
- 23-05-2022
- 0 Comentarii
- 152
- 1
Revirimentul castelului (2)
Degradat în timp, castelul a fost renovat din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, care vîna uneori în această zonă. După 1990, domeniul a fost administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat.
Lucrările de restaurare începute în 2001, după ce Regele Mihai a primit înapoi castelul furat de comuniști, nu s-au terminat nici azi cu totul. Încă se lucrează în anexele castelului pentru a șterge urmele dezastrului. Salonul Mare cu șase ferestre, „inima casei”, a fost remobilat cu grijă pentru fiecare detaliu, la fel Sufrageria de iarnă, unde se țin sărbătorile de Crăciun. O parte din mobilierul Vilei Sparta de lîngă Florența, unde a trăit Regina Elena pînă în 1980 cînd a vîndut proprietatea, a fost adus la Săvîrșin și, odată cu acesta, stilul elegant fără ostentație al Reginei-Mamă. Nepoata sa, Margareta, a colectat mostre de material, obiecte valoroase care strălucesc acum din nou, la castel. Fostul apartament de burlac al Regelui de la „parterul ridicat” a devenit apartamentul rezervat Regelui Mihai și Reginei Ana, alcătuit dintr-o cameră de zi, un dormitor, două băi. Multe din obiectele decorative daneze au fost aduse de Regina Ana din moștenirea de la mama sa, Principesa Margareta a Danemarcei.
Între 2011 și 2014 Regele Mihai și soția sa au ajuns mai rar la Săvîrșin. Din 2014 datează o fotografie unde cei doi, împreună cu Principesa Margareta și Principele Radu iau masa în sufrageria familiei. A fost ultimul an cînd au fost acolo. Refacerea bibliotecii a fost o piatră de încercare, însă ea adăpostește azi cărțile a cinci generații regale, o parte din biblioteca Reginei Elena, hărți, timbre, fotografii, scrisori.
Castelul are o cavă de vinuri, home cinema, camere de oaspeți la „parterul coborît”, precum și o zonă vizitabilă unde se găsește colecția de mașini a Regelui și un mic magazin de suveniruri.
Parcul regal, principala atracţie a domeniului
Parcul cu lac și foișor este de asemenea deschis sezonier pentru vizitatori și are povestea lui. Începînd cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal sînt deschise vizitărilor în grupuri ghidate.
Grădina Ascunsă este așezată în extremitatea nord-vestică a parcului, pe un loc în care nu era nimic în afară de o grămadă mare de compost și un pîlc de salcîmi sălbatici. Astăzi, ea este unul dintre punctele de atracție ale vizitatorilor care trec pragul domeniului. În mijlocul grădinii se află o arcadă dublă din cărămidă, sub care sînt așezate două amfore de ceramică manufacturate la Brașov la finalul Secolului al XIX-lea. Un covor dreptunghiular de Vinca separă arcada de iarba tăiată ca un covor, care străbate grădina. Intrarea în grădină se face prin Poarta romană, o construcție de lemn vechi de un secol, provenit din bîrnele unei case din sat, acum demolată. Modelul este inspirat de o poartă din grădina Highgrove a Principelui de Wales.
Micul pavilion este, împreună cu Grajdul vechi, cea mai veche clădire de pe domeniu. Estimăm că a fost construit în timpul baronului Andras Forray senior, în a doua jumătate a Secolului al XVIII-lea, sau odată cu ridicarea celei de-a doua variante a clădirii castelului, în 1806-1815. Această construcție nu are o mare valoare patrimonială. Apusul de soare aruncă o extraordinară lumină, aproape cinematografică, asupra pavilionului. Și proporțiile lui, mai ales cele două neobișnuite arcade ovale, îi dau eleganță și armonie. Construcția se află în partea de nord-vest, nu departe de peluza din fața castelului. Cu ajutorul a cinci angajați, toți localnici, clădirea a fost restaurată în forma inițială. Micul Pavilion păstrează o mare parte din cărămizile și pietrele originale, precum și resturi din grinzile vechi de lemn. Țiglele de pe acoperișul Micului Pavilion datează din mijlocul Secolului al XIX-lea și sînt de proveniență austriacă. Pe peretele interior al pavilionului se află o ceramică tradițională iordaniană, oferită în dar de Principesa Muna Al Hussein, mama Suveranului Hașemit, cu ocazia primei sale vizite la Săvîrșin, în anul 2014. Tabloul, foarte frumos și original, cu culori minunat asortate, a fost realizat manual în Atelierul de Ceramică Beit al Bawadi și este făcut din argilă pentru faianță.
Lacului din anul 1943 i-a fost adăugată o insulă minusculă, precum și o adaptare a malului spre est, pentru a face un mic debarcader. Insula de pe mijlocul lacului este legată de mal printr-un pod de mesteacăn, refăcut în anul 2001 cu ajutorul arhitectului Tudor Rebengiuc și al soției sale. Pe insulă se află un chioșc ce urmează să fie restaurat la forma lui originală. În anii 1970, a fost turnat beton peste piatra originală și i s-a construit un schelet de lemn nou, cu acoperiș de tablă zincată. În jurul lacului și pe insulă au fost plantate, în ultimii ani, cîteva exemplare frumoase de chiparos de baltă (o specie de proveniență asiatică, cu frunze mai fine și mai deschise la culoare, și o specie americană, cu frunzele mai mari și un verde crud mai închis), o salcie albă alături de salciile istorice, crini sălbatici și stînjenei multicolori. Pe cărarea spre lac au fost plantate ferigi, care există din abundență în parc, crescute natural, mai ales în zonele de umbră. Foarte mare parte a pămîntului care înconjoară lacul este acoperită cu iederă, datorită umbrei compacte pe care o fac arborii înalți și bătrîni.
Clădirile din Satul regal sînt opt la număr: Muzeul Regal al Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeași clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria și Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeași cu cea din anii 1940), Casa Tehnică și Magazinul de Suveniruri. În afară de Casa Ceaiului, celelalte clădiri au fost restaurate, cu mijloace proprii, cu materiale și cu meșteri locali, în anii 2011-2017. Construcția lor datează probabil de la începutul anilor 1900, dar nu este exclus să fie cu cîteva zeci de ani mai în vîrstă.
Atelierul auto este situat în corpul de clădire original, din anii 1940, alături de Parcul Regal, Muzeul Automobilului, Magazinul de suveniruri și Satul Regal. A fost amenajat în anul 1943, în clădirea aflată în stînga Garajului Regal (actualul Muzeu al Automobilului). El a fost reamenajat în locația originală. În anii 1956 – 1976, atelierul a funcționat la Versoix, în Elveția, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai și Regina Ana au închiriat-o la începutul șederii lor în Elveția. La Villa Fantasia nu exista o locație pentru atelier, așadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-și ajuta soțul să organizeze atelierul de reparații auto personal. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spațiu generos și potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani. Ulterior, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveția aflată în Cantonul Vaud. Reședința nu permitea construirea unui atelier auto, așadar Regele Mihai a închiriat un spațiu în orașul Morges, unde atelierul a funcționat din 2004 pînă în 2017.
După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile și întregul atelier au revenit la Săvîrșin. Uneltele și piesele originale au fost păstrate în aceeași poziție în care au stat în diversele locații din exil, respectînd cu fidelitate locul decis de Regele Mihai.
În cele două decenii de la revenirea pe Domeniul Regal Săvîrșin, sub directa conducere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul, parcul și clădirile de pe domeniu au fost reabilitate aproape în întregime. Astfel a fost redată frumusețea unui valoros monument de arhitectură rezidențială, atît de legat de amintirea Regelui Mihai I al României și a Reginei-mamă Elena, care au transformat, cu pasiune și mult bun-gust, o reședință aristocratică maghiară
într-un cămin cald al Familiei Regale române.
Sfîrșit
R.M.
22.1 C