Dosare penale împotriva lui Dodon si Voronin
  • 24-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 169
  • 0

Scandalul din jurul procurorului general al Moldovei continuă să aprindă spiritele. Joi, 19 august, titularul Alexander Stoyanoglo a făcut o serie de declarații publice importante ca răspuns la atacurile președintelui și ale majorității parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PDS). „Parchetul este o instituție de stat independentă și este supus doar legii, cu excepția controlului ierarhic intern. Singurul organism care exercită controlul procedural este sistemul judiciar și în nici un caz președinția, nu parlamentul sau guvernul”, a declarat procurorul general. Potrivit acestuia, de la preluarea puterii de către Maia Sandu, „Parchetul a încercat în repetate rînduri să stabilească un dialog bazat pe respect reciproc, dar eforturile noastre au fost în zadar”.Potrivit lui Stoyanoglo, cooperarea s-a limitat la interesul lui Sandu doar pentru indivizi și anumite cazuri penale. „În întreaga mea carieră, este prima dată când șeful statului cheamă șefii parchetelor specializate pentru un raport, doar Plahotniuc și-a permis să facă acest lucru”, a declarat revoltat Procurorul General. Se știe că Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre progresul investigației cazurilor de profil înalt.

Mai mult, Alexandru Stoyanoglo a spus că președintele Republicii Moldova i-a cerut în mod direct să inițieze urmărirea penală a mai multor lideri politici. „Au fost date nume și prenume și s-a pus întrebarea: de ce nu au fost încă inițiate dosare penale împotriva acestor persoane? Igor Dodon, Vladimir Voronin, Zinaida Grechany și așa mai departe. Nu a existat nici măcar un singur argument, ci doar reproșuri adresate Parchetului General”. Procurorul general consideră că Maia Sandu ar trebui să lanseze public acuzațiile împotriva politicienilor pe care intenționează să îi dea pe mîna procurorilor.

În plus, ea însăși ar putea fi acuzată într-un dosar penal legat de furtul unui miliard, a spus oficialul. În 2014, Sandu a votat pentru o lege scandaloasă, care a dat Băncii Naționale dreptul de a acorda împrumuturi băncilor private sub garanții de stat. Sandu a participat, de asemenea, la luarea unei decizii secrete de salvare a trei bănci cu probleme: BEM, Banca socială și Unibank, cărora li s-au alocat 9,5 miliarde de lei, după transformarea acestui „ajutor” într-o datorie publică, a spus Stoianoglo. „Puteți să cereți în fiecare zi demiterea mea. Parchetul nu va accepta instrucțiuni și nu va răspunde la ordine sau emoții. Nu vă mai amestecați în activitățile Parchetului!”, a solicitat oficialul elitei conducătoare a Moldovei. Și, deși Alexander Stoyanoglo nu va demisiona, el nici „nu are motive legale sau morale pentru a demisiona”.

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite