Delegația AUR cere măsuri concrete pentru accederea României în Spațiul Schengen.
  • 14-10-2024
  • 0 Comentarii
  • 33
  • 0

Delegația AUR în Parlamentul European a susținut săptămîna trecută o conferință de presă în cadrul căreia au fost abordate teme privind viitorul european al Republicii Moldova, întîrzierea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen și restricțiile vamale impuse de Germania, precum și dublul standard în politicile comerciale și gravele probleme demografice care afectează țara noastră.
Liderul delegației AUR, europarlamentarul Claudiu Tîrziu, a reluat cîteva dintre solicitările legitime către Republica Moldova, pentru ca ea să adere mai rapid la UE, reiterînd credința AUR că soluția adevărată este reunificarea cu România. „Noi, românii, sîntem foarte interesați de Republica Moldova, nu doar pentru acest parcurs european pe care, desigur, îl susținem, ci și pentru că vrem reunificarea celor două state de pe malurile Prutului, astfel încît să împlinim o năzuință a națiunii române. Că o vom face în cadrul Uniunii Europene este limpede, dar cum va fi asta este foarte important. Un amendament pe care eu l-am propus la această rezoluție, dar care, din păcate, nu a fost admis, este cel privind îndemnul adresat autorităților din Republica Moldova pentru a da curs acestei aspirații a națiunii române de reunificare prin exprimarea voinței pentru reunificare după model german în cele două parlamente, de la București și de la Chișinău. Eu cred că aceasta este cea mai rapidă și cea mai eficientă cale de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și prin aceasta asigurarea protecției din toate punctele de vedere pentru românii de dincolo de Prut”, a declarat Claudiu Tîrziu.
Europarlamentarul Georgiana Teodorescu a spus că una dintre dezbaterile importante care s-au purtat în cursul săptămînii trecute la Parlamentul European vizează situația spațiului Schengen. „Poziția partidului AUR și a delegației noastre este una clară: România îndeplinește de mulți ani toate condițiile pentru a intra în Schengen și pentru a intra așa cum se cuvine, inclusiv cu granițele terestre. În acest moment, după cum bine știți, nu beneficiem de accederea la spațiul Schengen, decît un pseudo-spațiu, așa cum l-au inventat guvernanții noștri de acasă, respectiv doar pe cale aeriană și maritimă, dar nu pe principala cale și anume cea cu frontierele terestre. (…) Rămînem fideli lucrurilor în care credem, sîntem demni, românii nu sînt cetățeni de mîna a doua la nivel european, avem exact aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățeni, și nu trebuie să plecăm capul, nu trebuie să acceptăm noi condiții, care în esență înseamnă o umilire a poporului român de dragul de a intra în Schengen”, a spus Georgiana Teodorescu.
Europarlamentarul Gheorghe Piperea a anunțat că a avut o discuție cu Michael Mygret, propus să ajungă comisar al Uniunii Europene pentru Protecția Consumatorilor, în cadrul căreia a discutat despre caracterul hipercomplex și prolix al legislației europene în materie de protecție a consumatorilor și de digitalizare și despre necesitatea simplificării. „Am discutat despre preocupările noastre, ale consumatorilor români, ale cetățenilor români, privitoare la dublul standard în calitatea mîncării și a băuturilor și respectiv despre caracterul din ce în ce mai constrîngător al digitalizării care este prost înțeleasă și excesiv aplicată”, a spus Gheorghe Piperea.
Eurodeputatul AUR Adrian Axinia a criticat decizia Germaniei de a introduce controale la graniță, afirmînd că nu face altceva decît „să distrugă coeziunea dintre statele membre ale Uniunii Europene”. „Pe de o parte ne arată clar că spațiul de liberă circulație a mărfurilor și a cetățenilor nu este funcțional, ceea ce reprezintă un eșec semnificativ. Pe de altă parte ne arată că Germania este mai cu moț luînd niște decizii de capul ei. Germania pare a fi prima dintre cei egali, ceea ce reprezintă un eufemism la sentimentul că ei ar conduce de facto Europa. Nu fac altceva decît să introducă un sentiment de neîncredere între statele membre, pentru că nu poți să iei niște de decizii atunci cînd dai de greu de capul tău, fără o consultare prealabilă sau fără un acord al statelor membre. Germania practic ne arată că spațiul Schengen nu funcționează și, implicit, că nu este vina Bulgariei sau a României, așa cum au dat de înțeles Austria și Olanda. România este ținută în afara acestui spațiu din 2011, de cînd îndeplinește condițiile tehnice, acest lucru generînd pierderi de sute de milioane de euro anual”, a declarat eurodeputatul AUR.
Şerban-Dimitrie Sturdza, europarlamentar AUR, a precizat că, dacă Franța se lovește de o mare problemă a imigrației clandestine, România are o serioasă problemă în ceea ce privește situația sa demografică. „Din păcate, România a fost silită să aducă forță de muncă din Asia, ce depășește populația unui oraș ca Timișoara. Este nevoie de noi politici, de noi abordări, care să ne ducă la posibilitatea de a-i aduce pe români înapoi în țară, astfel încît problema demografică să fie redusă”, a afirmat europarlamentarul AUR.
Biroul de Presă al Alianței pentru Unirea Românilor


Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite