Diversitatea religioasă în România
  • 10-06-2024
  • 0 Comentarii
  • 86
  • 0

Motto: ,,Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc!” – André Malraux

Recent, am discutat cu un funcționar din cadrul Institutului Național de Statistică, care mi-a spus că, de vreo 10 ani încoace, toate statisticile se fac în funcție de comenzile politice, de diverse interese sociale, financiare, administrative sau, pur și simplu, din dorința de a evidenția faptul că ne merge din ce în ce mai bine. Spre exemplu, mi s-a explicat că numărul membrilor Bisericii Ortodoxe din România este de fix 18.817.975, potrivit datelor din 2015. Fără a se indica procedura prin care s-a ajuns la acest număr, cunoscîndu-se faptul că nici un creștin ortodox nu deține vreo legitimație în acest sens. Mai mult, am aflat și totalul românilor fără afiliere religioasă: 12.825, cu precizarea că ei nu sînt considerați atei. Aceștia din urmă figurează la altă rubrică, cu 8.524 de persoane. Ce mai, la INS e treabă serioasă, oamenii nu se joacă cu cifrele și trebuie să-i credem pe cuvînt, chiar dacă ar apărea și cifre cu virgulă în astfel de statistici.
Și, la urma urmei, de ce oare oamenii sînt categorisiți în funcție de credința lor, acest lucru fiind o alegere intimă, ce nu se poate mărturisi la gura de metrou sau în piața publică? Gîndiți-vă că, în România, sînt în jur de 4 milioane de copii, pe care, pînă nu se maturizează, nu-i poți întreba, cum nici nu poți avea încredere în răspunsul dat, cu privire la religia lor.
Nu cumva acest joc al cifrelor inventate vrea să ascundă faptul că trăim vremuri în care oamenii se îndepărtează din ce în ce mai mult de credința în UNICUL Dumnezeu? Acel ,,Dumnezeu, care a creat lumea în șase zile, iar în a șaptea zi oamenii L-au negat pe Creatorul lor” (Corneliu Vadim Tudor). Și, nu numai că L-au negat, L-au desființat chiar, înlocuindu-L cu zeci de alți dumnezei, de unde și mulțimea religiilor apărute ca ciupercile după ploaie. Acum, orice nebun, pentru că este democrație, are dreptul să înființeze orice religie, să obțină și personalitate juridică pentru ea, iar statul ar putea să-l finanțeze pentru construirea unor lăcașuri de cult. Cîndva, un martor al lui Iehova – bine că este martor, nu inculpat sau bănuit – mi-a mărturisit că ei, martorii, au modificat Biblia și au făcut-o cum au vrut ei. Păi, cum așa? Voi nici acum nu ați aflat că ,,De va modifica sau de va adăuga cineva ceva la cuvintele acestei proorociri, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sînt scrise în cartea aceasta. Iar de va scoate cineva din cuvintele cărții, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieții” (Apocalipsa 22-18,19)?
Acum, cred că veți înțelege de ce Corneliu Vadim Tudor a spus: ,,Dacă ar fi trăit Isus în aceste vremuri, numai cu biciul în mînă ar fi mers”.
E adevărat că România – cunoscută sub denumirea de ,,Grădina Maicii Domnului” – era considerată una dintre cele mai creștine țări din lume, și asta prin aportul Sfîntului Apostol Andrei, dar ceea ce trăim astăzi nu mai are nici o tangență cu credința creștin-ortodoxă.  
Chestia aia, cum că Biserica este sistemul în care populația are cea mai mare încredere, este o mare vrăjeală, și asta pentru că prin biserici bate vîntul. Adică, prin comune și sate, maximum 30-40 de oameni vin la slujbe, iar în orașe, în jur de 100 de enoriași. Cert este că nu mai e cum a fost odată. Dacă în anul 1708, în București, se aflau circa 250 de biserici creștin-ortodoxe, deci o biserică la 100 de locuitori, acum, o biserică revine la circa 1.200 de locuitori.
Este adevărat că, în urmă cu sute de ani, românii mergeau la biserică fără a încuia poarta și ușa casei, pe cînd acum nu există casă fără lacăte, sîrmă ghimpată, alarme, paznici sau camere de supraveghere. Pînă și cutia milei din biserici are lacăt. Privitor la asta, observați că obiectul cel mai des întîlnit și folosit în orice biserică nu este crucea, anafura, lumînarea sau tămîia, ci este... BANUL, care circulă într-o veselie, fără a respecta nici o normă sau lege fiscală și financiar-contabilă. Păi, dacă este așa, de ce preoții și subordonații lor mai primesc salarii din bugetul țării? Nu cumva ăsta este unul dintre motivele pentru care oamenii nu mai vin la biserică, preferînd să-și facă altare acasă și chiar să-și inventeze alți ,,dumnezei”? Ce este așa de greu de reținut faptul că atunci cînd Isus a găsit o pungă de bani într-un lăcaș sfînt, a aruncat-o în pulberea drumului, spunînd: ,,Așa ceva nu are ce căuta aici!”?
Mai nou, se zice că majoritatea preoților din România au făcut pace cu Satana, căzînd în genunchi în fața directivelor globaliste din timpul pandemiei, dar trebuie să precizez că am văzut la mitingurile de protest de atunci cîțiva preoți adevărați, călugări și măicuțe, cu icoane și cruci în mînă, care Îl aveau pe DEVĂRATUL și UNICUL Dumnezeu în suflet. Acești adevărați sfinți, coborîți parcă din icoane, mi-au spus că erau dispuși să se ascundă în cele mai adînci peșteri pentru a nu fi obligați să se vaccineze.
Varianta sacrificiilor supreme a ales-o și Gigi Becali, care, tot în acele vremuri, a spus: „Dacă vor să mă vaccineze cu forța, prefer să pun capul pe buturuga călăului!”, vorbe el căror ecou nu a ajuns la părinții și bunicii care și-au vaccinat copiii și nepoții, totalul acestora fiind cu puțin peste 200.000 de suflete nevinovate, un dezastru demografic unic în istoria României. Vinovați? Simplu: Guvernul României, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Arafat și, desigur, Klaus Iohannis, care jelea cu lacrimi reci pe obraz: ,,Păcat că s-au vaccinat puțini români!”. Nu am uitat de Biserică, cea care, în loc să fie în fruntea maselor anti-sataniste, a acționat ca o slugă fidelă a sataniștilor-globaliști și, în aceste condiții, era firesc ca în fruntea ei să se afle un aghiuță, pe al cărui act de identitate cipat scrie... Ciobotea Daniel. Ei bine, între anii 1979 și 1980, dumnealui a studiat teologia PROTESTANTĂ și CATOLICĂ în Franța și Germania, deci acesta nu avea nici o tangență cu... ORTODOXIA. După studii, nu s-a întors în România, mutîndu-se în Elveția, unde a stat 8 ani, timp în care a fost lector (,,ciripitor”, cum numesc elevțienii această profesie) și apoi director adjunct al Institutului Ecumenic de la Bossey. Apoi, a făcut cîteva dușuri, și-a dat cu gel pe freză, și a devenit ,,pe bune”... PATRIARH ORTODOX. Sau altfel spus: ,,Biserica română-i ca o carte/ Dumnezeu a fost zețar/ Iar ortodoxul Daniel/ O greșeală de tipar” (Folclor).
Adevărul este că trăim vremuri în care cîrciumile sînt din ce în ce mai aglomerate, în timp ce bisericile se golesc, pentru că Biserica s-a organizat și funcționează mai degrabă după Principiul nr. 1 al Noii Ordini Mondiale – ,,Se va renunța la orice formă de religie” –, întărit de Principiul nr. 4: ,,Supunere totală față de Satana”. Mă tem că toate acestea le spun în van, n-am către cine, atîta vreme cît preoții noștri ,,N-au nici plată, nici răsplată, nici cununi de mucenici/ Și cu cît mai mult se-nalță, cu atît devin mai  mici/ Dacă-n suflet au mîndria, dacă-i stăpînește ura,/ Degeaba citează Sfinții, degeaba cunosc Scriptura/ Unii tot repetă-ntruna că ei sînt în Adevăr/ Dar să nu uităm că și Eva a căzut de la un măr/ Și Adam fiind în Slavă, și în grația divină/ A fost izgonit de Tatăl din Cereasca Sa Grădină!” (Eliana Popa, ,,Ale mîntuirii căi!”).
Păi, ce să ne mai întrebăm de ce 40% dintre bisericile din România sînt de alte credințe, adică dintr-un total de 27.384 de biserici (în medie, 4-5 la o localitate), creștin-ortodoxe sînt 16.400, plus cca. 420 de mînăstiri.
De fapt, chestia asta, de a inventa noi religii, în timp ce alții vor să le desființeze pe cele existente, mi se pare a fi o nebunie curată, fără nici o finalizare sau redresare a unor anumite lucruri. Auziți și dumneavoastră vorbe: ,,Biblia noastră nu este ca a voastră, iar noi ne rugăm la alți sfinți!”, sau ,,Am renunțat la ortodoxie pentru că m-am căsătorit cu un eschimos și a trebuit să îmbrățișez cultul focii hărțuite, care m-a trezit la realitate, abia acum simțindu-mă cu adevărat o ființă umană!”.
Asta este ca și cum, spre exemplu, suporterii echipei de fotbal Rapid s-ar separa în grupări de genul: ,,Rapidiștii de la tribuna a II-a”, ,,Cu Rapidul către Dumnezeu” sau ,,Suporterii de rit ghinionist”. Ce mai, de rîsu’-plînsu’ a ajuns ortodoxia noastră, ca de altfel și toate celelalte religii, culte, confesiuni, secte, toate pline cu defecte dar, culmea, recunoscute prin lege. Chiar mă întreb cum arată tribunalul acela care emite astfel de avize și pe ce criterii se soluționează cererile de recunoaștere. Mai mult ca sigur că, în cazul respingerii unei asemenea cereri, va începe bîlciul sau mai bine zis conflictul/războiul religios, cum s-a întîmplat, spre exemplu, în Kosovo (între ortodocși și musulmani), Cașmir (între musulmani și hinduși), Timorul de Est (între musulmani și catolici) sau în Cecenia (între ortodocși și musulmani). E loc pentru toată lumea ca să-și dea cu Crucile și Bibliile în cap, să-și dărîme reciproc bisericile sau să se înjure ca la ușa cortului: ,,Cristoșii mamii voastre de atei ce sînteți!”.
Totuși, e bine că, în România, a fost liniște și pace în acest sens, la noi fiind recunoscute 18 religii, dar și membrii altor culte pot practica în deplină libertate. De pildă, Credința Baha’I, Familia (Copiii lui Dumnezeu), Mormonii (Biserica lui Isus Christos a Sfinților din Zilele din Urmă), Biserica Unificării, Meditația Transcedentală, Biserica Metodistă, Biserica Presbiteriană, Hare Krishna și Budismul Zen sînt culte active în țară, deși nu sînt recunoscute și nu beneficiază de diferite forme de sprijin din partea statului.
Așadar, un fel de sat fără cîini, așa cum a fost și în 1999, cînd Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România și cînd el și Patriarhul român au introdus mîinile în agheasmă, zicînd că o sfințesc. Dar, spre regretul întregului popor creștin-ortodox, atunci s-a produs o blasfemie de neuitat. După acel eveniment, în mai 2005, Gallup România a dat publicității un sondaj de opinie realizat în rîndul creștinilor ortodocși din România, principala concluzie fiind aceea că 97% dintre români se declară a fi credincioși, dar numai 18% dintre ei merg la biserică. NO COMMENT!
Sînt multe de spus, dar hai să vedem ce Biserici sînt recunoscute de Guvernul României și prin ce caracteristici s-au evidențiat ele în societatea românească:
1. Biserica Ortodoxă Română, care este religia predominantă în România, dar care nu are, sub nici o formă, circa 19,5 milioane de adepți, după cum susțin în mod oficial capii ortodoxiei românești. Ar fi așa doar dacă în calcul sînt incluși și cei care stau în fotoliu acasă, cu berea în mînă, dar se declară credincioși prin simplul fapt că, de acolo, aud clopotele bătînd.
2. Biserica Romano-catolică, care are la bază Sfînta Scriptură și Sfînta Tradiție. Circa 1,2 milioane de membri.
3. Biserica Greco-catolică, care a luat ființă în România în anul 1698, prin unirea cu Roma a clericilor români care l-au recunoscut pe Papă drept conducător bisericesc. Numărul membrilor: cel mult 200.000.
4. Biserica Calvină (Reformată), care a fost recunoscută oficial în 1564 de principele Transilvaniei Ioan Sigismund. În prezent se susține că ar avea în jur de 710.000 de adepți.
5. Biserica Penticostală, cu circa 340.000 de membri. A apărut în România în 1922.
6. Biserica Creștină Baptistă (circa 140.000 de membri), în care se acceptă o singură autoritate în materie de credință: Biblia. Credincioșii cred că botezul nu trebuie administrat copiilor mici, deoarece fiecare individ trebuie să fie liber să decidă pentru sine dacă devine ortodox, catolic ori altceva. Bisericile baptiste nu au preoți, ci pastori, fiecare om fiind propriul său preot.
7. Biserica Adventistă, apărută în România în a doua jumătate a secolului trecut. Adepții ei sărbătoresc ca zi de odihnă sîmbăta. Deține circa 95.000 de membri.
8. Martorii lui Iehova sînt creștini care folosesc, pentru a-L desemna pe Dumnzeu, numele de Iehova. Potrivit doctrinei lor, lumea, bisericile și statul sînt dominate de Satana. Anul 1914 înseamnă sfîrșitul unei epoci și începutul domniei lui Christos în cer, care se va termina cu bătălia de la Armaghedon, cînd aceste organizații satanice vor fi nimicite. Vor fi cruțați martorii care vor domni pe pămînt. Are în jur de 80.000 de membri.
9. Cultul Islamic este legat de populația turco-tătară. Majoritatea musulmanilor fiind localizați în partea de sud-est a țării, în Dobrogea, lîngă Bulgaria și în zona de coastă a Mării Negre. Are circa 75.000 de membri.
10. Biserica Unitarienilor, cu circa 70.000 de membri, care neagă dogma trinității și nu recunoaște în Dumnezeu decît o singură persoană.
11. Biserica Creștină Evanghelică, apărută între anii 1920 și 1924, prin lucrarea spirituală a teologilor Dumitru Cornilescu și Teodor Popescu, la Biserica Sf. Ștefan din București. În 1939 a fuzionat cu ,,Creștinii după Evanghelie”. Toți credincioșii sînt frați, nu există cler sau ierarhie. Numără circa 45.000 de adepți.
12. Biserica Lipovenească (creștină de rit vechi), cu circa 40.000 de membri, care sînt urmașii ortodocșilor ruși, fideli ai reformei inițiate de Patriarhul Nikon, refugiați în Țările Române în Secolul al XVIII-lea.
13. Biserica Luterană (cca. 30.000 de membri), care a fost organizată în România de Johannes Honterus (1498-1549).
14. Cultul Mozaic, care cuprinde credincioșii evrei, în total vreo 6.000 de persoane.
15. Cultul Creștin după Evanghelie este neoprotestant. Și-a luat numele de la convingerea că toată viața este în perfectă armonie cu Evanghelia. (45.000 de adepți).
16. Biserica Armeană, care reprezintă biserica națională a poporului armean. Numără circa 800 de adepți.
Așadar, ce ziceți, dragi cititori, de acest ghiveci creștinesc? V-ați regăsit în vreuna dintre confesiunile descrise mai sus? Se zice că într-una dintre ele, o dată pe an, creștinii se adună în lăcașul ,,sfînt”, apoi se stinge lumina și începe dezmățul, în sensul că toți se tamponează la întîmplare, fără nici o jenă. Asta da credință în cele sfinte, fapt ce mă determină să cred că, în România, toți sîntem... ATEI, unul mai păcătos ca altul, dar nu-i bai, că INS a încercat să dreagă busuiocul, pe mulți dintre noi trecîndu-ne la categoria ,,persoane fără afiliere religioasă”, totalul acestora fiind de numai 12.825 de persoane (2015).
Acestea fiind zise, nu cred că mai este nevoie să amintesc de ce Dumnezeu i-a pedepsit pe Adam și Eva, de ce a produs Potopul, de ce a dărîmat Turnul Babel, de ce a distrus Sodoma și Gomora... Vorba lui Arsenie Boca: ,,Cît asculți de Dumnezeu, atît ascultă și Dumnezeu de tine”. Amin!
VALENTIN TURIGIOIU

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite