Discursul lui Streinu-Cercel – o palmă dată guvernanților
  • 02-11-2021
  • 0 Comentarii
  • 370
  • 7
Pe data de 27 octombrie a avut loc în Parlament votul pentru legea care urma să impună Certificatul Verde la locul de muncă. Legea a picat la vot pentru că senatorii PSD au votat ,,împotrivă”, iar preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, medicul infecţionist Adrian Streinu-Cercel (PSD), a declarat, în plen, că proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atît la stat, cît şi la privat, este greşit din punct de vedere conceptual şi ştiinţific, pentru că atît persoanele vaccinate, cît şi cele nevaccinate pot să se infecteze cu noul coronavirus şi a arătat că cei care au trecut prin boală asimptomatic nu pot beneficia de acest certificat, ceea ce constituie o discriminare.
Discursul la care fac referire a fost o surpriză pentru multă lume, fiindcă nimeni nu se aștepta ca o personalitate în domeniul medicinei să spună lucrurilor pe nume. Dacă luăm în considerare competența aleșilor noștri de a concepe legi nu e o surpriză acest proiect, fiindcă mie îmi e clar de multă vreme că parlamentarii români au deficiențe grave în ceea ce privește domeniul legislativ. Dovadă în acest sens stau sutele de acte normative emise în ultimii ani, desființate de Curtea Constituțională sau modificate în mod repetat pentru că erau greșit concepute, ultimul exemplu de acest fel fiind Codul Fiscal pe care parlamentarii l-au modificat de cîteva ori în decurs de 2-3 luni.
Este evident că acest certificat discriminează categorii largi de români, fiind gîndit în mod clar pentru a obliga cetățenii să se vaccineze, atentînd în acest fel la dreptul la muncă, ceea ce ar fi atras multe sesizări ale Curții Constituționale, care ar fi declarat legea neconstituțională.
Nu contest vaccinarea contra Covid-19, dar sînt de părere că, atîta timp cît este eliminată complet din discuție importanța tratamentelor împotriva acestui virus mortal, cît și existența celor care au dobîndit imunitate în urma infectării, statul român dă apă la moară mișcării antivacciniste care va vedea în aceste eforturi o confirmare a tuturor teoriilor promovate.
În clipa de față, prioritatea guvernanților ar trebui să fie detensionarea secțiilor ATI ale spitalelor nu peste patru săptămîni – cît ar dura aproximativ protejarea contra COVID a celor ce se vaccinează în prezent – ci ACUM. Pentru asta, autoritățile ar trebui să aprovizioneze farmaciile cu medicamente antivirale, să oblige populația să se testeze pentru a fi depistați la timp cei infectați și izolați la domiciliu cu tratament medicamentos, în paralel cu vaccinarea. Din punctul meu de vedere acestea sînt măsuri urgente, care ar stopa acest val de decese și ar detensiona sistemul sanitar.
Întorcîndu-mă la discursul domnului Adrian Streinu-Cercel, acesta e o „rara avis” în peisajul politic românesc, fiindcă renumitul infecționist și-a permis să spună lucrurilor pe nume,  amendînd amatorismul de care au dat dovadă inițiatorii acestei legi. Pe de altă parte, discursul la care fac referire le-a arătat inițiatorilor acestei legi unde au greșit și ce trebuie să corecteze, Streinu-Cercel întinzînd o o mînă de ajutor adversarilor politici, pe care sper ca aceștia să o folosească cum se cuvine pentru a corecta cele necesare.
Mai există o încercare la Camera Deputaților – factor decizional – și e posibil ca această lege să treacă la vot în forma nemodificată. Acest fapt ar atrage o mulțime de probleme guvernaților, care nu vor putea controla valul de nemulțumiri al unor categorii de români care nu vor putea face vaccinul din cauza unor probleme de sănătate. Ce vor face autoritățile cu aceste persoane? Le vor lăsa fără serviciu, pe motiv că nu au reglementat în lege o procedură specifică? Ce vor face autoritățile cu cei care au anticorpi dobîndiți în mod natural? Vor fi concediați? Guvernanții își vor pune România în cap, fiindcă nu sînt în stare să conceapă o lege coerentă, deși atunci cînd ne cereau votul se pretindeau a fi ași în activitatea de legiferare, funcția de bază a oricărui parlamentar?
Partea proastă e că, în timp ce noi pierdem vremea fiindcă aleșii noștri, în lipsa oricărui plan de acțiune, nu știu nici să scrie legi, oamenii mor. Mă uit la situația din Europa – în unele țări acest Certificat Verde a început să fie eliminat fiindcă s-a atins numărul de persoane protejate contra bolii, fie prin vaccin, fie prin trecerea prin boală, fie prin tratament medicamentos. La noi, lucrurile trenează fiindcă avem niște politicieni care se comportă ca un elev scos la tablă cu lecția neînvățată.
Sper din suflet ca peste patru ani să avem maturitatea necesară de a pune în funcțiile de grea răspundere oameni competenți, care să fie în stare să conducă România.
MARIUS MARIN

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite