- 19-02-2024
- 0 Comentarii
- 66
- 0
Dereglarea funcționalității sistemului gastro-intestinal se manifestă prin greață, stări de vomă, dureri abdominale, diaree/ constipație sau chiar dureri lombare, mai ales în cazul unei constipații cronice.
Colonul iritabil este boala cea mai răspîndită în țările industriale. Pacienții care suferă de această afecțiune reclamă adesea simptome precum constipație alternată cu diaree, flatulență și colici dureroase, eliminarea incompletă a scaunului, arsuri, reflux gastric. Cauza poate fi reprezentată adesea de o alimentație necorespunzătoare, sedentarism și stres. Peste 60% din pacienții care suferă de sindromul colonului iritabil au și alte comorbidități, dintre care amintim fibromialgia, durerile de cap, migrene și chiar afecțiuni precum stări de anxietate, depresie sau atacuri de panică. Printre factorii declanșatori se numără intoleranțele alimentare, conflictele psihologice și dereglările hormonale.
Putem vorbi de constipație atunci cînd pacientul are mai puțin de trei scaune pe săptămînă, fenomen însoțit adesea de dureri. Femeile sînt afectate mai mult decît bărbații, iar unul dintre factori poate fi consumul redus de lichide alături de o alimentație săracă în carbohidrați. Cu toate acestea, constipația cronică poate fi cauzată și de alte probleme de sănătate, dintre care amintim hipotiroidia, scleroza multiplă, depresia sau excesul administrării medicamentelor de sinteză.
Diareea acută poate dura pînă la 14 zile și poate fi însoțită de greață și stări de vomă, simptome ce pot fi cauzate de o infecție cu viruși din gama rotavirușilor, infecție bacteriană sau protozoare ca: giardia, salmonella sau chiar E-coli. Infecțiile alimentare pot produce și ele o stare diareică, dar care durează doar 2-3 zile. Diareea cronică durează în general pînă la patru săptămîni, iar printre factorii de risc se numără stresul, anumite medicamente de sinteză, antidepresivele, diureticele, cît și intoleranțele alimentare.
Intestinul este populat de o formă complexă de bacterii, paraziți, candida, metale grele, viruși – complex denumit generic floră intestinală sau microbiom. Atunci cînd microbiomul intestinal nu este în balanță energetică are o influență masivă și profundă asupra metabolismului local dar și asupra întregului organism. Sistemul imunitar depinde de echilibrul energetic al microbiomului intestinal.
Înainte de a se recomanda probiotice, este indicată o detoxifiere a întregului tract gastro-intestinal. Aici intervine rolul medicinei energo-informaționale prin efectuarea unei detoxifieri la nivel microcelular, urmată de o restabilire a motilității intestinului gros și o refacere (reparare) a mucoasei intestinale. Aceasta joacă un rol decisiv în obținerea unei funcționalități normale a intestinului, de fiecare dată însoțită de intoleranțe.
Practica de zi cu zi ne arată că inclusiv acolo unde au fost administrate multe laxative (care duc la o lenevire a intestinului) sau medicamente de sinteză, cu răbdare și cooperarea pacientului, în cîteva ședințe reușim, fără durere, fără medicamente de sinteză, să restabilim microbiomul intestinal. Pacienții ne confirmă revenirea la normalitate: lipsa durerilor abdominale, a gazelor, a constipației sau a diareei. După această etapă, pacientului i se recomandă administrarea de probiotice timp de trei luni.
Accesul la aceste terapii personalizate este în beneficiul omului modern, care traversează o perioadă unde informația ne stă la dispoziție. A trata cauza și nu simptomul reprezintă succesul acestei discipline. Dinamica bolii se schimbă de la o terapie la alta, deci boala trebuie tratată în dinamica ei.
FLORICA MUNTEANU,
specialist în medicina energo-informațională, membru al Societății naturiștilor din Germania, membră B.I.T. (Biorezonanz International Therapie), Psiholog
4.8 C