Dorință împlinită
  • 01-07-2024
  • 0 Comentarii
  • 29
  • 0

Ceea ce mi-am dorit să se întîmple la aceste alegeri europarlamentare s-a întîmplat, chiar dacă țara noastră a votat ca și pînă acum, adică din inerție și cu nepăsare. Astfel, grupul europarlamentar al Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) a cîștigat 14 mandate, în timp ce Renew Europe, al președintelui Macron, a pierdut 28, iar Identitate și Democrație a cîștigat 9. Asta întărește pozițiile celor două partide conservatoare, numite de „extremă dreapta” de inamicii lor politici, și le ajută să se opună mai eficient năstrușniciilor celor din PPE, PS și Renew.
Revista Politico scrie despre acest subiect următoarele: „Fracțiunea Parlamentului European care conține europarlamentarii premierului italian Giorgia Meloni a anunțat aderarea a 11 noi membri, împingînd gruparea înaintea celei dominate de europarlamentarii președintelui francez Emmanuel Macron. Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), formați în principal din partide eurosceptice de dreapta, are acum 83 de membri în Parlamentul cu 720 de locuri”, se arată într-un comunicat de presă.
Renew, care face parte din actuala coaliție de guvernămînt cu Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și socialiștii, are acum 80 de europarlamentari. Cu toate acestea, Renew este în discuții cu cei cinci europarlamentari ai Volt și ar putea anunța aderarea a noi membri.
ECR se descrie ca o „forță constructivă de centru-dreapta” și conține politicieni din dreapta democratică, cum ar fi Partidul Civic Democrat al prim-ministrului ceh Petr Fiala, pînă la extrema dreaptă a spectrului politicii UE, cum ar fi partidul Vox din Spania. Printre noii săi membri se numără cinci din partidul de dreapta românesc AUR și Marion Maréchal, nepoata Marinei Le Pen, care s-a despărțit de partidul Reconquista al brandului francez Éric Zemmour, cu alți cîțiva europarlamentari noi. Cei din stînga spectrului politic vor urmări cu îngrijorare creșterea ECR. De luni de zile, socialiștii, verzii și liberalii au avertizat PPE să nu se angajeze oficial cu ECR atunci cînd vine vorba de formarea unei coaliții în noul Parlament. Dar dimensiunea grupului lor va genera o perspectivă atrăgătoare pentru PPE în privința voturilor cheie. ECR a fost al treilea grup ca mărime din Parlament după alegerile UE din 2014, cînd conservatorii britanici și-au mărit rîndurile.
Cele șapte grupuri politice ale Parlamentului se află într-o stare de fluctuație după alegerile din iunie, toate concurînd pentru a-și mări rîndurile și, astfel, a-și spori influența prin atragerea de noi membri. Sandro Gozi, un europarlamentar de frunte în Renew, a minimizat perspectiva că ECR, care eclipsează formațiunea pe care el o reprezintă, ar putea schimba fundamental echilibrul de putere în UE. „Cred că voința de a crea o nouă majoritate pro-europeană în rîndul Partidului Popular European, Social-Democraților și Renew este foarte clară”, a spus deputatul.
A fi împins pe locul al patrulea este o piedică pentru Renew, care se luptă pentru a-și menține relevanța la Bruxelles, în timp ce Macron a convocat alegeri anticipate după rezultate dezastruoase ale alegerilor UE, cufundînd Franța în haos politic. În plus, partidul primului ministru olandez în exercițiu Mark Rutte, care este afiliat Renew, intră într-un guvern de coaliție cu partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilders și cu alte două formațiuni.
Iată că se poate. Putem să ne spunem opiniile și să ducem în Parlamentul European oameni care să ne reprezinte interesele și să corecteze direcția greșită pe care se află Uniunea în acest moment. Noi ne-am făcut treaba. Acum e rîndul lor!
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite