. Interesul pentru UAV-uri crește în întreaga lume. Este evident că viitorul aparține acestor arme. În același timp, gama de drone de pe piața militară este foarte mare: de la vehicule de recunoaștere foarte mici la drone de atac mari, care sunt comparabile în geometrie cu aeronavele tradiționale. Conflictul militar din Nagorno-Karabakh, a cărui escaladare a început pe 27 septembrie 2020, a devenit deja un adevărat război al dronelor.

Înregistrările atacurilor cu drone, care sunt publicate în mod regulat de Ministerul Apărării din Azerbaidjan, au devenit un simbol vizual viu al conflictului. Dronele, care au lovit o varietate de ținte terestre, au devenit unul dintre simbolurile războiului și ajută armata azeră să obțină succes pe câmpul de luptă. Cadrele de la UAV-urile azeriene care diverg foarte mult în rețelele sociale și forumuri joacă un rol esențial în războiul informațional. În același timp, gama de drone utilizate de Azerbaidjan este diversă: aici există UAV-uri de recunoaștere care furnizează desemnarea țintei și înregistrări ale dronelor de atac, precum și înregistrări transmise prin patrularea munițiilor, care sunt cunoscute și sub numele de drone kamikaze. În același timp, atacul turcesc UAV Bayraktar a devenit deja cel mai faimos și adesea menționat în presă în legătură cu acest conflict.

Drona de atac Bayraktar TB2 a fost dezvoltată de compania turcă Baykar Makina, care a fost fondată în 1984. În primii ani ai existenței sale, compania s-a specializat în producția de echipamente auto și componente auto, dar din 2000 și-a început activitatea în domeniul construcțiilor de aeronave. Astăzi este principalul producător de vehicule aeriene fără pilot din Turcia, precum și una dintre cele mai importante companii în crearea sistemelor de inteligență artificială din țară. Astăzi, compania are 1.100 de angajați, iar numărul total de drone produse a depășit 400 de unități.

După ce a început prima cercetare și dezvoltare în domeniul creării sistemelor de aeronave fără pilot în 2000, compania a efectuat deja în 2004 primele teste de zbor autonome folosind propriile sisteme de control electronic și software. În 2005, a avut loc o demonstrație a primei drone miniaturale a companiei Bayraktar Mini, iar producția sa a fost lansată în anul următor.

Primele teste de zbor autonome ale dronei de atac, desemnate Bayraktar TB2, au avut loc în 2014. În același an, a început livrarea primelor seturi de UAV către forțele armate turcești. Pe lângă armată, aceste drone sunt operate și de poliția turcă. Una dintre utilizările civile ale dronelor este monitorizarea incendiilor forestiere și ajutarea salvatorilor. În prezent, acest model este în funcțiune cu Turcia și este exportat și în Qatar (primul cumpărător străin), Ucraina și, cel mai probabil, în Azerbaidjan. Forțele armate din Azerbaidjan și-au anunțat oficial disponibilitatea de a cumpăra drone de atac turcești în iunie 2020.

Bayraktar TB2 aparține clasei de UAV-uri tactice de altitudine medie cu o durată lungă de zbor. Experții în aviație observă că această dezvoltare are un sistem de control și un software mai modern decât drona israeliană Heron. Noul UAV turcesc este capabil să rezolve sarcinile de recunoaștere, supraveghere și, de asemenea, să efectueze atacuri asupra țintelor terestre. Complexul avionic de pe Bayraktar TB2 asigură vehiculului o deplasare complet autonomă, decolare / aterizare și zbor.

Pentru Turcia, această dronă a devenit un punct de reper, deoarece a devenit primul UAV livrat pentru export. Potrivit site-ului companiei producătoare, cel puțin 110 astfel de aeronave sunt deja utilizate în Turcia, al căror timp total de zbor a depășit 200 de mii de ore. Acest avion deține, de asemenea, recordul turc pentru durata zborului: 27 de ore și trei minute. Setul standard de livrare pentru UAV este un complex aerian fără pilot format din șase drone Bayraktar TB2, două stații de control la sol, un set de echipamente de întreținere și alimentare.

Extern, „Bayraktar” este o aeronavă cu o aripă dreaptă cu un raport de aspect mare și un tren de aterizare tricicletă neretrabilă (doar pilonul frontal este îndepărtat). Anvergura aripilor dronei este de 12 metri. Unitatea de coadă a UAV este realizată sub forma unei litere V  inversate. Lungimea maximă a vehiculului este de 6,5 metri, înălțimea sa este de 2,2 metri. Cadrul aeronautic al dronei este realizat din materiale compozite moderne (cea mai mare parte este din fibră de carbon). Echipamentul de la bord al modelului Bayraktar TB2 UAV este reprezentat de camere electro-optice și cu infraroșu, un telemetru laser și un designator țintă.

Greutatea maximă la decolare a dronei Bayraktar TB2 este de 650 kg, greutatea utilă fiind de până la 150 kg. Alimentarea cu combustibil la bordul dispozitivului este de 300 de litri de benzină. Drona de atac are patru puncte de prindere, pe care pot fi amplasate patru bombe ghidate cu sistem de ghidare cu laser.

Drona este echipată cu un motor cu aeronave cu piston Rotax 912 cu elice împingătoare, puterea maximă a motorului fiind de 100 CP. Acest lucru este suficient pentru a oferi UAV-ului o viteză maximă de zbor de 120 de noduri (220 km / h) și o viteză de croazieră de 70 de noduri (130 km / h). Plafonul practic al dronei declarat de dezvoltatori este de 8230 metri, iar înălțimea de funcționare este de 5500 metri. Durata maximă de zbor a dispozitivului poate ajunge la 27 de ore.

Vehiculele aeriene fără pilot Bayraktar TB2 au patru puncte de suspensie sub aripă și pot transporta până la patru micro-muniții special concepute pentru a fi utilizate cu UAV-uri. Bayraktar TB2 poate transporta muniție plană cu un sistem de direcționare cu laser: MAM-L și MAM-C. La un moment dat, bomba ghidată MAM-L a fost dezvoltată ca o variantă a rachetei ATGM cu rază lungă de acțiune L-UMTAS. Muniția pentru aviație diferă de versiunea de bază în absența unui motor rachetă și a unui penaj mai dezvoltat, care să permită alunecarea către țintă.

Muniția aeronavelor pentru Bayraktar a fost creată de un important producător turc de arme de rachete, Roketsan. Ele sunt muniții de înaltă precizie de dimensiuni mici, cu inteligență artificială, care sunt special concepute pentru a fi utilizate cu UAV-uri, avioane de atac ușor, precum și pentru utilizarea pe diverse platforme aeriene cu sarcină utilă redusă. Muniția este capabilă să angajeze în mod eficient atât ținte staționare, cât și ținte în mișcare. Ambele muniții sunt echipate cu un sistem de direcționare cu laser (laser semi-activ).

Conform informațiilor oficiale de la dezvoltatorul muniției, MAM-L poate fi echipat cu trei tipuri de focoase: fragmentare cu exploziv ridicat, termobaric și tandem (versiunea antitanc). Greutatea muniției este de 22 kg, lungime - 1 metru, diametru - 160 mm. Raza de acțiune este de 8 km. Masa focosului pentru muniția MAM-L este estimată la 8-10 kg. Planificarea muniției MAM-C este chiar mai mică și poate transporta două tipuri de focoase: fragmentare cu exploziv ridicat și focos multifuncțional. Greutatea muniției MAM-C este de 6,5 kg, lungimea este de 970 mm, iar diametrul este de 70 mm. Raza de acțiune este de 8 km.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite