Dezamăgire, tristețe, mirare
  • 28-04-2021
  • 0 Comentarii
  • 622
  • 0

- cîte un pic din fiecare –


Nu de mult, omenirea era corp comun cu Natura. Marea te îmbrățișa, muntele te ozona, pașii te purtau acolo unde doreai. Cine și-ar fi putut imagina că, într-o bună zi, atît de stupid, pe mapamond va domina Covid? Invizibil și perfid, ne-a declarat război și, fără arme, milioane de oameni a trimis la moarte. Mii de oameni au fost îngropați dezbrăcați, închiși în saci cu un fermoar.

Lumea a amețit de perversul Covid, speriată și zilnic agresată de obsesivul îndemn ,,Spălați-vă pe mîini!” sau ,,Păstrați distanța socială!”. Nici vorbă de intimitate, un sărut te poate duce la moarte! N-au scăpat de ea nici cei din lumea muzicii lăutărești care, în viață, au cîntat pentru speranță: Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu, Gabi Luncă. Un distins reporter de la un post TV le-a adus un omagiu, nu însă înainte de a preciza că ,,personal, nu ascult astfel de muzică”. Dacă tăcea, filozof rămînea.

Pe străzile Capitalei, manifestațiile ,,înmuguresc” în fiecare zi din această primăvară, acuzîndu-i pe guvernanți pentru modul în care NE CONDUC. Spre CE? Avînd agende de partid sau personale, atît s-au priceput: au pus lacăte pe ușile de spitale, evacuînd, în miez de noapte, persoane abia operate, care aveau nevoie să fie corespunzător tratate. ,,Noaptea minții”, cum ar spune Mircea Badea, pe bună dreptate. Dacă așa ceva s-ar fi întîmplat în regimul de ,,tristă amintire”, ar fi fost catalogat drept un act de SABOTAJ. În prezent, se poate spune LIPSĂ DE RĂSPUNDERE și, așa cum se știe, chiar de omenie... La televizor, ,,Mai-marii” din Guvern și Parlament se învinuiesc reciproc. De cele întîmplate, mai cu seamă în Sănătate, se dă vina pe fosta Securitate. Fie iertată!

,,Acum societatea e-o junglă de fițe

Uzină a morții e orice spital.

Justiția? Plină de porci și pipițe

Te face, din om serios, criminal”.

                                        (C.V. Tudor)

În sfîrșit, cîndva, Covidul va pleca, aerul va rămîne poluat, muntele defrișat, ciocîrlia nu va mai cînta România, ciocănitoarea nu va mai bate toaca, iar baciul Ion va deveni ,,Cel fără de Țară”. Brazii ,,măcelăriți”, urcați în camioane, au plecat ,,afară”. Din ei se va construi culcuș pentru ursuleții de pluș, care le va aduce aminte că au fost cîndva castele de brazi moștenite de la daci, prieteni buni cu ursul brun, și că, atunci, cu ácele din cetina lor a fost scrisă istoria acestui popor.

Nu se știe dacă viața va mai reveni în ordinea firii. Deocamdată, ne-au pecetluit masca pe față și o nouă viață. Raiul și Iadul sînt sînt acum pe pămînt, separate doar de-un strănut. Din cauză de Covid, florile plîng, iar miliardele rîd în buzunarele celor fără de căință. Ceilalți îndură MAREA UMILINȚĂ.

Coaliția de guvernare se încaieră iar pe ciolan. Fiecare strigă: VICTORIE! A cui? Poate a vaccinului, cu semn de întrebare: COVIDUL, sau OMUL – cine moare?

,,Nicicînd n-a fost un Paște mai tragic pe Planetă

Explozii, catastrofe, nu-i pace sub măslini

E pentru prima dată cînd Dumnezeu regretă

Că-n lupta altor neamuri se sting mai mult creștini”.

                              (C.V. Tudor)

LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite