Democrați iresponsabili
  • 26-11-2024
  • 0 Comentarii
  • 107
  • 0

Democrații sînt răzbunători și niște oameni cu care nu aș vrea să mă întîlnesc. Le stă capul doar la ei, la orgoliul și la mîndria lor. Acționează conform prin­cipiului „Dacă-mi e mie rău, să le fie tuturor”. Așa niște descreierați rar mi-a fost dat să văd și criminalii ăștia conduc lumea de peste 20 de ani. Rezultatele? Se văd. Victoria lui Trump i-a scos din minți pentru că și-au pierdut jucăriile, puterea și influența și nu mai pot transforma lumea după cum vor ei. Cum pînă la înscăunarea oficială a lui Trump mai sînt două luni de zile, au timp berechet să distrugă totul în urma lor și să-i dinamiteze acestuia proiectele sau măcar o parte din ele. Așa se face că Joe Biden a permis Armatei ucrainene să folosească rachete ATACMS împotriva Rusiei. Am mai scris despre asta atît în editorialul intitulat „Avertismentul” cît și în cel din Tribunul – „Rusia promite represalii”. Am spus de fiecare dată că americanii nu trebuie să facă așa ceva din cauză că vor escalada războiul ăsta pe care tot ei l-au provocat, zgîndărind Rusia, iar eu unul nu am chef de război în România și nici să moară tinerii români fiindcă niște democrați iresponsabili de la Washington așa au decis.

Firește că permisiunea vine în primul rînd ca să-l forțeze pe Trump să nu închidă războiul cu Putin așa cum voia. Rămîne de văzut dacă ucrainenii vor lovi Rusia în așa fel încît orice inițiativă de pace a lui Trump va fi sortită eșecului. 

Iată ce scrie World Street Journal pe acest subiect. Citez: „Ucraina a lansat marți rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA în Rusia pentru prima dată, ca un test pentru președintele rus Vladimir Putin după amenințările Moscovei de a riposta pentru o astfel de mișcare. Ucraina a folosit sistemul de rachete tactice al armatei, cunoscut sub numele de ATACMS, pentru a lovi un depozit de muniție din regiunea rusă Bryansk, a declarat un oficial ucrainean. Acesta este un semnal că se dorește o escaladare, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov ca răspuns la atacul de marți, descriindu-l ca o nouă fază a războiului.

Rusia a avertizat de luni de zile că utilizarea unor astfel de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului său ar echivala cu un atac al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și ar duce la un răspuns clar, dar nu a specificat care ar fi acesta. Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți amendamente la doctrina nucleară a Rusiei, într-o acțiune care părea să fie programată pentru a trimite un nou avertisment către Occident.

La Washington, Casa Albă a respins mișcarea Rusiei catalogînd-o drept un zgomot de sabie, menționînd că se aștepta revizuirea de către Moscova a doctrinei sale nucleare. «Asistăm la aceeași retorică iresponsabilă din Rusia, pe care am văzut-o în ultimii doi ani», a declarat o purtătoare de cuvînt a Consiliului Național de Securitate”. Comentariu: Retorică iresponsabilă? Păi a voastră care ne-a adus la război cum a fost? Responsabilă?

„În timp ce Ucraina se luptă să recupereze teritoriul Rusiei, se bazează pe aprovizionarea cu rachete străine. Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămîni în urmă că folosirea trupelor nord-coreene împotriva Ucrainei reprezintă o «escaladare semnificativă» a războiului și că Washingtonul va răspunde. Forțele armate ucrainene au declarat marți că au lovit un arsenal în apropierea orașului Karachev la 2:30 a.m., provocînd 12 explozii și detonații secundare. Oficialul ucrainean a confirmat că lovitura a fost efectuată folosind ATACMS. Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea sa antiaeriană a doborît cinci rachete ATACMS lansate de Ucraina împotriva unei ținte militare din regiunea Bryansk. Fragmentele celei de-a șasea rachete lovite de o rachetă de interceptoare rusă au lovit ținta militară provocînd incendii pe teritoriul său, a spus acesta, dar nu au provocat victime.

ATACMS, un sistem de rachete sol-suprafață tras de la un vehicul de lansare mobil, poate lovi între 100 și 190 de mile distanță, în funcție de modelul sistemului.

Administrația Biden a refuzat anterior să autorizeze utilizarea ATACMS de către Ucraina în Rusia, invocînd îngrijorarea unei escaladări. Dar Casa Albă a dat undă verde după ce mii de trupe nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk a Rusiei, unde Moscova a adunat peste 50.000 de soldați care încearcă să înlăture forțele ucrainene care au ocupat teritoriul într-o ofensivă fulger în august. ATACMS sînt o serie de rachete balistice în care Block 1 este versiunea standard de serviciu. Blocul 1A este o variantă îmbunătățită care este, de asemenea, setată să înlocuiască rachetele uzate Bloc 1.

Kievul a cerut, de asemenea, Regatului Unit și altor aliați occidentali să permită Ucrainei să folosească alte arme cu rază lungă, cum ar fi racheta Storm Shadow. Regatul Unit nu a exclus acordarea unei astfel de permisiuni. Liderul german Olaf Scholz a refuzat să trimită în Ucraina rachete de croazieră cu rază lungă Taurus, în ciuda cererilor de la Kiev și a presiunilor din cadrul propriului său guvern.

În ultimele luni, Rusia a încercat să evite decizia SUA privind ATACMS, avertizînd cu privire la represalii. Putin a susținut în septembrie că rachete la fel de sofisticate precum ATACMS pot fi lansate doar cu ajutorul satelitilor americani si instructori militari. «Dacă se ia această decizie, atunci nu va însemna nimic mai puțin decît participarea directă a țărilor NATO – SUA, statele europene – la războiul din Ucraina. Și asta va schimba substanțial însăși esența, însăși natura conflictului. Va însemna că țările NATO luptă împotriva Rusiei».

În ciuda amenințărilor nucleare ale Moscovei, oficialii americani au fost în general mai îngrijorați că Moscova va contracara în alte moduri, cum ar fi intensificarea operațiunilor de sabotaj în Europa sau înarmarea rebelilor Houthi susținuți de Iran în Yemen. Rusia le-a furnizat houthiților date de țintire în timp ce atacau nave în Marea Roșie, a raportat «The Wall Street Journal».

Oficialii occidentali de securitate cred că Rusia s-a aflat în spatele unei operațiuni ascunse de a pune dispozitive incendiare pe avioanele de marfă sau de pasageri care se îndreptau spre SUA. Complotul a fost văzut ca parte a unei campanii de sabotaj care include incendii și atacuri asupra conductelor și rețelelor de date. Alte atacuri ar putea transmite «un mesaj că acțiunile ostile pe teritoriul Rusiei recunoscute la nivel internațional vor avea un preț», a declarat Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia.

Putin a sugerat, de asemenea, că utilizarea ATACMS împotriva teritoriului rus ar putea determina Moscova să plaseze mai multe mijloace militare în țări mai apropiate de SUA. Rusia a trimis recent un submarin cu propulsie nucleară, capabil să tragă rachete de croazieră Kalibr, și o fregată navală în portul Havana din Cuba, la 100 de mile de Key West, Fla. Rusia a intensificat, de asemenea, cooperarea cu Iranul și Coreea de Nord. Iranul furnizează drone pe care Rusia le folosește pentru a lovi orașele și infrastructura ucrainene, iar Coreea de Nord a trimis aproximativ 11.000 de soldați în Rusia în ultimele săptămîni, potrivit estimărilor SUA și Ucrainei. Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar putea desfășura în cele din urmă pînă la 100.000 de soldați nord-coreeni în Ucraina, unde cîștigă în mod constant teritoriu în est.

Campania de atac a Rusiei împotriva orașelor ucrainene s-a intensificat, dar este constrînsă de numărul de rachete pe care le poate produce pentru astfel de baraje. Amendamentele la doctrina nucleară a Rusiei dezvăluite marți sînt o mișcare în mare măsură simbolică, potrivit analiștilor. Noul document extinde gama de amenințări la care Rusia poate răspunde folosind arme nucleare și spune că un atac împotriva Rusiei folosind arme convenționale poate fi un pretext pentru un răspuns nuclear, inclusiv împotriva unui stat nenuclear aliniat cu o putere nucleară, o aparentă referire la Ucraina. Potrivit doctrinei, atacurile care justifică un răspuns nuclear sînt cele care «reprezintă o amenințare critică la adresa suveranității și/sau integrității teritoriale» a Rusiei sau Belarusului, un aliat ferm în care Rusia depozitează și unele dintre rachetele sale nucleare. Acestea includ utilizarea de rachete balistice, cum ar fi ATACMS, și o «lansare în masă» de rachete de croazieră, avioane de luptă cu reacție sau drone, pe care Ucraina le-a folosit activ în ultimele luni pentru a viza bazele militare rusești departe de graniță.

Putin a propus modificările într-o sesiune a Consiliului de securitate rus din septembrie, avertizînd SUA asupra sprijinului continuu pentru Ucraina. «Ideea a fost să încercăm să găsim o modalitate de a limita sau constrînge asistența pe care Occidentul o oferă Ucrainei și de a crea o oarecare incertitudine cu privire la posibilele scenarii», a declarat Pavel Podvig, cercetător senior la Institutul de Cercetare în Dezarmare al ONU”.

Toate astea sînt rele fiindcă ne pot băga în război degeaba, dar și mai grav e faptul că trimițînd ATACMS contra rușilor aceștia au vreme să le studieze și să afle cum pot fi contracarate pentru un viitor conflict. Un alt punct negativ este acela că în ultimii trei ani armata rusă a dobîndit experiență de luptă pe front ceea ce o face să aibă un avantaj superior trupelor NATO, iar asta nu e bine deloc.


T.I


Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite